Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Federatia Sanitas anunta declansarea grevei generale in data de 11 mai
Duminică, 22 apr 2018      21:46
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Balneoterapia, un remediu  pentru afectiunile reumatologice

Balneoterapia, un remediu pentru afectiunile reumatologice

06 august 2015    
Reumatismul este un termen general care înglobează peste 100 de afecţiuni care se răsfrâng asupra oaselor, articulaţiilor, muşchilor, tendoanelor şi ligamentelor.  
 
Complicaţiile pot afecta, de asemenea, inclusiv organele interne cum ar fi inima, rinichii, plămânii sau pielea. 
 
Durerea, umflarea, roşeaţa, febra şi rigiditatea musculară sunt câteva dintre simptomele specifice bolilor reumatice.

Balneoterapia - Generalităţi

În funcţie de boala reumatică prezentă, specialiştii pot recomanda tratamente pe bază de medicaţie, exerciţii fizice realizate în mod constant, diete echilibrate şi odihnă, dar şi terapii alternative.
 
Balneoterapia este o terapie complementară ce poate contribui la ameliorarea, chiar şi temporară, a durerii şi menţinerea mobilităţii.

Proprietăţile terapeutice ale apelor minerale

Apele minerale sunt utile în cure interne sau externe, de care beneficiază bolnavii care prezintă afecţiuni reumatice. Pielea, fiind puternic vascularizată şi cu o reţea abundentă de terminaţii nervoase, receptează impactele termice şi mecanice ale băilor hidroterapeutice, prelungind în organism acţiunea lor binefăcătoare.
 
Balneoterapia se referă la un complex de terapii pe bază de ape minerale, termale si nămoluri terapeutice. În general, acest gen de terapie se realizează în staţiuni balneare, renumite pentru proprietăţile izvoarelor termale care şi-au câştigat faima în timp.
 
În cadrul balneoterapiei, se utilizează diferite tipuri de ape cărora li se adaugă sau nu, soluţii medicamentoase.
 
Băile termale utilizează apele de izvor termale la temperatura de ieşire la suprafaţă, răcite sau încălzite, izvoarele fiind indicate pentru diferite afecţiuni după compoziţia apei (bogate în calciu, sulf, fier, cupru, sulfaţi, bicarbonaţi, bioxid de carbon).
 
În balneoterapia reumatică, este indicat ca apa sărată să fie mineralizată.

Tratamente pentru bolile reumatice

Pentru afecţiunile reumatice, se recomandă ca, în apa termală să fie amestecate şi substanţe medicamentoase, cum ar fi soluţiile de triclocarbon, clorhexidină, permanganat de potasiu. Din amestecarea apei termale cu noroi rezultă băile de nămol, acestea fiind indicate des în tratamentul reumatismului.
 
Balneoterapia poate fi combinată cu fizioterapia, pentru rezultate maxime, acolo unde este cazul. O cură de o saptămână cu un tratament balnear nu numai ca tratează o afecţiune reumatică, dar o şi previne.

Care sunt etapele de vindecare

Specialiştii au identificat trei etape de vindecare în cazul celor care apelează la tratamentele cu băi, în scopul tratării unor afecţiuni existente. Astfel, organismul are nevoie de o perioadă de trei până la şapte zile de adaptare pentru a răspunde la tratament.
 
Există posibilitatea ca după două săptămâni de băi, pacientul să aibă dureri puternice de cap, insomnii sau tahicardie, în unele cazuri fiind prezente febra şi o stare accentuată de oboseală, aceasta fiind perioada de criză a tratamentului.
 
Spre finalul curei de tratament, starea de sănătate a pacientului se îmbunătăteşte, iar simptomele dispar. S-a observat că efectele unui tratament balnear, indiferent că au fost băi de namol sau cu apă minerală termală, pot dura şi până la 10-12 luni de zile.

Terapiile complementare, benefice în cazul reumatismului

În funcţie de stadiul fiecărei afecţiuni reumatice sunt recomandate şi anumite terapii complementare. Talasoterapia poate fi considerată balneoterapie, deoarece implică acţiunea valurilor marine şi a apei de mare.
 
Cu toate acestea, nu mulţi profită de beneficiile ei inestimabile, fiind puţini aceia care stiu de existenţa talasoterapiei.
 
Aceasta se realizează pe baza acţiunii, naturale sau artificiale a valurilor marine, dar şi a nămolului terapeutic.
 
Din cauza acţiunii intense şi variate a apelor minerale asupra organismului, toate procedurile balneologicetrebuie prescrise de medic, în conformitate cu indicaţiile şi contraindicaţiile cunoscute.