Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata
Sâmbătă, 21 apr 2018      08:05
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Pneumonia, o boala infectioasa

Pneumonia, o boala infectioasa

14 august 2015    
Pneumonia este o boală infecţioasă cauzată de nişte germeni, la nivelul plămânului. Altfel spus, pneumonia este o infecţie pulmonară dezvoltată la nivelul parenchimului pulmonar.
 
"O atenţie deosebită trebuie acordată confuziei ce ar putea să se facă între pneumonie şi alte infecţii ale căilor respiratorii superioare. Deşi sunt tot infecţii şi sunt destul de frecvent întâlnite mai ales în perioada rece a anului, totuşi infecţiile acute de căi respiratorii superioare, cum ar fi traheobronşitele de exemplu, sunt virale şi nu sunt de etiologie bacteriană.", potrivit dr. Oana Deleanu, medic specialist pneumologie în cadrul Institutului Naţional de Pneumologie „Marius Nasta”.

Pneumonia – Tipuri de pneumonie

Pe lângă pneumoniile tipice există şi pneumonii atipice, care seamănă cu infecţiile acute de căi respiratorii superioare şi nu dau modificări radiologice deosebite.
 
Pneumoniile atipice nu se manifestă cu febră, frison şi junghi toracic. Seamănă cumva cu infecţiile acute de căi respiratorii superioare, seamănă cu o viroză, iar radiologic nu se observă condensarea şi nici la ascultaţie cu stetoscopul nu se aud ralurile. Cu toate acestea, pacientul are o stare generală proastă şi expectorează mucopurulent, fără a avea alte cauze, precum sinuzita. Aceste pneumonii atipice apar în general la tineri şi nu au un tablou atât de bine conturat cum e într-o pneumonie francă lobară, într-o pneumonie tipică cu pneumococ şi care, în general, se vindecă cu antibiotice din clasa macrolidelor. Deşi apar foarte rar există şi pneumonie cu Legionela, microbul de aer condiţionat, sau pneumonia legionarilor. O astfel de pneumonie era mai frecventă pe vremea când existau acele aparate de aer condiţionat care se foloseau pentru toată clădirea, care aveau un sistem de ventilaţie comun. De altfel, acest microb se întâlneşte şi în aparatele de aer condiţionat nedezinfectate, care nu aveau filtrele schimbate, nu erau îngrijite cum trebuie.”, a declarat pentru Sănătatea TV, dr. Oana Deleanu.

Pneumonia – Semne şi simptome

Deşi poate fi uneori confundată cu o infecţie a căilor respiratorii superioare, totuşi pneumonia iese în evidenţă prin tuse persistentă şi o stare generală mult mai proastă a pacientului. Potrivit dr. Oana Deleanu, starea generală a persoanei afectate este  foarte alterată într-o pneumonie. De asemenea, pacientul prezintă febră mare, frisoane, junghi toracic.

Pneumonia – Diagnostic şi tratament

Diagnosticul în cazul pneumoniei se face în funcţie de simptomatologie, însă se poate apela şi la o radiografie pulmonară.
 
„Se face o radiografie şi se constată la nivelul plămânilor, cu o anumită localizare într-un anumit lob, un sindrom de condesare pe baza căruia se pune diagnosticul de pneumonie. Pneumonia se tratează în general la domiciliu, mai ales pentru tineri. Necesită spitalizare pacienţii vârstnici sau pacienţii care au diverse comorbidităţi, adică asociază alte afecţiuni cardiovasculare, respiratorii severe. Pentru cei care sunt mai zdraveni, tratamentul se face la domiciliu, empiric, adică cu un tratament antibiotic ales în funcţie de părerea pe care şi-o face medicul despre starea generală a pacientului, dacă este fumător sau nu şi dacă prezintă alte afecţiuni mai uşoare posibil asociate. Doctorul îşi dă seama dacă ar putea fi un germen sau altul. Pacientul se duce la domiciliu cu indicaţia de repaus cel puţin 7 zile şi de monitorizare a febrei. Pacientul aşteaptă ca în următoarele două zile, treptat, temperatura să scadă, să devină subfebril şi apoi afebril. Acesta este un semn de evoluţie bună a pneumoniei. În cazul în care acest lucru nu se întâmplă este posibil ca respectivul pacient să se fi infectat cu nişte germeni rezistenţi la tratament antibiotic şi atunci dacă constată că în 2-3 zile starea sa nu se ameliorează deloc trebuie să se întoarcă la spital, la camera de gardă, în ambulatoriu să dea un examen de spută. În examenul de spută se identifică exact tipul de germen cu care pacientul este infectat, se face antibiogramă şi se dă tratament pe baza antibiogramei.”, a mai adăugat dr. Oana Deleanu.

Pneumonii – Complicaţii

În cazul în care pneumonia nu este diagnosticată şi tratată la timp, atunci pot apărea complicaţii.
 
Potrivit dr. Oana Deleanu, „în primul rând pacientului nu îi scade febra şi acesta este momentul să vină şi să se constate ce germen este responsabil de infecţia respectivă. E adevărat că o pneumonie netratată, dar şi  în funcţie de rezistenţa organismului respectiv, poate să ajungă inclusiv în terapie intensivă, pacientul intubat să dezvolte sindrom de detresă respiratorie. Dacă este un pacient imunocompromis, deci cu imunitate slabă ş.a.m.d., poate să sfârşească inclusiv în terapie intensivă, intubat, şi chiar se poate întâmpla ca cineva să se prăpădească dintr-o simplă pneumonie. Sunt alţi pacienţi care au o imunitate mult mai bună, care au pneumonie bilaterală, foarte severă şi care o duc pe picioare şi se gândesc că au o simplă răceală. Dar ceea ce trebuie să ştie pacientul este că odată apărute simptomele, febră, junghi toracic, tuse iniţial seacă şi apoi productivă mucopurulentă şi odată iniţiat un tratament antibiotic pentru pneumonie iar starea sa nu se ameliorează după două trei zile, nu dă semne de îmbunătăţire, atunci trebuie să se reîntoarcă la doctor.”.
 
Pe de altă parte se poate vorbi şi de o pneumonie cronică atunci când imaginea radiologică persistă mai bine de trei luni, adică radiografia încă mai indică condensări la nivelul plămânilor.
 
În astfel de cazuri pacientul trebui investigat mult mai amănunţit pentru a se vedea dacă nu cumva în spatele acelei pneumonii nu se ascund leziuni pulmonare, inclusiv un cancer.

Pneumonie – Sechele

În ceea ce priveşte tusea, aceasta poate persista în cazul pneumoniei până la două luni de zile. Însă, în general, sechelele nu apar atât de uşor, iar atunci când se fac prezente sunt de regulă la pacienţii imunodeprimaţi. Mai exact pot apărea la pacienţii cu diabet, la cei care aveau leziuni pulmonare preexistente, cum ar fi bronşiectaziile.
 
„Aceste cicatrici, bronşiectaziile, atrag infecţiile cu germeni. După infecţii repetate cu germeni practic se colonizează cu respectivele bacterii şi de fiecare dată când imunitatea organismului scade infecţiile se reactivează. În general, pneumoniile ca orice infecţie atacă organismul imunodeprimat. Persoanele care sunt fumătoare sunt mai predispuse la infecţia de căi respiratorii superioare şi, evident, şi de pneumonii pentru că fumul de ţigară duce la deprimarea mecanismelor ciliare de epurare a particulelor din atmosferă.”, a mai adăugat dr. Oana Deleanu.