Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata
Sâmbătă, 21 apr 2018      03:55
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Somnul se modifica odata cu inaintarea in varsta

Somnul se modifica odata cu inaintarea in varsta

03 august 2015    

Orice om are nevoie de respectarea câtorva condiţii pentru a putea trăi. Dacă multe persoane consideră că aerul şi alimentaţia sunt necesare pentru a supravieţui, specialiştii atrag atenţia şi asupra somnului.

Potrivit acestora,"Nicio fiinţă umană nu poate trăi dacă nu se odihneşte şi mai ales nu îşi poate menţine sănătatea în condiţiile în care nu se odihneşte corect. De altfel, somnul ocupă 50% din viaţa unui nou-născut şi o treime din viaţa unui adult.", potrivit prof. univ. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Durata de somn scade odată cu înaintarea în vârstă

Somnul este de altfel strâns legat şi de vârsta persoanei în cauză. Dacă la început un nou-născut doarme 50% din 24 de ore, odată cu trecerea anilor lucrurile se schimbă.
 
Mai exact, “Acest somn începe să se diminueze odată cu progresia în vârstă şi se ajunge ca un vârstnic să doarmă mai mult şi patologia să fie de cu totul altă factură. În cazul vârstnicilor, de exemplu, mai frecvente sunt insomniile decât hipersomnolenţele. Aşadar, un vârstnic poate să doarmă patru sau cinci ore pe noapte.”, a subliniat prof. univ. dr. Florin Mihălţan.

Un somn odihnitor presupune opt ore dormite pe noapte

Pentru a păstra sănătatea organismului şi pentru ca o persoană să acţioneze la capacităţile sale maxime, atunci este nevoie de un somn odihnitor. Acest fapt presupune ca un adult să doarmă pe noapte timp de şapte sau opt ore.
 
Potrivit prof. univ. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, “Somnul trebuie să cuprindă o serie de cicluri în care respectivul individ trebuie să doarmă în stadii profunde şi să aibă şi faze de relaxare, faze pe care noi le numim faze REM. Alternanţa aceasta a fazelor înseamnă de fapt recuperarea în timpul somnului, recuperare pe mai multe planuri începând de la nivel cerebral până la nivel metabolic.”.
În cazul în care somnul odihnitor este redus sau absent, atunci se poate ajunge la o patologie numită tulburări respiratorii în timpul somnului. Din această patologie, o mare parte este reprezentat de sindromul de apnee în somn.

Un somn odihnitor necesită câteva elemente de bază

Pentru a avea un somn cât mai odihnitor, specialiştii recomandă ca fiecare persoană să ţină cont de câteva lucruri esenţiale. De exemplu, stabilirea unui program de somn, care trebuie şi respectat, este necesar pentru ca persoana în cauză să se odihnească.
 
Mai mult decât atât, pentru a avea un somn odihnitor este bine ca înainte de culcare să se aerisească foarte bine camera în care se doarme, să se evite alcoolul, tutunul, cafeaua şi alimentaţia în exces.

Somnul din timpul zilei nu este la fel de odihnitor ca cel din timpul nopţii

Pe de altă parte, specialiştii recomandă să nu se meargă pe ideea “mă culc seara mai târziu, dar dorm mâine la amiază”. Şi asta deoarece lipsa celor opt ore de somn din timpul nopţii poate influenţa activitatea de a doua zi a persoanei în cauză. Mai mult decât atât.
 
Somnul din timpul zilei sau siesta, după terminologia corectă, nu este un somn etichetat la fel de odihnitor ca cel din timpul nopţii. Totuşi, acest tip de somn poate fi necesar pentru cei care au avut probleme de somn profund în timpul nopţii, dar, repet,  nu este la fel de odihnitor ca somnul nocturn.”, a mai declarat preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.