Info SănătateaTV.ro: Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale
Luni, 11 dec 2017      09:11
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Piromania

Piromania

03 august 2015    

Piromania este definită ca un comportament compulsiv, premeditat şi voluntar de incendiere

Piromania - Ce este?

Piromanie se manifestă următoarele comportamente:

·         Punerea pe foc intenţionată a unor lucruri, obiecte, de mai multe ori
·         Existenţa unei fascinaţii, atracţii, curiozităţi faţă de foc şi de contextele situaţionale ale focului (de exemplu utilizări, consecinţe ale incendierii)
·         Piromanul simte o stare de tensiune înaintea săvârşirii actului de incendiere
·         Punerea pe foc nu este o consecinţă a unui delir sau a unei halucinaţii. De asemenea, punerea focului nu este realizată pentru un câştig material sau ca expresie a unor idei politice, ori pentru a exprima mânie sau răzbunare.
·         punerea focului nu este explicată mai bine de o tulburare de conduită, de un episod maniacal sau de o tulburare de personalitate antisocial
 
Piromania are o prevalenţă mai mare în rândul bărbaţilor.

Piromania - Simptome

Încă din perioada copilăriei, persoanele piromane manifestă sentimente puternice de fascinaţie pentru actul provocării incendiului. Piromania poate fi episodică sau cronică.
Totodată, piromania poate fi asociată şi cu alte tulburări comportamentale cum ar fi: tulburările alimentare, tulburările obsesiv-compulsive, deviaţiile sexuale sau dependenţa alcoolică. În ceea ce priveşte incendierea juvenilă ea poate fi asociată cu tulburarea de adaptare sau cu tulburarea de hiperactivitate.
 
Persoanele piromane îşi construiesc un plan detaliat înainte de provocarea unui incendiu şi, de obicei, nu iau în calcul consecinţele comportamentului lor.

Piromania - Diagnostic

În diagnosticarea piromaniei se realizează o diferenţă între incendierea intenţionată (aceasta are ca scop un act de răzbunare) şi incendierea făcută pentru atragerea atenţiei. Dacă vorbim de copiii mici, specialiştii spun că aceştia au tendinţa de a experimenta ceva nou (cum ar fi, de exemplu, jocul cu chibriturile), de aceea se recomandă supravegherea atentă a copiilor pentru a evita rănirea acestora.
 
În ceea ce priveşte aşa-numita incendiere comunicativă, ea este justificată prin forma de comunicare a unei persoane care suferă de tulburări psihice de a-şi face cunoscută o dorinţă, cerere sau pentru a obţine o schimbare în natură.
Piromania poate fi asociată cu tulburări psihice de tipul demenţei, întârzierii mintale sau cu o intoxicare cu o substanţă.

Piromania - Tratament

Tratamentul în piromanie constă în sprijin psihologic, şedinţe terapeutice prin care se încearcă conştientizarea comportamentului piromanilor.
Este recomandat ca în cazul copiilor şi adolescenţilor să se apeleze şi la şedinţe familiale sau educaţionale.