Info SănătateaTV.ro: Cum reducem pofta de mancare Cum reducem pofta de mancare Cum reducem pofta de mancare
Luni, 22 ian 2018      00:34
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Artrita virala: patogenie, tratament

Artrita virala: patogenie, tratament

03 august 2015    

Artrita virală prespune inflamarea articulaţiilor ca urmare a contractării unei infecţii virale. Identificarea şi înţelegerea mecanismelor patofiziologice prin intermediul cărora artitrele virale conduc la formarea artritelor cronice.

Numărul pacienţilor diagnosticaţi cu artrită virală acută este mic datorită lipsei prezentării la medic. Noile tehnologii pun la dispoziţia specialiştilor noi metode de diagnostic mult mai facile şi mai rapide. Totodată, este disponibil şi tratamentul antiviral.

Artrita virală - Patogenie şi factori de risc

Virusurile sunt agenţi care determină infecţia sau cofactori în dezvoltarea bolilor reumatice.
 
Infecţia virală depinde de factorii virali şi de gazdă. Un factor foarte important este reprezentat de caracteristicile gazdei care includ: vârsta, sexul, fondul genetic, istoricul de infecţii şi răspunsul imun.
Factorii virali fac referire la: poarta de intrare în gazdă, tropismul tisular, replicarea sau efectul citokinelor.

Artrita virală - Incidenţa

Incidenţa artritelor virale este mai mare în cazul adulţilor comparativ cu cele înregistrate la copii. Poate fi valabilă şi o prezenţă mai mare a afecţiunii în rândul copiilor, principalul responsabil fiind virusul care determină această afecţiune. 
 
Artrita cu HBV prezintă o incidenţă de 5% în copilărie. În perioada de adult, HBV este transmisă prin activitate sexuală sau expunere la seringi.
 
Copii sunt mai succeptibili la infecţii cuparvovirus B19 decât adulţii, deşi artrita apare rar la copii. Până la 60% dintre adulţi au evidenţa serologică de infecţii cu  parvovirus în antecedente.
Artrita virală apare în timpul prodromului viral când se dezvoltă eritemul caracteristic. Artritele virale se prezinta obisnuit cu afectarea articulatiilor mici, în mod simetric. În toate cazurile, infecţia virală este non-distructivă si nu conduce la nicio formă de afectare cronică.
 
Artrita cu virus hepatic B reprezintă 25% din cazurile de artrită virală.  
Alte forme ale artritei fac referire la: artrita cu virus hepatic C,artritele cu alafavirusuri (care determină simptome reumatice şi febră), artritele cu retrovirusuri (fac referire la infecţia cu virusul HIV care poate fi asociată cu anumite manifestări reumatice, printre care artralgia) şi artrita rubeolă (presupune infecţia cu un virus al genului Rubivirus care se transmite prin secreţii nasofaringiene cu vârf de incidenţă iarna şi primăvara).

Artrita virală - Semnele şi simptomele

Artrita virală debutează cu brusc, cu semne de inflamaţie - durere la nivelul articulaţiei, căldură, tumefiere şi înroşire, ca apoi simptomele să ducă până la imposibilitatea folosirii articulaţiei afectate. 

Artrita virală - Diagnostic

Artrita virală se diagnostichează după semnele clinice, radiografie şi examenului lichidului articular.

Artrita virală - Tratament

Tratamentul pentru artrita virală presupune administrarea analgezicelor şi AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) de urgenţă. Evoluţia acestei afecţiuni poate duce- netratată- la efecte ireversibile şi invalidante.
 
Dacă artritele sunt severe, specialiştii recomandă aspiraţia de fluid din articulaţia afectată. Atât infecţia cu rubeolă cât şi tratamentul în hepatita A se realizează cu ajutorul analgezicelor şi antiinflamatoarelor nesteroidiene.
Artrita cu virus hepatic C necesită  terapia combinată pentru un efect bun şi de lungă durată.
 
În ceea ce priveşte terapia în infecţia HIV, aceasta presupune folosirea unei combinaţii antiretrovirale, tratamente cu analgezice şi AINS dar şi alte tratamente specifice recomandate de medicii de specialitate.