Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      14:05
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tulburarile de personalitate

Tulburarile de personalitate

28 iulie 2015    

Tulburările de personalitate sunt tipare caracterizate de gândire, simţire şi comportament interpersonal ce sunt relativ inflexibile şi produc tulburări functionale semnificative sau suferinţe individului. Pentru apune diagnosticul, comportamentul observat nu trebuie să fie secundar unei alte tulburări psihice, nici precipitat de abuzul de substanţe sau de o altă afecţiune non-psihiatrică.

Distincţia este, în general, greu de făcut deoarece modificarea de personalitate poate fi primul semn al unei boli grave neurologice, endocrine sau al altei afecţiuni medicale.
 

Tulburările de personalitate - Categorii

Categoria A cuprinde personalităţile paranoidă, schizoidă şi shizotipică. Pacienţii cu personalitate schizotipală au frecvent experienţe senzoriale neobişnuite. Caracteristica esenţială a personalitatilor paranoide este neîncrederea şi suspiciunea faţă de ceilalţi, într-o măsura ce nu este justificată de situaţia de fapt.
 
Categoria B cuprinde personalitatea antisocială, borderline, histrionică şi narcisistă şi caracterizează indivizii cu un caracter impulsiv, excesiv emoţional şi dezordonat.
 
Categoria C cuprinde personalitatea ezitantă, dependentă şi obsesiv-compulsivă, caracterizate de anxietate şi teamă.
 
Graniţele între diferite categorii sunt stabilite artificial, mulţi pacienţi ce îndeplinesc criteriile pentru un anume tip de tulburare de personalitate prezintă şi aspecte caracteristice altui tip de personalitate. În plus, riscul asocierii unei tulburări psihice majore este crescut la pacienţii diagnosticaţi cu tulburare de personalitate.
 
Anumite tulburări de personalitate (antisocială) sunt diagnosticate mai frecvent la bărbaţi. Altele (precum cea histrionică, borderline, dependentă) sunt diagnosticate mai mult la femei.
 
Elementele unei tulburări de personalitate devin evidente, de regulă, în cursul adolescenţei sau la începutul vieţii adulte. Prin definiţie, o tulburare de personalitate este un model durabil de gândire, simţire şi comparativ relativ stabil în decursul timpului.
Unele tipuri de tulburări de personalitate (precum cea antisocială şi borderline) tind a deveni mai puţin evidente ori a se remite cu vârsta, pe când pentru unele din celelalte tipuri se accentuează odată cu vârsta.
 

Cele mai frecvente tulburările de personalitate 

1.      tulburarea paranoidă a personalităţii este caracterizată, în primul rând, prin suspiciune şi neîncredere în ceilalţi, de cele mai multe ori fără nicio bază reală, ci doar imaginară.
2.      tulburarea schizoidă a personalităţii este aceea in care persoana este introvertită, distantă şi nesociabilă.
3.      tulburarea schizotipală a personalităţii este caracterizată de rezonanţă afectivă redusă.
4.      tulburarea antisocială de personalitate este caracterizată de impulsivitate, agresivitate, incapacitatea de a învăţa din experienţele negative.
5.      tulburarea borderline a personalităţii este caracterizată de existenţa relaţiilor sociale fluctuante şi sentiment de vid interior.
6.      tulburarea histrionică a personalităţii caracterizează persoana care are o dorinţă excesivă de a se plasa în centrul atenţiei.
7.      tulburarea narcisică a personalităţii caracterizează persoana cu  un sentiment exagerat al importanţei propriei persoane.
8.      tulburarea anxioasă-evitantă a personalităţii este caracterizată de teama permanentă de ridicol şi respingere
9.      tulburarea dependentă a personalităţii este caracterizată de neîncredere în propriile capacităţi şi necesitatea de a acorda altei persoane responsabilitatea.
10.    tulburarea obsesiv-compulsivă a personalităţii caracterizează persoanele perfecţioniste, care au nevoie de o permanentă ordine exagerată
11.    tulburarea emoţional-instabilă a personalităţii este caracterizată de instabilitate afectivă şi tendinta la reacţii impulsive.
12.    tulburarea de personalitate de tip pasiv-agresiv, caracterizata de obstrucţionism, încăpăţânare, ineficienţă, agresiune exprimată pasiv.
 

Tulburările de personalitate - Caracteristici

Tulburările de personalitate pot cunoaşte o multitudine de forme, pot fi mai mult sau mai puţin grave, însă în oricare dintre aceste situaţii afectează viaţa pacientului şi a familiei acestuia.
 
Tulburările de personalitate reprezinta un grup de structuri particulare ale personalităţii care include deviaţii calitative sau cantitative ale sferei afectiv-voliţionale şi instinctive.
 
Aceste tulburări de personalitate sunt schiţate din copilărie, dar se cristalizează la adolescenţă şi însoţesc persoana în cauză de-a lungul vieţii. Deşi se manifestă la nivel comportamental, subiectul nu le recunoaşte ca atare, provocându-i o incapacitate de integrare armonioasă la condiţiile mediului social.
 
Caracteristici pacienţilor cu tulburări de personalitate includ modele de comportament cronice şi durabile, blamarea constantă a altora, funcţie socială şi ocupaţională tulburată, dependenţă sau independenţă excesivă, trecere de la subevaluare la supraevaluare, relaţii interpersonale tulburi sau instabile.
 
Având în vedere ca evoluţia bolii nu este liniară, existând variaţii de intensitate, tulburările de personalitate pot situa individul la limita dintre sănătate şi boală.
 
Tratamentul tulburărilor de personalitate este specific fiecărei tulburări în parte şi este psihoterapeutic şi medicamentos.