Info SănătateaTV.ro: Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Luni, 23 apr 2018      23:15
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Timoamele si limfoamele, cele mai intalnite tumori mediastinale la romani

Timoamele si limfoamele, cele mai intalnite tumori mediastinale la romani

13 august 2015    
Tumorile de mediastin sunt afecţiuni frecvent întâlnite în populaţie, mai ales în cazul celei tinere, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. În funcţie de ţesuturile care sunt în mediastin, respectiv în spaţiul dintre cei doi plămâni unde se regăsesc şi organele vitale, se deosebesc mai multe tipuri de tumori.

Mediastinul anterior - Tumorile timice

Potrivit prof. univ. dr. Ioan Cordoş, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”din Bucureşti, mediastinulse împarte în mediastin anterior, mediastin visceralşi şanţurile paravertebrale, iar în funcţie de aceste localizări sunt mai frecvente anumite tipuri de tumori.
 
„Spre exemplu, în mediastinul anteriorsunt frecvente tumorile timice. Deci timusul, această glandă din copilărie, dezvoltă tumori maligneşi benigne, aşa numitele timoame. Este foarte greu de stabilit care sunt cauzele timoamelor. În ceea ce priveşte simptomele, pacienţii cu timoame vin la medic în momentul în care apare dispneea inexplicabilă. Ei merg să îşi facă o radiografie şi descoperă formaţiunea în mediastin. Şi apoi explorările devin din ce în ce mai amănunţite.”, a explicat pentru Sănătatea TV, prof. univ. dr. Ioan Cordoş.

Mediastinul anterior - Limfoamele

O altă categorie de tumori de mediastin foarte frecventă, mai ales la tineri, sunt limfoamele, respectiv cele dezvoltate din ţesutul limfatic, din ganglionii din mediastin.
 
Limfoamele spre deosebire de timoame, care ocupă numai spaţiul anterior, pot să apară oricând în spaţiile mediastinului. Şi asta deoarece în aceste spaţii există ganglioni şi ţesut limfomatos. Bineînţeles că şi acestea sunt de mai multe categorii. Hodgkin le-a împărţit în hodgkiniene şi nehodgkiniene. Cele hodgkiniene au o evoluţie mult mai bună decât celelalte, sub tratament citostatic. Există nişte scheme tip care de multe ori duc la vindecarea 100% a pacientului. Deci în această zonă poate să apară orice tumoră din ţesutul fibros. De aici fibroame, lipoame, adică din ţesut conjunctiv. Mai există un fel de pseudotumori care sunt de obicei tot în mediastinul anterior şi care nu sunt altceva decât tiroide emigrate prin creştere, adică guşi cervicomediastinale care apar ca formă tumorală şi aşa se şi manifestă.”, a mai explicat prof. univ. dr. Ioan Cordoş.
 
Pacienţii cu limfoame se prezintă la medic cu stări de slăbiciune, de astenie şi înregistrează scăderi ponderale nejustificate. Pe parcurs ce boala avansează poate să apară şi dispneea. În alte cazuri, pacienţii ajung la medic în momentul în care vena cavă este comprimată de această tumoră şi apare sindromul de cavă. Potrivit specialistului, astfel de pacienţi au o faţă cianotică, au venele gâtului turgescente, prezintă dureri de cap matinale, darcare dispar pe parcursul zilei şi revin a doua zi.

Mediastinul anterior - Tumori secundare

Tot în mediastinul anterior pot să existe şi tumori secundare, precum metastazele, tumorile embrionare sau tumorile teratomatoase cauzate de prezenţa în ţesut a unor corpi străini, precum fire de păr sau dinţi, care se văd foarte bine la examenul radiologic sau computer tomografic.
De altfel, aceasta este şi modalitatea prin care aceste tumori pot fi diferenţiate de alte tipuri de tumori, cu alte structuri.

Mediastinul mijlociu – Chisturi

În mediastinul mijlociu, adică în compartimentul visceral, de obicei sunt afecţiuni tumorale dar benigne, chistice, cum ar fi chistul pleuropericardic.
 
Pe lângă acest tip de chist mai sunt şi „anumite chisturi congenitale, cum ar fi chistul bronhogenetic, şi care sunt în relaţie cu arborele traheobronşic. Acestea sunt însă benigne şi nu pun probleme deosebite.", a spus specialistul.

Şanţurile paravertebrale – Tumori neurogene

În şanţurile paravertebrale cele mai frecvente sunt de obicei tumorile neurogene, care, la rândul lor, sunt de mai multe feluri. Aceste tumori sunt în proporţie de 90% maligne la copii şi, în aceeaşi proporţie, benigne la adulţi, potrivit prof. univ. dr. Ioan Cordoş.
 
De asemenea, „în mediastinul posterior, în şanţurile paravertebrale, pot fi diverse tumori congenitale esofagiene, chist gastroenteric ş.a.m.d, care, din punct de vedere al explorărilor şi al examenului clinic, sunt doar sugestive. Cel care pune diagnosticul şi îl precizează este examenul anatomopatologic, în momentul în care se explorează la microscop piesa operatorie.”, a subliniat prof. univ. dr. Ioan Cordoş.
 
Un articol despre diagnosticul şi tratamentul tumorilor de mediastin găsiţi aici.