Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      06:06
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Somnul are un rol important in mentinerea sanatatii mentale si fizice

Somnul are un rol important in mentinerea sanatatii mentale si fizice

03 august 2015    

Somnul joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii mentale şi fizice, dar şi a stării de bine. De altfel, somnul este o parte integrantă a funcţionării organismului uman.

Lipsa somnului - Problema lumii moderne

În acest context, în lipsa somnului abilitatea fiecărei persoane de a realiza chiar şi cea mai simplă sarcina poate fi redusă semnificativ. Însă, în pofida tuturor recomandărilor făcute de medicii specialişti, oamenii se confruntă tot mai des cu dificultăţi în ceea ce priveşte atât cantitatea cât şi calitatea somnului de care au nevoie.

Prin urmare, acest fapt poate avea un efect însemnat asupra funcţionării şi productivităţii persoanelor afectate.

Un studiu efectuat în peste 20 de ţări din întreaga lume şi care s-a concentrat pe relaţia dintre somn, pe de o parte, şi sănătate şi bunăstare, pe de altă parte, a arătat că 35% dintre participanţii la studiu nu dorm suficient, 60% dorm bine noaptea, iar 5% nu ştiu dacă dorm bine noaptea.

Apneea în somn duce la un colaps al căilor respiratorii

La nivel mondial există foarte multe persoane care suferă de apnee în somn şi care se confruntă cu probleme legate de oprirea respiraţiei în mod repetat în timpul somnului. Şi asta ca urmare a blocării căilor respiratorii superioare. Colapsul căilor respiratorii se poate datora unor factori precum o dimensiune prea mare a limbii, excrescenţelor de ţesut sau pierderii tonicităţii muşchilor care ţin căile respiratorii deschise.
 
Fiecare oprire a respiraţiei poate dura între zece secunde şi mai multe minute, iar fiecare astfel de eveniment este asociat cu o scădere a aportului de oxigen.
Evenimentele se pot produce între cinci şi 30 de ori sau chiar de mai multe ori pe oră, tensionează inima şi chiar pot conduce la o serie de probleme grave de sănătate.
Sindromul de apnee în somn afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Apneea în somn - Simptome

Netratată, apneea în somn poate creşte riscul de hipertensiune arterială, atac cardiac, atac vascular-cerebral, obezitate şi diabet, creşte sau agravează riscul de insuficienţă cardiacă, face mai probabile bătăile neregulate ale inimii şi creşte riscul de accidente la muncă sau în trafic.
 
Apneea este uşor de recunoscut prin simptome precum sforăit tare, gâfâit sau înecat în timpul somnului, stare de somnolenţă excesivă în timpul zilei, dar şi prin dureri de cap matinale, probleme de memorie sau învăţare, irascibilitate, incapacitate de concentrare la muncă, schimbări de dispoziţie sau de personalitate, uscăciune în gât la trezire şi urinare frecventă în timpul nopţii.
 
Oricine poate suferi de apnee în somn, persoanele care suferă de această afecţiune neştiind în general că li se opreşte respiraţia pe timp de noapte.
 
Pe de altă parte, specialiştii spun că peste jumătate din persoanele cu apnee în somn nu sunt diagnosticate. De asemenea, peste 50% din persoanele cu apnee în somn sunt supraponderale, afecţiunea fiind mai comună în rândul bărbaţilor.
 
Potrivit studiului, acest sindrom apare mai frecvent la afro-americani, asiatici, americani nativi şi hispanici decât la caucazieni. Astfel, 74% dintre adulţii americani au o tulburare de somn timp de câteva nopţi pe săptămână sau chiar mai mult, 39% dorm mai puţin de şapte ore în fiecare noapte din timpul săptămânii, şi 37% au senzaţie de somn atât de puternică în timpul zilei încât le afectează activităţile zilnice, mai arată studiul.

Apneea în somn - Diagnostic

Dacă se suspectează o tulburare de somn, atunci este necesară prezenţa la medicul de familie sau la medicul specialist. Pentru diagnosticarea problemelor de somn se utilizează o polisomnogramă sau PSG.
 
Astfel se vor determina tipul şi severitatea unei tulburări de somn, iar pe baza rezultatului se va prescrie tratamentul adecvat. În ceea ce priveşte testul, acesta evidenţiază pauzele de respiraţie, trezirile frecvente din somn şi scăderile intermitente ale nivelurilor de oxigen din sânge.

Apneea în somn - Tratament 

În tratarea apneei în somn se foloseşte terapia PAP sau Presiunea continuu pozitivă în căile respiratorii, care este de altfel şi cea mai frecventă terapie utilizată.
 
De asemenea se poate utiliza şi tratamentul de elecţie. Terapia asigură un flux uşor de presiune a aerului prin căile nazale, folosind o mască. Aşadar, presiunea aerului previne colapsul căilor respiratorii, permiţând o respiraţie liberă în timpul somnului. Această terapie non-invazivă poate atenua simptomele de apnee în somn, atunci când este utilizată conform indicaţiilor.
 
Altfel spus, această terapie creşte nivelul de energie şi atenţie în timpul zilei, scade tensiunea arterială şi riscul de atacuri vasculare-cerebrale şi cardiace, creşte eficienţa acasă şi la lucru şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii.
 
Totodată se poate apela şi la intervenţia chirurgicală sau la schimbările stilului de viaţă şi a comportamentului.