Info SănătateaTV.ro: Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan” Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan” Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan”
Vineri, 23 mar 2018      07:22
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Bolile cu transmitere sexuala

Bolile cu transmitere sexuala

29 iunie 2015    
Boala cu transmitere sexuală este un termen generic aplicat pentru o serie de infecţii transmisibile prin contacte sexuale neprotejate, prin contactele cu secreţiile genitale, prin sânge, instrumente medicale nesterilizate, lame de ras, lapte matern, de la mamă la făt.
 
Descoperirile medicale din ultimele decenii au dus la apariţia unor metode de tratament eficiente în cazul unor afecţiuni transmisibile pe cale sexuală, însă unele dintre acestea sunt incurabile, chiar fatale.
 
Bolile cu transmitere sexuală mai poartă şi denumirea de boli venerice sau infecţii cu transmitere sexuală (ITS). Exemple de boli cu transmitere sexuală: sifilis, gonoreetrichomonas, herpes genital, HIV-SIDA, hepatita B, hepatita C.
 

Tipuri de boli cu transmitere sexuală

Există două taxonomii ale tipurilor de boli cu transmitere sexuală, în funcţie de agentul cauzal sau de forma de transmitere a acestora.
După tipul agentului cauzal, acestea pot fi categorizate astfel :
Bolile cu transmitere sexuală cauzate de bacterii : gonoreea, sifilisul, chlamydia,
uretrita negonococică.
Bolile cu transmitere sexuală cauzate de protozoare : trichomonas.
Bolile cu transmitere sexuală cauzate de paraziţi externi : infestările cu scabie sau păduchi laţi.
Bolile cu transmitere sexuală de tip viral : herpesul, papiloma virusul uman şi virusul imundeficitar uman (HIV).
După modul de transmitere al acestora :
Bolile cu transmitere sexuală majore : HIV-SIDA, sifilisul, gonoreea, granulomul inghinal, limfogranulomatoza inghinală.
Bolile cu transmitere sexuală minore: uretritele negonococice (chlamzdiim mzcoplasme, candida albicans, trichomonas), herpesul genital, vegetaţiile veneriene, molluscum contagiosum, scabia, pediculoza, unele forme de hepatită virală.

Bolile cu transmitere sexuală - Simptome 

Simptomele unei boli cu transmitere sexuale pot diferi în funcţie de tipul infecţiei, se pot manifesta după un timp îndelungat de la contagiune sau pot lipsi cu desăvârşire.
 
Cele mai frecvente simptome ale bolilor cu transmitere sexuală consistă în scurgeri vaginale, sângerări, prurit vaginal persistent, senzaţii de durere în timpul micţiunii (disurie), dureri menstruale, anexită la nivelul abdomenului inferior, în zona lombară şi în cea pelvină, putând fi resimţită şi în partea anterioară a coapsei.
 
Cum se poate diagnostica o boală cu transmitere sexuală
Odată cu apariţia unor semne din tabloul simpotmatic al infecţiilor cu transmitere sexuală este imperioasă prezentarea la un medic specialist pentru investigaţii.
 
Multe dintre bolile cu transmitere sexuală pot fi tratate destul de facil, nelăsând nicio urmă, în condiţiile în care  persoana infectată se prezintă la medic de la primele simptome.

Netratate, acestea pot căpăta forme mult mai grave şi pot genera şi alte afecţiuni în lanţ, cum ar fi infertilitatea.
 
Însă, cum unele persoane nu acuză simptome vizibile specifice infecţiilor cu transmitere sexuală, este de recomandat efectuarea constantă a consultaţiilor medicale, cel puţin o dată pe an.

Bolile cu transmitere sexuală - Metode de diagnostic

Bolile cu transmitere sexuală pot fi diagnosticate prin examinarea secreţiilor (vaginale, cervicale, uretrale etc.) şi  a ulceraţiilor la microsop, prin analize de sânge, analiza de laborator a fecalelor, în funcţie de tipul infecţiei.

Bolile cu transmitere sexuală - Tratament

Tratamentul bolilor cu transmitere sexuală se indică după un diagnostic documentat realizat de către medicul specialist. 
Reclamele cu medicamente care tratează în 3 zile o anumită infecţie cu fungi sau alte tipuri de agenţi patogeni nu au bază medicală.
Numai un medic specialist poate recomanda un tratament, iar acesta se efectuează în cuplu pentru o eficacitate mai bună. Tratarea unui singur partener nu e eficientă. 
Pentru fiecare tip de infecţie cu transmitere sexuală există un tratament specific adecvat, în funcţie de agentul cauzal.
Metodele de tratament sunt de cele mai multe ori medicamentoase în cazul infecţiilor produse de bacterii sau de protozoare, cum ar fi: antibiotice orale sau injectabile, antimicotice, antiseptice, fungicide etc.
 

Bolile cu transmitere sexuală - Prevenire 

 
Este o regulă general valabilă că este mult mai facilă prevenirea unei boli sau a unei afecţiuni decât tratarea acesteia.
Acest principiu se aplică şi în cazul bolilor cu transmitere sexuală, iar regula de bază este evitarea unei vieţi sexuale excesive şi a contactelor sexuale neprotejate cu persoane suspectate de astfel de infecţii.   
 
S-a observat că modificările biologice care se produc în organismul unui adolescent în perioada pubertăţii dezvoltă riscul contractării infecţiilor cu transmitere sexuală, astfel se recomandă amânarea începerii unei vieţi sexuale până la maturarea, cel puţin parţială, a fizicului şi psihicului.
 
De asemenea, contactele sexuale neprotejate cu persoanele infectate sau purtătoare de agenţi cauzali expun partenerul la infestare cu grad maxim. Aşadar, este extrem de importantă folosirea metodelor de protecţie (prezervativul, bariere de latex), mai ales în cazul unui comportament sexual cu risc crescut.