Info SănătateaTV.ro: Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani creste riscul aparitiei problemelor cardiovasculare mai tarziu in viata A fost inregistrat un al doilea deces cauzat de gripa. Ministerul Sanatatii solicita intensificarea vaccinarii antigripale
Vineri, 19 ian 2018      21:06
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Andropauza – semne, diagnostic, tratament

Andropauza – semne, diagnostic, tratament

03 august 2015    

Andropauza este o afecţiune care se manifestă la bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 50 şi 70 de ani. Principala cauză a apariţiei acestei afecţiuni este diminuarea producţiei de androgeni.

Andropauza - Generalităţi

Androgenii reprezintă hormoni masculini sexuali care sunt produşi de testicule sau de glande suprarenale. Androgenii sunt benefici pentru prevenirea bolilor coronariene deoarece contribuie la distrugerea grăsimilor. Hormonii masculini contribuie şi la mărirea calibrului vaselor sanguine şi se află la originea unei sensibilităţi crescute faţă de insulină.

Andropauza reprezintă practic scăderea nivelului seric al testosteronului la bărbaţii cu o vârstă înaintată. Acest sindrom prezintă câteva simptome care fac referire la oboseală, capacitate redusă de concentrare, iritabilitate sau pierderea interesului pentru actul sexual.
 
Semnele andropauzei fac referire la anemie, pierderea sau modificarea masei musculare sau disfuncţia erectilă.
 
Andropauza este considerată un echivalent al menopauzei existente la femei, dar bărbaţii nu dispun de un punct de reper, cum este menstruaţia în cazul femeilor.

Andropauza - Simptome

Simptomele pot varia însă de la un individ la altul. Cel mai adesea, simptomele se manifestă după vârsta de 30 de ani când producţia de hormoni masculini se diminuează.
 
Totuşi, modificările se manifestă la nivel psihologic, în majoritatea cazurilor. Astfel, starea de oboseală, iritabilitatea, sindromul depresiv sau pierderea stimei de sine pot fi cele mai frecvente semne ale instaurării andropauzei.
 
Totodată, se produc modificări şi la nivelul activităţii sexuale. Astfel, fenomenele ce conduc la orgasm se diminuează la bărbatul aflat la vârsta mijlocie.
Erecţiile sunt şi ele alterate de acest sindrom, atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ.
 
Unii bărbaţi pot prezenta şi alte simptome. Printre acestea cele mai frecvente fac referire la tulburările de memorie, astenie, obezitate abdominală, modificări ale glandelor sudoripare sau diminuarea volumului muşchilor.

Andropauza - Tratament

Andropuaza poate fi tratată. Scopul principal al tratamentului este creşterea nivelului de testosteron. Aceasta contribuie la prevenirea efectelor îmbătrânirii.
 
Totodată, creşterea nivelului de testosteron este necesară şi pentru întărirea masei musculare. Studiile au arătat că există o legătură semnificativă şi între producţia de testosteron şi bolile coronariene.
 
Există însă nişte riscuri care pot surveni în momentul administrării hormonilor masculini. Acestea fac referire la cancerul de prostată şi afectarea sistemului cardiovascular.
 
Apneea de somn poate fi şi ea un efect secundar al administrării de testosteron.
Persoanele care suferă de afecţiuni de tipul cancerului de prostată, adenomului de prostată sau de tulburări respiratorii importante ar trebui să evite terapia de substituţie cu testosteron.
 
Terapia cu testosteron se aplică în momentul în care există un nivel al testosteronului cu valori cuprinse între 2,5 şi 3 ng/ml. Scopul acesteia este ameliorarea libidoului masculin şi prevenirea efectelor îmbătrânirii.
Alte efecte pozitive care s-au observat la pacienţi fac referire la ameliorarea stării de spirit, îmbunătăţirea activităţii sexuale şi cea a calităţii somnului şi chiar creşterea masei musculare. Totodată, medicii susţin că efectele terapiei sunt vizibile, de cele mai multe ori, după câteva luni.