Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      06:08
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tulburarile provocate de consumul de cafeina

Tulburarile provocate de consumul de cafeina

03 august 2015    

Cafeina este o substanţă naturală care se găseşte în anumite plante. Cafeina poate fi produsă şi sintetic şi folosită ca aditiv pentru produsele alimentare. Această substanţă reprezintă un stimulent pentru sistemul nervos central, dar are şi rol diuretic.

Supradoza de cafeină se produce în momentul în care o persoană consumă cafeină în cantităţi mai mari decât doza recomandată

Care sunt băuturile şi alimentele care conţin cafeină?

 Băuturile şi alimentele ce conţin cafeină sunt unele băuturi carbogazoase, anumite sortimente de ceaiuri, ciocolata - inclusiv caldă şi cafeaua.
 
Deşi oamenii asociază consumul de cafeină doar cu băutul cafelei, totuşi această substanţă se găseşte şi în ceaiuri, cacao sau băuturi acidulate. Cafeina este recunoscută drept drogul psihoactiv cu cea mai largă folosire în întreaga lume. 
 
Consumul de cafeină poate afecta fiecare sistem de organe, începând de la sistemul nervos până la piele. 
Cafeina contribuie la creşterea nivelurilor hormonilor de stres din sânge, inhibă sistemele enzimatice importante care sunt legate de curăţarea organismului şi sensibilizează locurile de recepţie nervoasă.
Consumul de cafeină este asociat adesea şi cu starea de slăbiciune a organismului şi uneori cu anxietatea sau depresia.

Tulburările legate de consumul de cofeină - Simptome

Persoanele consumatoare cronic de cafeină pot prezenta probleme respiratorii, confuzie, stări convulsive, febră sau chiar halucinaţii. Alte simptome mai pot fi bătăile neregulate ale inimii, stările de vomă sau dereglări ale somnului.

Tulburări legate de consumul de cafeină - Complicaţii

Consumul de cafeină implică unele complicaţii medicale cum ar fi apariţia unor probleme de natură digestivă. Un exemplu în acest sens îl reprezintă iritarea vezicii urinare şi a stomacului. Persoanele care suferă de ulcer peptic trebuie să evite consumul de cafeină.
 
Manifestarea unor dureri de cap mai ales în cazul persoanelor care au interupt consumul de cafea. Cel mai adesea durerile de cap apar ca urmarea a renunţării la cafea.
 
În cazul în care o gravidă consume cronic cafea, acest consum poate afecta fetusul în dezvoltarea sa.
 
Oboseala fizică şi mentală care se manifestă după ce au fost consumate băuturi ce conţinn cafeină. Deşi, iniţial, cafeina stimulează nervii, în momentul în care se renunţă la consumul acestei substanţe, se instaurează depresia.

Tulburările asociate consumului de cafeină - Tratament

Tratamentul tulburărilor asociate consumului de cafeină implică fie diminuarea cantităţilor de cafeină consumate, fie abţinerea de la consumul acestor băuturi.
Simptomele sevrajului sunt uşoare şi fac referire cel mai adesea la cefalee, iritabilitate sau greaţă.