Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Miercuri, 23 mai 2018      04:56
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Boala Still

Boala Still

16 iulie 2015    

Poliartrita reumatoidă este o afecţiune inflamatorie cronică recurentă, caracterizată de o inflamaţie infiltrantă la început şi apoi proliferativă a sinovialei articulare.

Boala Still - Cauze

Deşi s-au emis mai multe ipoteze, cauza bolii Still rămâne necunoscută.

Poliartrita juvenilă sistemică - Forme

Poliartrita juvenilă este cu 2 tipuri: artrita reumatoidă juvenilă sistemică sau boala Stillpoliartrita reumatoidă poliarticulară (la femei) sau periarticulară (la bărbaţi).

Boala Still - Manifestări clinice

Boala Still este un tip de artrită reumatoidă juvenilă care dă complicaţii sistemice, precum febra, adenopatiile, creşterea în volum a unor organe interne.
Boala Still sau artrita reumatoida juvenilă sistemică este o afecţiune inflamatorie ce se caracterizează prin pusee febrile, pete tegumentare (rash), mărirea în volum a unor organe interne sau artrită. Debutează, de obicei, în copilărie, dar s-au descris şi cazuri cu debut la maturitate.
 
Alte simptome ale Bolii Still mai sunt durerile musculare, pofta de mâncare diminuată, greaţa, scăderea în greutate, adenopatiile, hepatosplenomegalia (mărire în volum a ficatului şi splinei), dureri în gât, pericardita sau pleurita.
 
Pe baza acestor simptome se face diagnosticarea bolii Still. Febra şi celelalte simptome generale au o evoluţie în pusee zilnice timp de câteva luni, după care dispar, dar, artrita poate persist, devenind cronică.

Boala Still - Diagnostic 

Un semn determinant pentru diagnosticul bolii Still este artrita persistentă ce durează mai mult de 6 luni. 

Pentru un diagnostic de boală Still medicul constată crizele zilnice cu puseu febril, oboseală, rash, artrită şi dureri musculare. 

Medicul poate constata adenopatiile, hepatosplenomegalia, pericardita, pleurita la un consult al copilului.

De asemenea, alte informaţii utile pentru un diagnostic de boala Still mai pot fi obţinute din hemoleucogramă. Astfel, apar leucocitoza, anemia, nivele de proteină C reactivă crescute, dar şi VSH crescut - ce arată semnele inflamatorii ale afecţiunii. Cu toate acestea, factorul reumatoid sau anticorpul antinuclear sunt negative. Aşa se face diagnosticul diferenţial cu bolile articulare de tip poliartrită reumatoidă sau lupus eritematos diseminat sistemic.

Boala Still - Tratament

Tratamentul bolii Still urmăreşte tratarea durerii, precum şi prevenirea complicaţiilor articulare şi a celor sistemice.
 
De aceea, un prim scop îl reprezintă reducerea inflamaţiei prin medicaţie specifică cu antiinflamatoare ce limitează producerea lichidului intraarticular, corticosteroizii, medicaţia imunosupresoare.
 
Un rol important îl ocupă gimnastica recuperatorie, fizioterapia.
 
Boala Still este o afecţiune cronică (durează toată viaţa), cu evoluţie ciclică când se manifestă sau nu.