Info SănătateaTV.ro: Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Ministrul Sanatatii: „Intentionam sa demaram campanii de vaccinare in zonele cu focare de rujeola si populatie vulnerabila” Campanie de constientizare a importantei vaccinarii in scolile din Bucuresti OMS: Peste 19 milioane de copii din lumea intreaga sunt nevaccinati sau vaccinati partial Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Marţi, 24 apr 2018      08:35
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tratamentul tuberculozei

Tratamentul tuberculozei

15 iulie 2015    

Tratamentul tuberculozei trebuie început în spital, deoarece se consideră că bolnavul nu mai este contagios pentru cei din jurul său.

Tratament tuberculoză - Generalităţi

 
Tratamentul tuberculozei este împărţit în două etape, respectiv de atac şi de continuare.
 
În prima etapă, faza de atac, bolnavul primeşte de obicei, în spital, 4 feluri de antibiotice, pe care trebuie să le ia în fiecare zi.
 
Această fază durează 2 luni şi la sfârşitul ei ar trebui să nu se mai găsească bacili în spută. În perioda iniţială, intensivă a tratamentului contra tuberculozei, sunt adăugate alte două medicamente pentru a scurta durata tratamentului şi a creşte şansele de reuşită, chiar în condiţiile rezistenţei la medicamente.
 
A doua etapă a tratamentului contra tuberculozei, adică faza de continuare, durează încă 4-6 luni, uneori chiar 12 luni, în care bolnavul primeşte 2 tipuri de medicamente de 3 ori pe săptamână.
 
De obicei, pacientul este externat după 1-2 luni de tratament, dar se recomandă controale periodice.
 
În absenţa antibioticelor, 50% din pacienţii cu TBC pot deceda în mai puţin de 5 ani, 25% dezvoltând o formă cronică a bolii, iar ceilalţi 25% se vindecă. În cazul unei tuberculoze multirezistente, rata de vindecare este mai scăzută.
 
Tratamentul tuberculozei este rareori chirurgical, însă acesta poate fi folosit pentru tratarea unor complicaţii la nivelul plămânilor sau altor părţi ale organismului. Tratamentul chirurgical este indicat pentru oprirea hemoragiilor pulmonare şi la înlăturare colecţiilor de puroi care nu s-au resorbit în urma tratamentului cu antibiotice.
 

Tuberculoza - Prevenţie

 
Pentru profilaxia tuberculozei se au în vedere evitarea transmiterii infecţiei la alte persoane şi tratarea precoce a infecţiei latente, înainte de progresia către forma activă a bolii.
 
De asemenea, se foloseşte vaccinul antituberculos care oferă, totuşi, o protecţie limitată şi nepermanentă  (eficacitatea sa este de 20 - 60%).
 
Întrucât tuberculoza poate fi transmisă doar de persoanele cu o formă activă a bolii, detectarea infecţiei şi tratamentul precoce reprezintă cele mai bune metode de a evita transmiterea infecţiei.
 
Tuberculoza este mai frecvent întâlnită în România faţă de alte ţări ale Uniunii Europene. Astfel, se estimează că apar în România în medie 130 de cazuri noi la 100.000 de locuitori, faţă de media europeană de circa 30 bolnavi la 100.000 de locuitori.