Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Miercuri, 23 mai 2018      05:08
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Somnolenta excesiva - cauze si tratament

Somnolenta excesiva - cauze si tratament

31 iulie 2015    

Somnolenţa excesivă poartă numele şi de hipersomnie.

Hipersomnia reprezintă o tulburare în cantitatea, calitatea sau reglarea somnului. În termeni medicali, această afecţiune se caracterizează prin somnolenţă excesivă care survine la o persoană zilnic, deşi aceasta are un somn normal pe timpul nopţii. Hipersomnia poate fi asociată şi cu dificultatea unei persoane de a se trezi.

Din punct de vedere medical, somnul excesiv poate avea următoarele cauze: hipertensiune arterială, probleme de memorie, schimbări emoţionale care pot influenţa personalitatea sau accidentul vascular cerebral.

Hipersomnia - Cauze

Una dintre cauzele somnolenţei excesive este surplusul de greutate. Alţi factori care declanşează hipersomnia sunt fumatul sau folosirea excesivă a unor substanţe care induc somnul.
 
Dacă luaţi astfel de medicamente în mod regulat, este bine să discutaţi cu medicul care v-a prescris tratamentul respectiv pentru a determina cauza declanşării somnolenţei excesive.
 
Deşi nu se cunosc foarte multe date cu privire la incidenţa hipersomniei, ea poate fi asociată şi cu tulburările mentale, de tipul depresiei. Somnolenţa excesivă poate fi întâlnită în cadrul unor boli infecţioase cum ar fi encefalitele, bolile hepatice, bolile renale sau mixedemul.

Hipersomnia - Neurofiziologie

Somnolenţa excesivă poate fi declanşată de sistemul nervos central şi poate fi asociată cu fazele somnului REM (somn cu mişcări rapide de ochi) sau non REM (fără mişcări oculare rapide).
 
Hipersomnia se caracterizează prin:
 
·         Perioade lungi de somn
·         Somnolenţă excesivă sau un somn adânc excesiv
·         Starea se manifestă de obicei înaintea vârstei de 25 de ani
·         Starea se manifestă de cel puţin şase luni
·         „Atacurile” sunt graduale, astfel că la început nu suntem conştienţi de starea de somnolenţă excesivă

Hipersomnia - Consecinţe

Somnolenţa excesivă cauzează performanţe slabe la şcoală.
 
Somnolenţa excesivă poate determina accidente la locul de muncă.
 
Somnolenţa excesivă poate cauza şi accidente în timpul în care şoferul se află la volan.
 
Somnolenţa excesivă poate fi cauza a numeroase accidente de maşină ce se dovedesc fatale.

Somnolenţa excesivă - Tratament

Din moment ce cauza care declanşează somnolenţa excesivă este necunoscută, se are în vedere terapia comportamentală ca mijloc de tratament. Odihniţi-vă suficient şi evitaţi lucrul în schimburi, consumul de alcool şi cafeina. Timpul de odihnă recomandat este de opt ore pe noapte.
 
Hipersomnia nu este la fel de frecventă ca insomnia, însă ea se manifestă mai ales în rândul adolescenţilor. Poate fi considerată o metodă de refugiu sau de evitare a conflictelor.