Info SănătateaTV.ro: Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale
Vineri, 19 ian 2018      21:13
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Keratochistul odontogen

Keratochistul odontogen

30 iulie 2015    
Keratochistul odontogen este un chist ce poate apărea la orice vârstă, mai ales între 20-40 de ani, afecteând mai frecvent bărbaţii. 

Keratochistul odontogen - Ce este?

Keratochistul odontogen prezintă o evoluţie clinică agresivă şi o rată crescută de recidivă. Ocazional, se asociază cu sindromul carcinomului bazocelular nevoid.
Apare la nivelul maxilarelor (mai des la mandibulă) şi se seamănă radiologic cu alte tipuri de chisturi.

Keratochistul odontogen - Simptome

Simptomele keratochistului odontogen includ durere, tumefacţie, scurgeri, parestezia buzei inferioare sau a dinţilor inferiori.
 
O parte dintre pacienţi nu resimt de prezenţa leziunii până nu apar fracturi patologice, iar în alte cazuri, chisturile sunt descoperite întâmplător în cadrul unui examen stomatologic sau până când chistul nu atinge o dimensiune considerabilă, implicand sinusul maxilar şi întregul ram ascendent al mandibulei, inclusiv condilul şi procesul coronoid.
 
Chistul se poate extinde atât vestibular cât şi lingual.
 
Ocazional, apar perforaţii osoase şi fracturile patologice, precum şi deplasarea inferioară a canalului mandibular.
 
Majoritatea chisturilor sunt uniloculare, 40% fiind adiacente coroanei unei dinte neerupt. Multilocularitatea poate fi prezentă, şi tinde apare mai ales în cazul leziunilor mai mari. Tipul multilocular este confundat adesea cu ameloblastomul.

Keratochistul odontogen - Diagnostic

De asemenea, keratochisturile odontogene pot apărea în zona periapicală a dinţilor vitali, având aspectul unui chist radicular. Radiologic, chisturile apar ca o zonă radiotransparentă bine delimitată.

Keratochistul odontogen - Tratament

Tratament keratochisturilor odontogene constă în excizie chirurgicală (chistectomie), urmată de chiuretaj osos sau ostectomie, reprezintă tratamentul de elecţie şi este justificat de rata crescută de recidivă.
 
Pentru formele de dimensiuni mai mari, se indică marsupializarea sau rezecţia osoasă marginală sau chiar segmentară.
 
De asemenea, se poate apela la cauterizarea chimică a chistului. Rata de recurenţă de peste 50% pare să fie asociată cu mai mulţi factori fizici: ţesutul conjunctiv subţire şi friabil al peretelui chistului poate fi incomplet îndepărtat iar rămăşitele de lamină dentară sau chisturi satelite, localizate în osul adiacent leziunii primare, pot contribui la recurenţă.
De aceea, este foarte important să se efectueze consultaţii la anumite perioade dupa îndepărtarea leziunii, pentru a se verifica dacă tumora a fost îndepărtată şi dacă au apărut noi keratochisturi odontogene.