Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Miercuri, 23 mai 2018      01:31
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida

03 august 2015    

Poliartrita reumatoidă sau inflamarea reumatică a articulaţiei este o boală autoimună, ce se poate instala fără a da semne sau poate apărea brusc. Problemele apar atunci când boala este într-o fază activă, dar în multe cazuri se poate afla şi într-o stare de stagnare. Altfel spus, evoluţia bolii este inegală şi fluctuantă, afecţiunea putând apărea la orice vârstă fiind mai des întâlnită la femei.

Poliartrita reumatoidă nu este în mod direct o boală transmisă genetic, dar nu este exclus să existe o predispoziţie iar afecţiunea să apară mai des în anumite familii. Cu toate acestea, rata de transmitere genetică la următoarea generaţie este destul de mică.

Poliartrita reumatoidă -  Cauze

Deşi există o serie de studii privind poliartrita reumatoidă, nu s-a descoperit cu exactitate care este factorul principal care duce la apariţia acestei afecţiuni.
Specialiştii bănuiesc că sistemul imunitar este deranjat de mai mulţi factori, precum factorii de mediu, o infecţie sau predispoziţia.
În acest mod, sistemul imunitar îşi intensifică activitatea şi eliberează un anumit tip de substanţe, care provoacă inflamarea muşchilor sau a organelor interne, iar în unele cazuri a vaselor de sânge şi chiar a nervilor.

Poliatrita reumatoidă – Semne şi simptome

Un prim simptom al unei articulaţii inflamate este durerea, umflarea zonei afectate şi o senzaţie de cald la nivelul acesteia. Totodată, o articulaţie cu probleme poate rămâne înţepenită.
În faza incipientă a inflamaţiei este posibil ca umflarea articulaţiei să nu fie foarte evidentă. În acest caz se poate simţi o durere la nivelul perniţelor degetelor în timpul mersului, o înţepenire a degetelor sau o umflare a mâinilor. Totodată, o persoană cu poliartrită reumatoidă poate avea senzaţii de răceală, stări febrile şi de slăbiciune, precum şi apetit scăzut.

Poliatrita reumatoidă - Diagnostic

Anamneza joacă un rol esenţial în stabilirea diagnosticului. Cu cât pacientul oferă mai multe detalii despre simptomele pe care le are, cu atât mai uşor va fi stabilit tipul afecţiunii. Totodată, un rol important îl are şi examinarea fizică, a articulaţiilor.
 
În completarea evaluării fizice vine şi analiza de sânge pentru a identifica prezenţa factorilor reumatoizi în sânge. De altfel, în cazul inflamării articulaţiilor creşte viteza de sedimentare a hematiilor sau valoarea proteinei C reactive. Altfel spus, cu cât viteza de sedimentare sau valoarea proteinei C reactive este mai mare cu atât inflamaţia este mai gravă.
Examenul fizic şi analiza de sânge sunt completate la rândul lor de o radiografie, prin intermediul căreia se va stabili dacă o articulaţie este sau nu afectată.

Poliartrita reumatoidă - Evoluţie

Poliartrita reumatoidă evoluează diferit de la un pacient la altul. Aşadar, boala poate evolua foarte lent, dar cu perioade de durere ce alternează cu perioade liniştite, sau agresiv când boala nu mai poate fi ţinută sub control. 
Cu toate acestea, evoluţia bolii poate fi încetinită considerabil cu un tratament bun.
Pe lângă faptul că evoluţia este încetinită, un astfel de tratament diminuează durerea, iar riscul de afectare permanentă a articulaţiilor este mai mic.

Poliatrita reumatoidă - Tratament

Poliartrita reumatoidă nu este o afecţiune ce poate fi vindecată. Şi asta deoarece cauza acestei boli este necunoscută. Însă se poate încetini sau stopa evoluţia bolii cu un tratament adecvat, personalizat pentru fiecare pacient în parte.
 
Tratamentul se va elibera în funcţie de gravitatea bolii, de efectele secundare pe care le are medicamentul respectiv, dar şi de reacţia organismului la medicamentul în cauză. Atenţie, însă! Pentru o îmbunătăţire a stării de sănătate, tratamentul nu trebuie întrerupt. Aşadar, în tratamentul poliartritei reumatoide pot fi prescrise de către medic analgezice, antiinflamatorii non-steroidiene, medicamente „de fond” remisive pentru a influenţa şi opri evoluţia bolii, hormoni corticosteroizi sau medicamente biologice. Alături de medicamente, medicii recomandă efectuarea de mişcare, aplicarea compreselor reci pe articulaţia inflamată sau, după caz, a duşurilor calde, şi un stil de viaţă cât mai sănătos.