Info SănătateaTV.ro: Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      08:42
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tulburarile legate de consumul de amfetamine

Tulburarile legate de consumul de amfetamine

03 august 2015    

Amfetaminele reprezintă un grup de substanţe puternice, foarte adictive care au consecinţe grave asupra sistemului nervos central. Amfetaminele au efecte stimulante din punct de vedere comportamental şi psihologic. Amfetaminele determină stimularea neurotransmiţătorului dopamină, cel care produce starea de euforie a consumatorului.

Consumul pe termen lung a amfetaminelor sau intoxicaţia determină apariţia unor tulburări psihotice.
 
Tulburările apar în timpul sevrajului (sindrom de abstinenţă manifestat printr-o puternică suferinţă fizică, specifică perioadei de încetare a administrării a drogului).
Paranoia sau halucinaţiile vizuale sunt cele mai frecvente manifestări ale persoanelor care sunt dependente de amfetamine.
 
Specialiştii spun că amfetaminele pot da dependenţă psihologică dar nu şi fizică.

Dependenţa de amfetamine - Simptome

Principalele simptome ale consumului de amfetamine sunt starea de alertă, creşterea pulsului, sentimentul de superioritate, o stare generală de bine, dilatarea pupilei, creşterea tensiunii arteriale, transpiraţie, stimularea apetitului de vorbă, creşterea încrederii în sine, anxietatea, iritabilitate, dureri de cap, nelinişte etc. Simptomele diferă în funcţie de fiecare persoană.
 
Stările ce preced consumul de amfetamine includ: depresia, starea de oboseală, comportamentul violent, schimbări de temperament, tensiune nervoasă, epuizare psihică.
 
Cei care iau amfetamine în doze foarte mari se pot confrunta cu următoarele simptome: creşterea temperaturii corpului, crampe musculare, paranoia, slăbiciune.
 
Indiferent că sunt consumate episodic sau prelungit, amfetaminele pot cauza efecte severe asupra organismului.
 
Dependenţa presupune căutarea compulsivă a drogului şi consumul acestuia conducând la modificări chimice şi moleculare la nivelul creierului.
 
În momentul în care sunt ingerate doze mari, individul se poate confrunta cu o stare anxioasă sau cu stări paranoice cu posibilitatea de a experimenta episoade psihotice terifiante similare schizofreniei.
 
De asemenea se pot manifesta halucinaţii vizuale şi auditive, iluzii cum ar fi senzaţia de insecte care se urcă pe corp cunoscută drept formicaţie, hiperactivitate, hipersexualitate, confuzie şi incoerenţă.
 
Psihoza indusă de amfetamine diferă de adevărata psihoză. Dependenţa de amfetamine afectează relaţiile sociale şi profesionale ale individului.
 
Simptomele specifice amfetaminelor clasice apar şi în cazul consumului de ecstasy. Ca şi amfetaminele clasice, ecstasy produce tulburări cardiovasculare cu hipertensiune arterială, tahicardie, creşterea consumului de oxigen al miocardului.
 
Consumul acestui tip de drog poate agrava foarte tare starea persoanelor care suferă deja de boli cardiace, pentru că drogul rămâne activ mult timp în corp. Din acest motiv toxicitatea creşte rapid dacă se iau multiple doze în perioade scurte de timp ceea ce determină deshidratare, hipertermie şi convulsii.

Dependenţa de amfetamine - Tratament

Unul dintre tratamentele eficiente pentru dependenţa de amfetamine este cel cognitiv-comportamental. O astfel de terapie este benefică pentru identificarea problemelor cu care se confruntă pacientul şi pentru încercarea de a modifica gândurile negative ale acestuia. În ceea ce priveşte administrarea de medicamente, se pare că nu există o anume medicaţie.
 
Administrarea antidepresivelor poate ajuta, uneori, în momentul în care pacientul se confruntă cu simptomele stării de sevraj.
 
Este frecventă utilizarea antipsihoticelor în momentul în care substanţa a fost eliminată din organism. Medicii pot recomanda şi administrarea medicaţiei pentru somn care ajută pacienţii să-şi ajusteze ritmul circadian.