Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      06:06
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Exerciţii de recuperare medicală pentru spondiloza cervicală

Exerciţii de recuperare medicală pentru spondiloza cervicală

21 iulie 2015    

 Spondiloza cervicală este o afecţiune reumatologică, degenerativă, produsă de uzura discurilor intervertebrale. Spondiloza este însoţită de reacţii de reparare (ciocuri, osteofite) la nivelul corpilor vertebrali. Spondiloza evoluează la persoane care au depăşit vârsta de 40 de ani şi sunt afectate ambele sexe în mod egal.

Spondiloza cervicală – Cauze şi categorii de persoane expuse

 
Mulţi dintre cercetători consideră că principala cauză a spondilozei cervicale este datorată îmbătrânirii ţesutului ceea ce este corect însă puţin conservator întrucât nu trebuie marginalizate urmatoarele cauze: reducerea mobilităţii articulare datorate obezităţii; adoptarea unei poziţii vicioase a coloanei cervicale (statul prelungit în faţa calculatorului sau la birou), scăderea tonusului muscular din diferite cauze (sedentarismul), anomalii congenitale sau traumatisme.

Toate aceste situaţii „ajută” la uzura progresivă a discurilor intervertebrale şi instaurarea spondilozei cervicale, care se caracterizează prin redoare articulară matinală, dureri în zona cervicală şi a centurii scapulare, sindrom vertiginos (ameţeli).
 
Când este vorba de spondiloza cervicală ne gândim la o formă de reumatism, în general degenerativ, care este localizat la nivelul coloanei vertebrale - zona cervicală. Reumatismul degenerativ sub forma de spondiloză cervicala este cauzat de alterări biochimice consecutive şi reprezintă o uzură a discurilor intervertebrale sau a cartilajelor articulare ale coloanei vertebrale la nivel cervical.
 
Reacţiile secundare care apar în urma acestor degenerări ale cartilajului articular sunt cunoscute sub denumirea de OSTEOFITE. Aceste osteofite sunt rezultatul unei reparaţii osoase ce apare în jurul cartilajelor şi discurilor intervertebrale.

Spondiloza cervicală - Tratament

 
În faza acută de spondiloză cervicală se recomandă tratamentul medicamentos (recomandat de medicul care a stabilt diagnosticul) şi tratamentul prin fizioterapie (electroterapie şi ultrasunet) asociat cu masaj terapeutic.
 
Şedintele de fizioterapie trebuie facute la fiecare 6 luni (în cazurile mai grave se fac mai des numai la recomandarea medicului specialist). Prin fizioterapie se acţionează asupra simptomatologiei spondilozei (asupra durerii), iar cu ajutorul masajului terapeutic este îmbunătăţită circulaţia sangvină a zonei cervicale care are un efect antialgic.
 
Dupa aceea, atunci când durerea a dispărut, se apelează la a doua parte a tratamentului pentru spondiloza cervicală - gimnastica medicală (kinetoterapie).
 

Spondiloza cervicală – Exerciţiile de recuperare medicală

 
Tratamentul kinetic al spondilozei cervicale este alcătuit dintr-un program de exerciţii de recuperare medicală elaborat de un specialist-kinetoterapeut.
 
Kinetoterapia acţionează asupra cauzei bolii ajutând la rehidratarea discurilor intervertebrale şi reprezintă singurul tratament medical care poate să învingă boala (cu excepţia cazurilor foarte grave care necesită intervenţie chirurgicală - operaţie).
 
Kinetoterapia ajută la creşterea elasticităţii musculare, la îmbunătăţirea tonusului muscular, la redobândirea mobilităţii articulare. Ea acţionează cu eficienţă asupra efectelor negative ale osteofitelor şi, din puct de vedere psiho-motric, îmbunătăţeşte starea generală a organismului. Pentru o recuperare mai efecientă este recomandat ca şedinţele de kinetoterapie să fie combinate cu masaj terapeutic.
 
Exerciţiile de recuperare în cazul spondilozei cervicale este bine să fie efectuate într-o sală de gimnastică medicală (kinetoterapie) cu aparatură corespunzătoare (scripeţi, spalier, greutăţii, bicicletă ergonomică etc), sub supraveghere de specialitate.