Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      07:52
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Fobia sociala

Fobia sociala

03 august 2015    

Fobia socială se manifestă printr-o jenă excesivă faţă de situaţiile sociale, comportament care este extrem de intruziv şi care poate avea efecte debilitante în relaţiile sociale şi profesionale.

Fobia socială - Factori de risc

Factorii de risc pentru manifestarea fobiei sociale pot fi genetici, biologici, psihologici sau factori de stres.
 
Scriitoarea austriacă Elfriede Jelinek, cea care a câştigat premiul Nobel pentru Literatură în 2004, este un caz celebru ce stă mărturie existenţei acestei afecţiuni. Scriitoarea a refuzat să participe la ceremonia de decernare a premiului Nobel, invocând motivul că se teme de mulţimile de oameni.
Autoarea şi-a înregistrat discursul care a fost prezentat în cadrul ceremoniei.

Fobia socială - Persoane la risc

Fobia socială este o afecţiune care poate apărea în special în perioada copilăriei sau cea a adolescenţeiFobia socială afectează femeile şi bărbaţii deopotrivă. Se pare, însă, că incidenţa asupra sexului masculin este mai mare. Persoanele care suferă de fobie socială îndură starea de anxietate pe care o resimt şi au temeri foarte mari în privinţa expunerii publice a stării pe care o resimt.

Fobia socială - Simptome

Semnele şi simptomele fobiei sociale fac referire la: roşeală, transpiraţie, tremurat, accelerarea bătăilor inimii, tensiune musculară, greaţă şi simptome specifice anxietăţii.
 
Fobia socială poate afecta extrem de grav relaţiile pe care o persoană le dezvoltă cu familia, cele sociale sau cele legate de locul de muncă. Persoanele care se confruntă cu acest dezechilibru tind să aibă o viaţă dificilă.
 
Încărcătura emoţională a bolii este extrem de mare. Multe persoane care se confruntă cu o fobie socială manifestă greutăţi în atingerea scopurilor emoţionale sau profesionale şi chiar în păstrarea locului de muncă. Multe dintre persoanele care suferă de fobie socială depind de sprijinul financiar al altor oameni. Totodată, aceşti oameni încearcă să se degajeze de problemele cu care se confruntă apelând la consumul de droguri şi alcool.
În situaţii extreme individul poate ajunge să se izoleze complet întrerupând orice fel de relaţii sociale.

Fobia socială - Tratament

Tratamentul pentru fobiile sociale include medicamentele, o formă specifică de psihoterapie ce poartă numele de terapie comportamentală cognitivă sau o combinaţie între medicamente şi psihoterapie. Medicamentele administrate pentru fobia socială sunt antidepresivele şi benzodiazepinele. Persoanele care suferă de o formă specifică de fobie socială ce poartă numele de fobie de performanţă,pot fi ajutaţi prin administrarea unor medicamente ce poartă numele de betablocante. Fobia de performanţă apare mai ales la persoanele care activează în profesii în care se expun unei audienţe.
 
Terapia comportamentală cognitivă îi învaţă pe pacienţi care sunt mijloacele prin care pot evita tulburările anxioase sau felul în care pot stăpâni simptomele fobiei sociale.
 
O formă a tratamentului comportamental-cognitiv este „terapia expunerii” prin care pacientul este ajutat să se simtă confortabil în situaţiile care îl pot jena sau înspăimânta.