SănătateaTV - Televiziunea Oamenilor Sănătoşi
ticker
Info SănătateaTV.ro: Primul succes al cursului COMBAT 3 : Peste 250 de medici au participat la editia din Bucuresti Ministrul Sanatatii: Incepand cu 1 aprilie 2015 mecanismul de feedback al pacientului va deveni operational Ministerul Sanatatii incurajeaza medicii de familie sa practice in mediul rural Rezultatele analizelor medicale de la INCD Victor Babes, comparabile cu cele din marile laboratoare medicale ale lumii Societatea de Neuropatie Diabetică lanseaza o noua provocare pentru tinerii medici rezidenti si specialisti Primul succes al cursului COMBAT 3 : Peste 250 de medici au participat la editia din Bucuresti Ministrul Sanatatii: Incepand cu 1 aprilie 2015 mecanismul de feedback al pacientului va deveni operational Ministerul Sanatatii incurajeaza medicii de familie sa practice in mediul rural Rezultatele analizelor medicale de la INCD Victor Babes, comparabile cu cele din marile laboratoare medicale ale lumii Societatea de Neuropatie Diabetică lanseaza o noua provocare pentru tinerii medici rezidenti si specialisti Primul succes al cursului COMBAT 3 : Peste 250 de medici au participat la editia din Bucuresti Ministrul Sanatatii: Incepand cu 1 aprilie 2015 mecanismul de feedback al pacientului va deveni operational Ministerul Sanatatii incurajeaza medicii de familie sa practice in mediul rural Rezultatele analizelor medicale de la INCD Victor Babes, comparabile cu cele din marile laboratoare medicale ale lumii Societatea de Neuropatie Diabetică lanseaza o noua provocare pentru tinerii medici rezidenti si specialisti
ticker
Tulburarea conversivă sau isteria este o afecțiune psihiatrică care are capacitatea de a transforma unele tensiuni psihice în manifestări corporale. Această tulburare este o tulburare centrală în medicină, tocmai din cauza dificultății de diagnostic, pentru că medicul de orice specialitate, alta decât psihiatrie sau neurologie, pune simptomele conversive pe seama unui microb aflat în organism sau pe o dereglare metabolică.
 
Conversia sau isteria este o boală foarte zgomotoasă. Ea impresionează publicul prin manifestările pe care le are, disperă familia și mai ales partenerul de cuplu, iar pacientul ridică un adevărat templu suferinței lui, care întotdeauna este atipică și de aici greutatea și dificultatea medicului de a găsi o vindecare.
 
Tulburările conversive au întotdeauna în spate un important nucleu psihologic, care poate fi pus în evidență printr-o traumă, o frustrare sau printr-un lanț de frustrări care duc pacientul la această descărcare sub formă de isterie, la această conversie. ”Isteria nu are vârstă, am văzut simptome conversive și la vârste extraordinar de înaintate, de peste 85 de ani. Am vazut și la copii deseori, pentru că ei nu-și găsesc alt mod de a-și exprima repede frustrările și atunci modelul bolii este unul cât se poate de favorabil”, a explicat într-un interviu acordat Sănătatea TV, prof. univ. dr. Florin Tudose, șeful Secției de Psihiatrie de la Spitalul Universitar de Urgență București.
 
În ceea ce privește frecvența tulburărilor conversive la sexul masculin și la sexul feminin, există o mare diferență. Femeile sunt de două până la cinci ori mai tributare acestei tulburări față de bărbați.
 
Tulburarea  conversivă­ - Semne și simptome
 
Simptomele tulburărilor conversive pot îmbrăca mai multe forme. Tulburarea conversivă are puterea de a afecta auzul, văzul, vorbitul și funcția motorie. ”Cel mai tipic exemplu de conversie sunt crizele conversive, crizele de isterie sau crizele de nervi. Aceste crize de nervi sunt însoțite și de o modificare a nivelului de conștiență a pacientului. Cel mai grav este că boala se poate manifesta prin crize ce pot produce numeroase parestezii și paralizii ”, atenționează prof. univ. dr. Florin Tudose.
 
Pentru pacientul care suferă de tulburări conversive, crizele de isterie nu sunt periculoase decât în sensul că ulterior mediul social începe să-l respingă și atunci se va simți marginalizat, fapt ce va întări starea de frustare. Mai mult decât atât, pacientul va deveni dependent de cei din jur. Conversia îi afectează capacitatea de a relaționa și de a lucra.
 
Tulburarea conversivă - Tratament
 
Tulburarea conversivă se poate trata cu ajutorul medicației, însă trebuie să fie însoțită de sedințe de psihoterapie. Uneori conversia apare ca un fenomen al unei alte suferințe psihice și, de cele mai multe ori, este însoțită de anxietate. Totuși, nucleul îndepărat al bolii, această anxietate este și teama pacientului că se va repeta criza. Este de la sine înțeles că atâta timp cât cauza, frustarea nu dispare este greu să dispară și crizele de la sine și din acest motiv pacientul va trebui să ia medicamente care să-i calmeze frustrările, anxietatea și manifestările isterice.
 
”Cu toate acestea, mult mai eficiente în tratamentul conversiei sunt metodele psihoterapeutice. Cu siguranță multe terapii își arată utilitatea în tulburarea conversivă”, susține prof. univ. dr. Florin Tudose, șeful Secției de Psihiatrie de la Spitalul Universitar de Urgență București.
 
Psihoterapiile și uneori psihoterapiile de grup dau rezultate mai bune decât tratamentele medicamentoase, cu condiția ca diagnosticul să arate clar că este vorba despre o tulburare conversivă.
 
În cele mai multe cazuri tulburarea conversivă afectează persoanele cu statut socio-economic scăzut.  ”Mulți oameni nu au un model cultural în a descrie suferința psihologică și de aceea este o diferență extraordinară între populațiile rurale și populațiile urbane, mai modificate în ceea ce se numește învățare socială. Populațiile mai primitive au forme mai grave de conversie. Vedem că la noi anumite etnii, grupuri etnice sau subculturi au o expresie mai puternică a acestor boli conversive. Mulți specialiști au spus că tulburările somatoforme, tulburările de expresie corporală care au la bază o suferință psihică sunt tulburări conversive”, a conchis prof. univ. dr. Florin Tudose, șeful Secției de Psihiatrie de la Spitalul Universitar de Urgență București.
Newsletter

Vrei să fii la curent cu noutăţile Sănătatea TV:


Nume:
E-mail: