Info SănătateaTV.ro: Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor
Sâmbătă, 24 feb 2018      00:30
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cosmarul

Cosmarul

28 iulie 2015    
Coşmarul este un tip de tulburare care însoţeşte somnul, tulburare numită parasomnie paroxistică (care mai include: somnambulismul, teroarea nocturnă).

Coşmarurile - Aspecte generale

Coşmarurile au, de obicei, o cauză psihologică şi apar cu preponderenţă în timpul stadiului de somn REM (mişcare rapidă ale ochiului - rapid eye movement) caracterizat prin mişcări rapide ale ochilor, puls şi ritm respirator neregulat şi vise (sau coşmaruri). Somnul care nu este REM este mai adânc, pentru că REM se află la prima etapă a somnului.
 
Starea de somn REM ocupă aproximativ 25% din somnul unui adult, adică aproxiativ 2 ore  (la copii, acest stadiu al somnului ocupă mai mult de 80%).
În timpul somnului, în etapa REM, activitatea neuronilor este aproximativ de aceeaşi intesitate cu aceea din perioada conştientă, de aceea acest stadiu al somnului mai este numit şi „somn paradoxal”.
Perioadele REM pot apărea în mai multe etape în decursul somnului astfel încât coşmarurile se pot ivi de mai multe ori în timpul somnului.
 
Coşmarul poate fi declanşat de traume psihice, preocupare intensă pentru anumită problemă, administrarea de medicamente care au ca efect advers tulburări de somn, dezechilibre emoţionale etc.
Uneori, teama şi neliniştea apărută în timpul coşmarului poate avea drept rezultat trezirea bruscă şi starea de agitaţie şi alertă a respectivei persoane, iar în momentul trezirii mai pot fi reţinute doar fragmente din vis sau întregul vis.

Coşmarul - Manifestare psihiatrică

Dacă coşmarurile se repetă cu o anumită intensitate este necesar un consult de specialitate deoarece dacă sunt lăsate netratate pot duce la stări de depresie sau disfuncţionalităţi pe plan social sau profesional: individul se poate confrunta cu somnolenţa diurnă, scăderea concentrării, depresie, iritabilitate sau anxietate.
Semnificaţia atribuită coşmarului este variabilă în funcţie de fondul cultural, unele culturi asociindu-l cu fenomene spirituale sau supranaturale, altele privindu-l ca pe un indicator al unor tulburări mintale sau somatice.
 
O statistică privind apariţia coşmarului nu este cunoscută în mod real însă, se apreciază că din adulţii tineri, aproximativ 3% au coşmaruri frecvent. Vârsta la care încep să apară coşmarurile este după 3 ani. De asemenea, coşmarurile pot fi manifestări ale unor tulburări mentale: tulburările afective, stress posttraumatic, schizofrenie, tulburări anxioase, tulburări de personalitate.

Coşmarul - Tratament

Pentru tratamentul coşmarului (în cazul în care incidenţa este mai mare şi necesită tratament) este utilă psihoterapia (una din metode foloseşte desensibilizarea ce presupune recapitularea visului şi modificarea sfârşitului acestuia).