Info SănătateaTV.ro: O proteina asociata cu aparitia anxietatii si depresiei ar putea avea un rol si in declansarea diabetului, arata un nou studiu Specialist: Neindepartati, polipii pot afecta organele din jur, incepand cu urechea O proteina asociata cu aparitia anxietatii si depresiei ar putea avea un rol si in declansarea diabetului, arata un nou studiu Specialist: Neindepartati, polipii pot afecta organele din jur, incepand cu urechea O proteina asociata cu aparitia anxietatii si depresiei ar putea avea un rol si in declansarea diabetului, arata un nou studiu Specialist: Neindepartati, polipii pot afecta organele din jur, incepand cu urechea
Marţi, 16 ian 2018      21:05
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Reumatismul articular acut

Reumatismul articular acut

21 iulie 2015    

Ce este reumatismul articular acut?

Reumatismul articular acut este o boală rară, însă cu potenţial risc vital, fiind o complicaţie a faringitei streptococice netratate, provocată de stretococul de grup A.
 
Principalele simptome febră, dureri musculare, articulaţii tumefiate şi, dureroase şi în unele cazuri, o erupţie roşie cu dispunere dantelată - debutează în mod tipic la 1-2 săptămâni după un episod de faringită streptococică, deşi în unele cazuri infecţia poate să fi fost prea uşoară pentru a fi recunoscută.
 
Reumatismul articular acut poate fi, de asemenea, însoţit de o tulburare temporară a sistemului nervos, numită coree.
                                                              
Articulaţiile cel mai probabil afectate de reumatismul articular acut sunt genunchii, gleznele, coatelee şi încheieturile pumnilor. Deseori, durerea migrează de la o articulaţie la alta.
 
Totuşi, cel mai mare pericol al reumatismului articular acut este faptul că poate ataca inima. În peste jumătate din cazuri, boala lasă cicatrici pe valvele cardiace, forţând inima să depună mai mult efort pentru a pompa sânge. După mai multe luni sau chiar ani, în special dacă boala recidivează, acest atac asupra inimii poate conduce la o afecţiune gravă, numită cardită reumatică ce poate duce, în final, la instalarea insuficientei cardiace.
 
Din cauza antibioticelor, reumatismul articular acut este acum rar în ţările dezvoltate. Boala tinde să apară celmai adesea pe vreme rece şi umedă, în timpuliernii şi la începutul primăverii.

Reumatismul articular acut - Cauze 

Reumatismul articular acut este rezultatul unei reacţii inflamatorii la anumiţi streptococi din grupul A.
 
Organismul produce anticorpi pentru a combate bacteriile, însă anticorpii atacă o ţintă diferită: propriile ţesuturi ale organismului. Acţiunea anticorpilor începe la nivelul articulaţiilor şi se deplasează deseori către inimă şi ţesuturile înconjutoare.
 
Deoarece doar o proporţie foarte mică dintre pacienţii cu faringită streptococică fac şi reumatism articular acut, specialiştii în medicină consideră că şi alţi factori, precum o slăbire a sistemului imunitar, trebuie să fie implicaţi în apariţia bolii.

Reumatismul articular acut - Simptome

 
Simptomele reumatismului articular acut: febră, erupţie cu elemente de culoare roşie, proeminente, dispuse dantelat, de obicei pe torace, spate şi abdomen, articulaţii mărite în volum, tumefiate, roşii şi extrem de dureroase - în special genunchii sau gleznele, noduli sau mici protuberante osoase, la nivelul articulaţiilor inflamate, uneori, stare de slăbiciune generală şi dispnee, uneori, mişcări necontrolate ale braţelor, picioarelor sau muşchilor faciali.
 
Aceste simptome debutează deseori la 1-6 săptămâni după aparenta vindecare a unei faringite streptococice.

Reumatismul articular acut - Diagnostic 

Pentru a determina prezenţa streptococilor, medicul va face o cultură din faringe. Această procedură implică extragerea în tamponare a unui eşantion de mucus faringian pentru analize de laborator. Analizarea culturii necesită de obicei 24 de ore.

Reumatismul articular acut - Tratament

 
Tratamentul convenţional adecvat, deseori de lungă durată, poate diminua mult riscul de boli cardiace şi alte probleme de sănătate asociate cu reumatismul articular acut.
 
Pentru distrugerea streptococilor, medical va prescrie penicilină şi repaus la pat. Pentru prevenirea unei recidive a bolii este nevoie de antibiotice pe termen lung.
 
Pentru febră, inflamaţie, dureri articulare de tip artritic şi alte simptome, se recomandă aspirină sau un înlocuitor al acesteia şi poate un corticosteroid. Dacă s-au instalat deja leziuni cardiace de origine reumatismală, pentru repararea acestora, poate fi necesară intervenţia chirurgicală.
 
Pentru a ajuta la combaterea infecţiei streptococice ce stă la baza reumatismului articular acut, fitoterapeuţii recomandă mai multe plante cu proprietăţi antimicrobiene. Usturoiul (Allium sativum) este considerat un antibiotic natural deosebit de eficient.
 
După vindecarea primului episod de reumatism articular acut, homeopaţii recomandă diverse
tratamente pentru evitarea apariţiei altor episoade.
 
Trebuie acrodată atenţie faringitelor, în special la copii. În cazul în care copilul are faringită severă, fără alte simptome de răceală, însoţită de febră peste 38,3°C sau o faringită mai uşoară ce persistă mai mult de 2-3 zile, poate fi vorba de faringită streptococică, boală ce poate fi tratată cu antibiotice.
 
* Datele sunt preluate din volumul “Medicina în familie”