Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      18:33
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Sarcoidoza – Boala „tăcută”a carei cauza nu se cunoaste

Sarcoidoza – Boala „tăcută”a carei cauza nu se cunoaste

13 iulie 2015    
Febră, scădere în greutate, senzaţie de sufocare sau conjunctivită – acestea sunt câteva dintre simptomele sarcoidozei, o boală pulmonară, cu manifestări ce afectează mai multe organe ale corpului.
 
„Mai mult decât atât, la peste 90% dintre pacienţi, afectarea pulmonară apare devreme, însă simptomele, mai târziu.”, atrage atenţia prof. univ. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. De aceea, adaugă medicul, sarcoidoza se descoperă întâmplător, la un examen radiologic de rutină.
 

Simptomele sarcoidozei se pot confunda cu alte altor boli

 
Specialiştii definesc sarcoidoza ca fiind o boală care este însoţită de apariţia unor zone de inflamaţie, numite granuloame, în mai multe organe.
 
În majoritatea situaţiilor, acestea apar la plămâni, ganglioni, piele, ochi, dar pot afecta practic orice organ. Se poate întâmpla ca persoanele cu sarcoidoză să nu acuze nimic şi să aibă doar modificări pe radiografia pulmonară. În schimb, alte persoane se pot prezenta la medic pentru diverse manifestări care sugerează afectarea unui anumit organ.
 
Spre exemplu, la nivelul plămânilor poate apărea senzaţia de sufocare, respiraţie şuierătoare sau tuse. De asemenea, se poate observa mărirea ganglionilor de la gât sau a celor de la subraţ.
 
Pielea este afectată prin apariţia unor pete sau noduli dureroşi, de culoare roşie-violacee, la nivelul gambelor. În ceea ce priveşte articulaţiile, apar dureri şi umflături, în special la mâini şi glezne.
 
Ochii persoanelor cu sarcoidoză se caracterizează prin lăcrimare, roşeaţă şi înceţoşarea vederii. Glandele salivare se pot mări, ducând la apariţia unor umflături în spatele urechilor, tumefacţii care pot fi confundate cu cele provocate de oreion.
 
Uneori, bolnavii se plâng şi de uscăciunea gurii. În cazul bolnavilor de sarcoidoză pot apărea palpitaţii sau insuficienţă cardiacă.
 
Sistemul nervos poate fi şi el afectat, caz în care persoanele pot acuza dureri de cap, ameţeli, scăderea sensibilităţii la mâini sau picioare.
 
„Totuşi, aceste manifestări nu apar numai în sarcoidoză, ci în multe alte boli, de aceea ele trebuie interpretate de un medic.”, precizează prof. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, în cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta”.
 

Sarcoidoza - Cauze incerte

 
O mare problemă o reprezintă necunoaşterea cauzelor care conduc la apariţia acestei boli, însă, din fericire, ea nu este contagioasă,
ne linişteşte medicul. De cele mai multe ori, boala afectează tinerii.
 
Sarcoidoza poate fi considerată boala tinerilor şi a vârstei medii. Rar apare la vârstnici.”, adaugă prof. univ. dr.  Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii de Pneumologie .
 

Sarcoidoza - Metode de diagnostic

 
Pentru stabilirea diagnosticului, este necesar examenul clinico-radiologic.
 
Radiografia pulmonară are un rol determinant în stabilirea diagnosticului, pentru că poate să identifice pacienţii care nu au simptome.
Pe radiografie se pot vedea ganglionii măriţi din torace şi modificările care apar la nivelul plămânilor.
 
La rândul lor, explorările funcţionale respiratorii măsoară modul în care funcţionează plămânii. Bronhoscopia este o investigaţie care presupune introducerea prin cavitatea bucală a unui tub prevăzut cu un sistem optic, care vede ce se întâmplă la nivelul traheei şi al bronhiilor. În timpul bronhoscopiei, se pot realiza şi biopsii.
De asemenea, examenul oftalmologic este important pentru evidenţierea modificărilor care apar la nivelul ochilor.
 

Sarcoidoza - Tratament

Pentru sarcoidoză, consultul medical se face la o perioadă de două luni.

Tratamentul depinde de stadiul în care a fost diagnosticată afecţiunea şi este controversat.

Tratamentul medicamentos se administrează pe o perioadă de aproximativ şase luni. După terminarea terapiei, riscul de recidivă este de 5%.