Info SănătateaTV.ro: Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Congresul National al Societatii Romane de Transplant Medular, editia 2018 Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Congresul National al Societatii Romane de Transplant Medular, editia 2018 Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Congresul National al Societatii Romane de Transplant Medular, editia 2018
Duminică, 18 mar 2018      02:20
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Schizofrenia, una dintre cele mai severe afectiuni psihiatrice

Schizofrenia, una dintre cele mai severe afectiuni psihiatrice

31 iulie 2015    

Halucinațiile, delirurile, tulburările formale de gândire, dar şi cele afective şi de comportament, precum şi dezorganizarea personalității sunt manifestări ce nu se produc, în general, la o persoană normală.

Schizofrenia - Aspecte generale

În astfel de cazuri se poate lesne vorbi despre schizofrenie, un grup de boli mintale ce ar trebui să îl determine pe pacient sau pe un apropiat al acestuia să ia legătura cu medicul specialist. Iar asta cu atât mai mult cu cât schizofrenia este una din cele mai severe afecțiuni psihiatrice cu repercusiuni grave.

Mai mult decât atât, deşi tratamentele moderne au modificat radical prognoza în ceea ce priveşte încadrarea socială a bolnavilor, totuşi nu se poate prevedea niciodată care va fi evoluţia bolii. Cert este că se poate ajunge până la modificarea gravă a personalităţii.

Schizofrenia - Mai frecventă între vârsta pubertăţii şi 30 de ani

În ceea ce priveşte frecvența psihozelor schizofrenice, aceasta este de aproximativ  1 %, cu o rată a incidenței anuale de aproape 0,05 %. De asemenea, specialiştii arată că probabilitatea ca o persoană să aibă măcar o dată în viaţă un episod schizofrenic este în medie de aproximativ 1 %.
Cât despre îmbolnăvirea propriu-zisă, mai mult de 50% dintre cazuri sunt identificate între vârsta pubertăţii şi 30 de ani. Afecţiunea apare şi după vârsta de 40 de ani şi este cunoscută sub denumirea de schizofrenie tardivă.

Schizofrenia – Factori de risc

Apariţia schizofreniei este cauzată în principal de interacţiunea mai multor factori de tip biologic, psihologic şi cultural, care prezintă o vulnerabilitate genetică predispozantă. Aşadar, dacă în familie a existat sau există un caz de schizofrenie, atunci riscul ca şi ceilalţi membri ai familiei să dezvolte această afecţiune este mult mai mare.
 
Studiile au arătat că responsabilă de apariţia acestei afecţiuni este gena WKL1 de pe cromozomul 22. Pe de altă parte, un alt factor care ar putea duce la vulnerabilitatea faţă de schizofrenie ar putea fi o suferinţă intrauterină a fătului sau a nou-născutului.
 
Mai exact, o astfel de suferinţă ar putea determina o disfuncţie a creierului. De asemenea şi infecţiile virale ale copilului sau ale mamei ar putea fi o cauză, însă acest lucru nu a fost încă demonstrat.
 
Pe de altă parte, un rol în apariţia schizofreniei o au şi factorii psiho-sociali. Însă, potrivit speialiştilor, astfel de factori ar contribui mai mult la evoluţia afecţiunii şi mai puţin la apariţia ei.

Schizofrenia - Simptome

Simptomele schizofreniei diferă de la un pacient la altul. Astfel, pacienţii pot prezenta manifestări de la stări delirante, halucinaţii până la apatie, asociabilitate şi reducerea reacţiilor afective. În ceea ce priveşte stările delirante, deşi acestea sunt destul de frecvente totuşi nu se fac prezente în toate stadiile bolii.
 
Halucinaţiile, indiferent că sunt de ordin auditiv, vizual, olfactiv sau corporal, duc de asemeneala modificări ale comportamentului persoanei afectate.
 
Printre simptomele schizofreniei se numără şi alterările personalităţii, respectiv senzația de influență a personalității sau gândirii prin forțe exterioare, depersonalizare şi derealizare. Cu alte cuvinte, pacientul cu schizofrenie trăiește o viață dublă, în lumea reală și în lumea reprezentărilor delirante.
În cazurile grave, bolnavul se limitează doar la lumea interioară şi refuză orice contact cu lumea exterioară. În acelaşi timp, pot apărea tulburări afective, psihomotorii, tulburări ale voinţei şi ale comportamentului social.

Schizofrenia - Tratament 

Schizofrenia este o afecţiune ce necesită un tratament complex, adică o combinaţie de tratament medicamentos, psihoterapie şi socioterapie.
Medicamentele se administrează atât în faza acută, cât și în faza de remisie parțială sau totală sub formă de tablete sau de injecții pentru prevenirea recidivelor. De asemenea, bolnavul de schizofrenie trebuie să beneficieze de suportul unui specialist, dar şi al familiei.
În ceea ce priveşte socioterapia, aceasta implică măsuri la locul de muncă, terapie ocupaţională şi măsuri reabilitative.