Info SănătateaTV.ro: Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie
Luni, 19 mar 2018      14:26
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Parafrenia

Parafrenia

28 iulie 2015    

Parafrenia reprezintă o boală psihică gravă cu debut tardiv şi evoluţie prelungită, caracterizată printr-un proces halucinator-delirant care invadeaza parţial personalitatea permiţând astfel bolnavului să trăiască atât în lumea producţiilor sale patologice dar să-şi continue şi activitatea obişnuită. 

Parafrenia - Aspecte generale

Parafrenia mai este denumită şi delirul cronic sistematizat halucinatoriu, care la început a fost un termen prin care Freud desemna fie schizofrenia ("parafrenie propriu-zisă"), fie grupul paranoia-schizofrenie.
 
Pe măsura dezvoltării psihiatriei, s-a ajuns la concluzia că parafrenia desemnează acele psihoze delirante cronice care, ca şi paranoia, nu sunt însoţite de deteriorare intelectuală şi nu evoluează spre demenţă dar se asemănă cu schizofrenia prin construcţiile delirante bogate şi nesistematizate, bazate pe halucinaţii şi fabulaţii.
 
Parafrenia debutează în jurul vârstei de 40 de ani, prin unele fenomene nevrotice obişnuite: oboseală psihică, cefalee, palpitaţii.

Parafrenia - Faze

Parafrenia cuprinde patru faze şi anume faza de incubaţie, de elaborare a delirului, de sistematizare şi stadiul final, care poate duce la demenţă.
 
Cel afectat de parafrenie are, pe de o parte, diferite idei delirante sistematizate, dar şi un oarecare grad de degradare psihică, caracterizată printr-o gândire incoerentă, care păstrează totuşi un anumit grad de logică.
Bolnavul încearcă să-şi explice aceste tulburări ajungând la concluzii false, dezvoltând diferite deliruri şi halucinaţii (mai ales auditive şi vizuale).

Boala, deşi gravă, nu duce la demenţă precum schizofrenia şi are un caracter oarecum staţionar.
Tulburările parafreniei se pot diminua odată cu vârsta
.

Parafrenia - Tratament

Tratamentul parafreniei constă în sedative, hipnotice, dar şi ergoterapie (tratament prin muncă, cu ajutorul căreia bolnavul poate fi sustras ideilor sale delirante şi halucinaţiilor).