Info SănătateaTV.ro: Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Mii de oameni din sistemul sanitar protesteaza in fata Guvernului Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, acreditat ca centru de expertiza pentru boli hematologice rare Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal
Joi, 26 apr 2018      13:21
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tuberculoza extrapulmonara

Tuberculoza extrapulmonara

15 iulie 2015    
Tuberculoza –TBC – rămâne o boală infecţioasă foarte întâlnită în România, cu toate eforturile depuse de reţeaua medicală de specialitate.
 

TBC extrapulmonară - Generalităţi

 
Există însă şi localizări în alte organe decât în plămâni, care au drept consecinţă tuberculozele extrapulmonare.
Tuberculozele extrapulmonare reprezintă circa 10% din totalul îmbolnăvirilor de TBC.
 
Tuberculozele extrapulmonare au o gravitate similară cu a tuberculozei pulmonare. Localizările la nivelul altor organe – sistem nervos, oase şi articulaţii, rinichi, ganglioni limfatici, ale bacilului Koch trebuie depistate precoce şi tratate cu medicamente specifice.
 
Tuberculozele extrapulmonare prezintă pericol de cronicizare şi complicaţii invalidante pentru pacient. Unele forme de boală, cum sunt meningita şi peritonita, pot pune încă de la început în pericol viaţa bolnavului.
 
Acestea necesită diagnostic şi tratament în regim de urgenţă.
În trecut, tuberculoza ganglionară, amigdaliană, osoasă şi intestinală era produsă prin consumul de lapte nefiert, infectat cu un microb similar bacilului Koch. Astăzi însă, prin pasteurizarea laptelui, acest risc a scăzut considerabil.
 

TBC extrapulmonară - Persoane la risc 

 
Tuberculoza extrapulmonară este, în prezent, apanajul persoanelor cu imunitate deficitară – diabetici, infectaţi HIV, malnutriţi, copii foarte mici sau bătrâni, cei supuşi unor tratamente îndelungate cu citostatice sau cortizon.
 

TBC extrapulmonară - Forme şi localizări

 
Între cele mai frecvente forme de tuberculoză extrapulmonare se numără tuberculoza ganglionară, osteo-articulară, renală şi tuberculoza pielii.
 
Meningita poate însoţi tuberculoza pulmonară sau poate fi o afecţiune de sine stătătoare. Apare frecvent la copii între 1 şi 5 ani şi la bătrâni. Se manifestă prin febră, dureri de cap, greaţă, ameţeli şi, ulterior, manifestări neurologice şi comă.
Meningita tuberculoasă poate fi confundată cu meningite produse de alţi microbi şi este diagnosticată prin izolarea bacilului Koch în lichidul cefalorahidian.
 
Tuberculoza ganglionară implică, în special, ganglionii de la nivelul gâtului, care se măresc în volum, devin uşor dureroşi şi, netrataţi la timp, pot produce ulceraţii şi fistule la nivelul pielii care îi acoperă.
 
Leziunile provocate de tuberculoza ganglionară evoluează cronic, necesită tratament chirurgical şi lasă cicatrici inestetice.
Tuberculoza osteo-articulară poate afecta atât coloana vertebrală, cât şi articulaţiile de la nivelul membrelor.
 
Tuberculoza vertebrală este cunoscută şi sub numele de "Morbul Pott" şi determină deformări importante ale coloanei. Nediagnosticată la timp poate produce paralizia membrelor inferioare.
 
Localizarea tuberculozei la nivelul inimii generează pericardita TBC. În abdomen, tuberculoza se poate localiza la nivelul intestinului, peritoneului, rinichiului şi organelor genitale. Cea mai severă formă este peritonita, care prezintă risc vital pentru pacient şi necesită tratament chirurgical.
 

TBC extrapulmonară - Diagnostic

Diagnosticul tuberculozelor extrapulmonare este laborios şi poate fi întîrziat de dificultăţile de izolare a bacilului Koch - agentul etiologic al bolii.
Diagnosticul tuberculozei vertebrale se stabileşte prin radiografii şi biopsie.

TBC extrapulmonară - Tratament

Tratamentul medicamentos al tuberculozei este acelaşi, indiferent de localizare, durează cel puţin 6 luni, cu posibilitatea de a fi prelungit până la un an. În mod normal tratamentul aplicat corect duce la vindecare completă.

Cazurile avansate de TBC vertebrală necesită intervenţie chirurgicală de fixare a coloanei vertebrale cu grefă osoasă.