Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      15:56
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Anorexia nervoasa: simptome, diagnostic, cauze, tratament

Anorexia nervoasa: simptome, diagnostic, cauze, tratament

03 august 2015    

Anorexia nervoasă este o dereglare care apare ca urmare a unui regim alimentar dezechilibrat. Dereglările alimentare sunt principalele condiţii care determină comportamentul unei persoane vizavi de diet ape care o adoptă, greutatea corporală sau imaginea corpului său, în ansamblu.

Anorexia nervoasă - Generalităţi

Există trei mari categorii de afecţiuni bazate pe dereglările alimentare. Este vorba despre: anorexia nervoasă, bulimia nervoasă (o persoană mănâncă o cantitate mare de alimente într-o perioadă scurtă de timp, pentru ca apoi să-şi provoace vărsături, să se supună unui exerciţiu fizic exagerat, să consume diuretice sau alte medicamente în scopul unei eliminări forţate a alimentelor) şi bulimia.
 
Pacienţii care suferă de anorexie nervoasă îşi formează o imagine deformată asupra corpului lor şi dezvoltă, în acelaşi timp, şi o frică mare de a lua în greutate, chiar dacă aceştia prezintă o insuficienţă ponderală.
 
Dieta şi alimentele pe care le consumă sunt principalele griji ale persoanelor care suferă de anorexie nervoasă. Pierderea în greutate ca urmare a unei diete severe este o altă caracteristică a persoanelor care suferă de anorexie nervoasă. Acestea îşi doresc să fie cât mai slabe şi se tem nespus să acumuleze kilograme în plus.
 
Pacienţii care suferă de anorexie nervoasă pun semnul egal între menţinerea unei greutăţi scăzute şi conceptele de frumuseţe, încredere în sine sau control.
 
Dereglările alimentare pot necesita tratament pe o perioada mare de timp şi pot afecta şi relaţiile pe care persoanele ce suferă de anorexie nervoasă le pot stabili cu familia sau cu persoanele de la serviciu. Deşi anorexia nervoasă se poate manifesta în forme severe, cei mai maulţi pacienţi care au beneficiat de tratament au reuşit să se vindece de această afecţiune.

Anorexie - Incidenţa

Anorexia nervoasă afectează între 1-5% din populaţie.
 
95% din cazurile de anorexie nervoasă sunt reprezentate de femei cu vârsta cuprinsă între 13 şi 30 de ani Anorexia nervoasă îi poate afecta şi pe bărbaţi şi pe alţi oameni de toate vârstele.
 
Anorexia nervoasă are o incidenţă mai mare în rândul populaţiei din clasele de mijloc sau din înalta societate. Totuşi anorexia nervoasă afectează orice persoană indiferent de vârstă, sex sau etnie.
 
Există anumite categorii profesionale care sunt mai expuse riscului de a dezvolta anorexie nervoasă. Este vorba de balerini, dansatori, patinatori sau atleţi.

Schimbările care se produc la nivel emoţional 

Anorexia nervoasă poate fi asociată cu schimbări emoţionale semnificative care pot afecta relaţiile de grup sau cele familiale.
Deşi la începutul perioadei în care individul pierde în greutate, se poate manifesta o stare de bunădispoziţie, pe măsură ce boala se agravează apar stări de disconfort psihic cum ar fi: nervozitate, depresie sau anxietate.

Anorexia nervoasă - Cauze

Cauzele anorexiei nervoase includ presiunile culturale, factorii psihologici, mediul familial, factorii genetici sau etapele dezvoltării personalităţii.

Anorexia nervoasă - Simptome

Pierderea excesivă în greutatea chiar dacă acest lucru implică înfometarea la aceşti pacienţi. O altă manifestare clinică este frica intensă de a acumula kilograme în exces sau o imagine distorsionată a formei şi greutăţii corpului.

Anorexia nervoasă - Tratament

Terapia psihologică pentru restabilirea greutăţii normale a persoanei este un factor cheie, întrucât de acesta depind şi îmbunătăţirilede la nivel emoţional sau interpersonal.
 
Tratamentul este stabilit în funcţie de următorii factori:
 
·         Vârsta unei persoane
·         Perioada în care o persoană este afectată de anorexie nervoasă
·         Starea medicală generală
·         Alte dereglări alimentare
·         Severitatea altor simptome cu care este asociată anorexia nervoasă
·         Rezultate slabe înregistrate cu tratamentele anterioare
·         Factori ce ţin de mediul de viaţă al unei persoane
 
În funcţie de aceşti factori se adminsitrează un tratament care poate fi de tipul psihoterapiei, grupurilor de suport, tratamentului cu medicamente şi spitalizării.
Foarte mulţi pacienţi răspund pozitiv tratamentului iniţiat pentru anorexia nervoasă.
Cu toate acestea, tratamentul pentru această afecţiune se poate prelungi pe durata a mai multor ani.