Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      06:18
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tuberculoza si simptomele acesteia

Tuberculoza si simptomele acesteia

15 iulie 2015    

Tuberculoza este produsă de bacilul Koch, o microbacterie foarte rezistentă la frig şi căldură, dar care poate fi relativ uşor omorâtă de expunerea la soare (UV) şi dezinfecţia cu produşi chimici speciali - cei mai simpli sunt cei cloruraţi.

Despre bacilul Koch

 
Bacilul Koch are o proprietate deosebită de a-şi putea inhiba metabolismul pe termen lung (10, 15, 20 de ani), în condiţii neprielnice pentru el, metabolism pe care îl poate relua în momentul în care condiţiile locale sau generale ale organismului îi permit.
 
Existenta acestor "bacili dormaţi" în organism constituie punctul de plecare al tuberculozelor secundare, ce apar la o distanţă de timp faţă de momentul infecţiei cu bacilul Koch sau al reactivărilor tuberculozei după un prim tratament, chiar corect executat.
 
Altă particularitate a Bacilului Koch este posibilitatea de a dezvolta rezistenţă la acţiunea unor antibiotice specifice, în condiţiile în care se întrerupe tratamentul recomandat de specialist sau nu se respectă schemele recomandate de medicul curant.
 

Tuberculoza - Simptome

 
Tuberculoza nu are simptome proprii, specifice, astfel că tuberculoza evoluează lent până la formele avansate de boală.
 
Principalul simptom este tusea, iniţial neproductivă apoi cu secreţie mucopurulentă. Acest simptom este caracteristic multor boli, în special fumătorilor, unde schimbarea caracterului de tuse obişnuită a acestuia poate să fie un semnal.
 
Starea febrilă 37-38 grade C, scăderea în greutate, lipsa poftei de mâncare, transpiraţiile nocturne şi oboseala, întregesc sindromul de impregnare bacilară.
O situaţie particulară o constituie hemoptiziile, expectoraţii cu sânge proaspăt, roşu, denumite "hemoptizii providenţiale" pentru că duc la descoperirea unei tuberculoze active.
 
Hemoptiziile survin în urma ruperii unor vase de sânge mai mici sau mai mari, de unde rezultă cantitatea mică sau mai mare de sânge eliminată, vase care se erodează în ansamblul de leziuni locale pulmonare pe care le dă tuberculoza evolutivă.
 
În cazul reactivărilor tuberculoase, în tuberculoza cronică, la simptomele enumerate  se pot adăuga altele cum ar fi dispneea - greutatea în respiraţie- sau alte complicaţii apărute în urma repetatelor leziuni tuberculoase la nivel pulmonar.
 

Tuberculoza - Diagnostic

 
Diagnosticarea cu certitudine a tuberculozei se face în urma analizei bacteriologice a sputei expectorate de pacient.
 
Examenul microscopic pune în evidenţă bacilul Koch, după o coloraţie Ziehl - Neelson, care arată bacilii roşii dispuşi în cordoane, iar fundalul este albastru.
 
În cazul bolnavilor cu leziuni minime, neescavate, cantitatea de bacili eliminată în spută este foarte mică şi este posibil ca în eşantionul de spută analizat să nu fie suficienţi bacili Koch pentru a deveni vizibili pe frotiu. De aceea este necesară cultivarea sputei recoltate pe mediul Lowestein - Jensen. Acesta conţine subtanţe nutritive şi verde- malachit, care distrug flora, însă timpul de incubare este de 2 luni.
 
Pentru acurateţea rezultatelor, Robert Koch, descoperitorul bacilului Koch, a formulat câteva reguli ce poartă denumirea de "Postulatele lui Koch". Acestea sunt: "germenul se găseşte în toate organismele care au prezentat aceeasi stare morbidă şi prezenta lui este legată de leziunile constatate"; "germenul este izolat în culturi pure şi menţinut în cultura pura mai multe generaţii", iar ultima formulă se referă la "germenul izolat şi cultivat în laborator în stare pura reproduce în condiţii experimentale o stare patogenă care se aseamănă până la identificare cu infecţia naturală."