Info SănătateaTV.ro: Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie Statistici: Peste 30% dintre cancerele din sfera ginecologica sunt depistate in stadiile 2 si 3 Sorina Pintea: „Avem semnate cinci contracte pentru infiintarea unor centre de screening. Mai urmeaza trei” Specialisti din domeniul onco-ginecologic participa la Bucuresti la Forumul National de Gineco-Oncologie
Sâmbătă, 17 mar 2018      06:37
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Miozita: cauze, diagnostic si tratament

Miozita: cauze, diagnostic si tratament

05 august 2015    

Miozita este definită ca inflamarea muşchilor. Miopatiile inflamatorii reprezintă un grup de dereglări caracterizate prin inflamarea şi slăbiciunea muşchilor proximali (muşchii şoldurilor şi ai umerilor). Aceste dereglări includ polimiozita, dermatomiozita şi miozita care include corpul.

Miozita - Generalităţi

Miozita poate fi asociată cu inflamarea altor organe care includ articulaţiile, inima, plămânii, intestinele şi pielea. În dermatomiozită, se dezvoltă o erupţie complementară inflamării muşchiului.
 
Inflamarea muşchiului apare şi la persoanele care suferă de boli reumatice cum ar fi artrita reumatoidă, lupus şi sclerodermă. Mulţi pacienţi cu miozită răspund bine la tratament. Unii pacienţi au un singur atac şi pot stopa medicaţia după aproximativ un an. Alţii se confruntă cu atacuri recurente ale bolii care răspund însă la medicaţie. Există, în cazuri rare, şi miozita acută cronică iar tratamentul trebuie administrat în mod continuu.
 
Polimiozita este o afecţiune rară care are o incidenţă mai mare în rândul femeilor. Chiar dacă ea poate apărea la persoanele de orice vârstă, ea afectează cel mai adesea pacienţii cu vârsta între 20 şi 60 de ani.
 
Copiii pot face dermatomiozită. În Japonia se înregistrează cele mai mici rate ale bolii, în timp ce afecţiunea înregistrează o incidenţă mare în Africa şi America. 

Miozita - Cauze

Miopatiile inflamatorii sunt considerate boli autoimune, ceea ce înseamnă că sistemul imun al corpului se dereglează şi atacă propriile ţesuturi. Se crede că aceste afecţiuni sunt declanşate de factori de mediu la indivizii susceptibili din punct de vedere genetic. Cauzele specifice sau evenimentele declanşatoare ale miopatiilor inflamatorii sunt necunoscute, dar se cunosc virusurile implicate.
La toţi oamenii cu miozită, limfocitele (globule albe) atacă muşchii.
 
Organismul generează anticorpi care atacă ţesuturile sănătoase ale diferitelor părţi ale organismului. Aceşti autoanticorpi şi unele limfocite acţionează împotriva ţesuturilor organismului şi degradează muşchii şi pielea.

Polimiozita - Incidenţa

Polimiozita afectează persoanele cu vârsta între 20 şi 40 de ani. Afecţiunea este rară la persoanele cu vârsta mai mică de 18 ani. La cei mai mulţi oameni, polimiozita se dezvoltă treptat după o perioadă de câteva luni sau chiar ani. Boala apre şi dispare, deseori, aparent fără niciun motiv. Caracteristicile polimiozitei includ:
 
·         Slăbiciune musculară, oboseală, artrită
·         Slăbiciune a muşchilor proximali
·         Slăbiciune a muşchilor gâtului
·         Probleme pulmonare
·         Probleme ale inimii
·         Atrofie musculară
·         Simptome sistemice: febră, pierdere în greutate, fenomenul Raynaud (sensibilitate extremă şi decolorarea la rece a degetelor)
·         Dureri musculare
·         Dureri ale articulaţiei

Dermatomiozita - Simptome

Simptomele progresează uşor şi sunt prezente cel mai adesea cu 5-6 ani înainte de a fi diagnosticate. Peste 20% din pacienţi prezintă complicaţii ale afecţiunii.
 
Pe măsură ce slăbiciunea musculară devine severă, acesta este acompaniată de diminuarea reflexelor tendoanelor.

Dermatomiozita - Diagnostic

Pentru diagnosticarea miozitei doctorul va pune o serie de întrebări legate de simptomele pe care pacientul le prezintă şi va efectua un examen fizic şi o serie de teste de laborator. Unii pacienţi pot fi internaţi pentru teste şi examene suplimentare şi pentru ţinerea sub observaţie.
Dacă slăbiciunea este progresivă şi pacientul nu se poate îngriji singur ori dacă există probleme legate de muşchii respiratori, cel mai probabil pacientul va ajunge la spital.

Miozita - Tratament

Tratamentul pentru miopatii include odihnă, terapie fizică (menţine flexibilitatea şi reduce riscul de atrofie musculară), administrarea de corticosteroizi (medicamentele de primă linie pentru miopatiile inflamatorii), imunoglobină intravenoasă şi evitarea radiaţiilor solare.
 
Înainte de începerea tratamentului doctorul va efectua o serie de teste care să pună sub observaţie forţa grupelor de muşchi individuali, nivelul enzimelor din muşchi, radiografia pulmonară şi altele.