Info SănătateaTV.ro: Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa
Sâmbătă, 20 ian 2018      16:50
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ortorexia, obsesia pentru mancarea sanatoasa

Ortorexia, obsesia pentru mancarea sanatoasa

28 iulie 2015    
O alimentaţie corectă şi sănătoasă reprezintă sfatul oricărui medic sau nutriţionist. Există însă şi cazuri în care unii oameni devin obsedaţi să mănânce sănătos. Boala se numeşte ortorexie şi nu reprezintă nicidecum un ideal, ci un pericol foarte mare. În stadii foarte avansate, ortorexia poate duce chiar şi la deces.

Profilul ortorexicului

O persoană care suferă de ortorexie poate fi uşor recunoscută.
 
Un ortorexic nu este interesat să slăbească, ci să-şi menajeze organismul în faţa invaziei de mâncăruri nesănătoase, care se găsesc pe piaţă. Până aici, nimic anormal.
Problema este că bolnavul de ortorexie duce lucrurile la extrem. Nu se mai atinge de niciun fel de alimente care conţin grăsimi sau modificări genetice.
Ortorexicul îşi stabileşte astfel o serie de reguli mult prea severe în privinţa alimentaţiei. Dacă le încalcă urmează perioade de depresie şi de mustrări de conştiinţă.
Ortorexicul poate fi recunoscut şi prin faptul că îşi pierde multe ore plănuindu-şi mesele cu câteva zile înainte. De asemenea, bolnavul de ortorexie se simte superior faţă de cei din jurul său, pentru că mănâncă sănătos.

Efectele dramatice ale ortorexiei

Această obsesie pentru alimentele sănătoase poate avea efecte dramatice în viaţa unui om, atât psihice, fizice cât şi sociale. Ortorexicul se îndepărtează treptat de familie şi de prieteni. Şi asta pentru că la diverse evenimente cei din jurul său consumă mâncăruri nesănătoase. Obsedat de o alimentaţie sănătoasă alege izolarea pentru a nu fi tentat de alimentele care consideră că i-ar face rău. Mai mult decât atât, ortorexia poate duce în timp la malnutriţie şi în final la moarte.

Cum scăpăm de ortorexie?

Pentru vindecarea de ortorexie este necesar, în primul rând, ca bolnavul să-şi recunoască problema. La fel ca în cazul oricărei obsesii, acesta este însă pasul cel mai greu de făcut.
 
Familia, prietenii şi colegii de serviciu au un rol foarte important pentru ca bolnavul să-şi recunoască problema. Pasul următor este apelarea la un medic psiholog şi la un nutriţionist.
 
Terapeutul va încerca să afle cum a devenit bolnavul ortorexic, în condiţiile în care boala apare ca urmare a unor traume psihice majore şi a lipsei de respect de sine. Nutriţionistul trebuie să reintroducă în regimul alimentar al ortorexicului, alimentele necesare pentru sănătate, la care acesta a renunţat.
 
Mai mulţi medici din Elveţia au apelat la un tratament foarte agresiv pentru ortorexie, care spun ei a funcţionat.
 
Bolnavii de ortorexie au fost vindecaţi spontan după ce li s-a dat să mănânce pizza, îngheţată şi să bea bere. La fel ca şi anorexia sau bulimia, ortorexia este o boală care trebuie tratată cu maximă seriozitate.
 
Dacă aveţi impresia că în jurul dumneavoastră se află persoane care suferă de ortorexie încercaţi să îi duceţi cât mai repede la un medic.