Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      18:33
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Strategii pentru determinarea fumatorilor sa renunte la acest viciu ucigas (partea I)

Strategii pentru determinarea fumatorilor sa renunte la acest viciu ucigas (partea I)

31 iulie 2015    

Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală care afectează din ce în ce mai multe persoane şi, care, în România, este subdiagnosticată şi subtratată. În acest context, Asociaţia Aer Pur v-a desfăşura în 2011, timp de şase luni, proiectul 360 BPOC care se adresează în special persoanelor cu BPOC şi urmăreşte contribuirea la creşterea complianţei acestei categorii de pacienţi la tratamentele uzuale, în prezent aderenţa şi complianţa pe termen lung în bolile cronice având de suferit.

"Proiectul va acoperi în jur de 17.000 de pacienţi şi se va încerca o înlesnire a relaţiei medic-pacient într-o boală care este cunoscută că pune presiune pe sistemul sanitar şi că are o prevalenţă foarte mare şi în România.", potrivit prof. univ. dr. Florin Mihălţan, vicepreşedintele Asociaţiei Aer Pur şi preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

BPOC este o afecţiune ce conduce la pierderea vieţii

BPOC reprezintă practic un grup de boli cronice şi nu poate fi vindecată, ci poate fi doar ameliorată şi ţinută sub control. De asemenea, evoluţia bolii poate fi încetinită prin abandonarea fumatului, acesta din urmă fiind cel mai mare factor de risc pentru BPOC.
Acest grup de boli cronice determină în timp apariţia dificultăţilor în respiraţie sau dispneea şi gâfâiala. Şi asta deoarece aerul nu mai este expirat în mod normal din plămâni.
Odată cu agravarea BPOC se ajunge la respiraţie artificială, afectare cardiacă şi, în ultimă instanţă, la pierderea vieţii.

Bolile asociate cu BPOC

Bolile asociate cu BPOC sunt emfizemul şi bronşita cronică, ambele afecţiuni având ca factor de risc fumatul. În ceea ce priveşte numărul bolnavilor cu bronhopneumopatie obstructivă cronică, acesta se estimează undeva în jurul cifrei de un million.
"Tot estimările arată că din acest total aproape 40% dintre pacienţii cu BPOC sunt trataţi, însă dintre aceştia mai mult de jumătate, pe parcursul tratamentului, nu aderă sută la sută la tratament şi au moment de absenţe terapeutice şi momente în care nu înţeleg rostul acestei terapii.", potrivit prof. univ. dr. Florin Mihălţan.

Funcţia pulmonară, afectată de fumat

Pe de altă parte, temerile unui pacient cu BPOC în România, dar şi în lume sunt extrem de variate, aceştia privind în general doar partea negativă a lucrurilor.
Cert este însă că impactul fumatului asupra creşterii pulmonare, adică la vârsta tânărului, este extrem de important ca rezonanţă. Cu alte cuvinte, funcţia pulmonară este alterată. Prin urmare, cu cât pacientul se lasă mai repede de fumat cu atât impactul la distanţă şi consecinţele tabagismului sunt minimalizate.
 
Partea a doua a articolului, cu declarațiile prof. univ. dr. Florin Mihălţan, poate fi citită aici.