Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      14:04
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Boala Charcot-Marie-Tooth

Boala Charcot-Marie-Tooth

29 iulie 2015    
Boala Charcot-Marie-Tooth face parte din categoria neuropatiilor periferice, fiind o neuropatie senzitivo-motorie.

Boala Charcot - Marie - Tooth - Generalităţi

Boala Charcot-Marie-Tooth este denumită după numele celor trei medici care au descris-o, reunind mai multe afecţiuni apropiate sau forme, a căror clasificare este încă în plină evoluţie, sub impulsul cercetărilor genetice.
 
Boala Charcot-Marie-Tooth este o neuropatie periferică ereditară ce se caracterizează printr-o atrofie musculară şi o neuropatie senzitivă progresivă (afectează nervii periferici) localizată la nivelul extremităţii membrelor, adesea asociate cu picior scobit.
 
 Este o boală genetică, ereditară, degenerativă, produsă de o anomalie cromozomică ce determină lezarea nervilor periferici (sistem care controlează mişcările corpului prin contracţia şi relaxarea muşchilor sub comanda creierului, transmite informaţie senzitivă de la organele de simţ de la nivelul pielii, tendoanelor şi muşchilor, la măduva spinării).

Boala Charcot - Marie - Tooth - Incidenţa

Boala Charcot-Marie-Tooth debutează în copilărie (5-15 ani) şi rareori la vârsta adultă (30-40 ani), mai mult la bărbaţi. Boala nu afectează speranţă de viaţă sau funcţia intelectuală.
Femeile şi bărbaţii sunt afectaţi în egală măsură.
 
În anumite cazuri, boala Charcot-Marie-Tooth poate afecta nervii care controlează diafragmul, muşchi utilizat în respiraţie. De asemenea, această boală este o afecţiune cronică ce poate cauza apariţia depresiei.

Boala Charcot - Marie - Tooth - Simptome

Simptomele bolii Charcot-Marie-Tooth includ slăbiciune musculară, mers ciudat şi degete de la picioare curbate, durere, amorţeală, lipsa sensibilităţii la nivelul membrelor.
Simptomele debutează, de regulă, în adolescenţă, fiind o afecţiune progresivă, manifestările se înrăutăţesc pe măsură ce sunt afectaţi nervii motori şi senzitivi.
Lezarea nervilor poate cauza deformări ale membrelor (platfus, arcade plantare înalte şi scolioză), tulburări ale dexterităţii manuale.
Pe măsura ce boală progresează, slăbiciunea musculară si lipsa senzaţiei va afecta mâinile şi picioarele.
 
Manifestările care pot indica prezenţa bolii sunt copilul este neobişnuit de neîndemânatic pentru vârsta sa, poate prezenta dificultăţi în mers, degetele picioarelor se înclină în momentul ridicării piciorului.
 
Simptomele bolii Charcot-Marie-Tooth devin mai evidente la finalul pubertăţii, când organismul este dezvoltat, însă poate apărea chiar şi la de 70 ani.

Boala Charcot - Marie-Tooth - Diagnostic

Diagnosticul bolii Charcot-Marie-Tooth se bazează pe teste precum: testarea conducerii nervoase, electromiografia, biopsia nervilor, testare genetică.

Boala Charcot-Marie-Tooth - Tratament

În prezent, boala Charcot-Marie-Tooth nu poate fi complet vindecată, însă există o serie de tratamente care ajută la reducerea simtomelor şi îmbunătăţirea mobilităţii.
Fizioterapia este una dintre principalele metode de tratament utilizată pentru reducerea simptomelor şi încetinirea evoluţiei bolii Charcot-Marie-Tooth.
Durerea musculară şi articulară poate fi tratată cu succes prin administrare de medicamente antiinflamatorii nesteroidiene.
 
Tratamentul chirurgical se aplică dacă boala Charcot-Marie-Tooth cauzează malformaţii semnificative ale picioarelor, ce pot determina durere.
Exista 3 tipuri principale de tehnici chirurgicale utilizate în corectarea malformaţiilor şi anume osteotomia, artrodeza şi eliberarea (desprinderea) fasciei plantare.