SănătateaTV - Televiziunea Oamenilor Sănătoşi
ticker
ticker

Tratmentul tuberculozei trebuie început în spital, deoarece se consideră că bolnavul nu mai este contagios după primele 2-3 săptămâni de tratament dar, de obicei, pentru că în această perioadă încă expectorează spută cu bacili, pacienţii sunt mentinuţi internaţi cel puţin o lună. În această perioadă, bolnavii trebuie izolaţi, până când nu mai sunt contagioşi.

 
Tratamentul tuberculozei este împărţit în două etape: de atac şi de continuare. În prima etapă, faza de atac, bolnavul primeşte de obicei, în spital, 4 feluri de antibiotice, pe care trebuie să le ia în fiecare zi. Această fază durează 2 luni şi la sfârşitul ei ar trebui să nu se mai găsească bacili în spută. În perioda iniţială, intensivă a tratamentuluicontra tuberculozei, sunt adăugate alte doua medicamente pentru a scurta durata tratamentului şi a creşte şansele de reuşită, chiar în condiţiile rezistenţei la medicamente.
 
A doua etapă a tratamentului contra tuberculozei, faza de continuare, durează încă 4-6 luni, uneori chiar 12 luni, bolnavul primind 2 feluri de medicamente de 3 ori pe săptamână.
 
De obicei, pacientul este externat după 1-2 luni de tratament, dar se recomandă controale periodice.
 
În absenţa antibioticelor, 50% din pacienţii cu TBC pot deceda în mai puţin de 5 ani, 25% dezvoltând o formă cronică a bolii, iar ceilalţi 25% se vindecă. În cazul unei tuberculoze multirezistente, rata de vindecare este de 60% -80%.
 
Tratamentul tuberculozei este rareori chirurgical, însă acesta poate fi folosit pentru tratarea unor complicaţii la nivelul plămânilor sau altor părţi ale organismului. Tratamentul chirurgical este indicat pentru oprirea hemoragiilor pulmonare şi la înlăturare colecţiilor de puroi care nu s-au resorbit în urma tratamentului cu antibiotice.
 
Pentru prevenirea tuberculozei se are în vedere: evitarea transmiterii infecţiei la alte persoane şi tratarea precoce a infecţiei latente, înainte de progresia către forma activă a bolii.
De asemenea, se foloseşte vaccinul antituberculos care oferă, totuşi, o protecţie limitată şi nepermanentă  (eficacitatea sa este de 20 - 60%).
Întrucât tuberculoza poate fi transmisă doar de persoanele cu o formă activă a bolii, detectarea infecţiei şi tratamentul precoce reprezintă cele mai bune metode de a evita transmiterea infecţiei.
 
Tuberculoza este întâlnită în România (fiind aprox. 30 000 bolnavi în toată ţara) mai frecvent decât în alte ţări ale Uniunii Europene, se estimează că apar în medie 130 de cazuri la 100 000 de locuitori, faţă de media europeană de circa 30 bolnavi la suta de mii de locuitori. 
Newsletter

Vrei să fii la curent cu noutăţile Sănătatea TV:


Nume:
E-mail:NOTA: Informaţiile de pe site-ul www.sanatateatv.ro sunt numai pentru informare şi utilizare generală şi nu sunt destinate să rezolve nicio situaţie specifică. Site-ul www.sanatateatv.ro, informaţiile şi materialele aflate pe acest site nu constituie o formă de consultanţă sau recomandare din partea SC SANATATEA PRESS GROUP SRL şi nu sunt destinate folosirii de către utilizatori în vederea luării unor decizii medicale. Utilizatorii sunt responsabili pentru toate riscurile sau rezultatele utilizării site-ului www.sanatateatv.ro. SC SANATATEA PRESS GROUP SRL se va asigura în mod rezonabil că informaţiile pe care le furnizează sunt exacte, în momentul adăugării lor pe site. Vă rugăm să reţineţi: SC SANATATEA PRESS GROUP SRL nu poate garanta exactitatea informaţiilor şi nu va răspunde pentru nicio pierdere sau pagubă suferită ca urmare a utilizării acestor informaţii.