Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      15:56
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Comportamentul sexual deviant

Comportamentul sexual deviant

31 iulie 2015    

Viaţa sexuală conferă echilibru atât la nivel fizic, cât şi psihic.

În momentul în care apar dorinţe exagerate pentru sex ori o preocupare neobişnuită pentru acesta, se poate pune problema unor comportamente sexuale deviante.

Comportamentul sexual deviant este adesea numit hipersexualitate, nimfomanie sau erotomanie, mai pe scurt, dependenţă de sex.

Comportamentul sexual deviant este considerat o problemă de control a impulsului, o dereglare în urma căreia nu se poate rezista tentaţiei de a face ceva care dăunează persoanei în cauză sau altor persoane.

Comportamentul sexual deviant este un comportament normal, care creează plăcere, dar care este dus la extrem.

Comportamentul sexual deviant poate deveni o problemă pe termen lung, care afectează atât viaţa subiectului, cât şi pe cea a celor din jurul său. Cu tratament specific şi cu programe de autostăpânire, viaţa sexuală poate deveni normală şi sănătoasă.

Comportamentul sexual deviant - Cauze şi factori de risc

Nu se cunosc cauzele comportamentului sexual deviant, însă cercetările afirmă că există o legatură între dependenţa de sex şi anumite anomalii la nivelul creierului, rolul substanţelor chimice naturale ale creierului, între sex şi androgeni, sau anumite schimbări în circuitele electrice ale creierului.
 
Factorii de risc ai unui comportament sexual deviant ţin de ambele sexe, indiferent de vârste, cât şi de afecţiuni psihologice. Abuzurile sexuale, emoţionale sau fizice pot dezvolta atitudini anormale faţă de sex.

Comportamentul sexual deviant - Simptome

Simptomele comportamentului sexual deviant pot varia, impulsurile fiind câteodată cronice şi intense, iar persoana în cauză riscă să piardă controlul.
 
Caracteristicile generale ale unui comportament sexual deviant sunt relaţiile sexuale cu persoane anonime sau prostituate, evitarea implicării emoţionale în actul sexual, partenerii multipli sau legăturile extraconjugale, apelarea la diferite tipuri de servicii sexuale, masturbarea în exces, preferinţe privind sexul sadic sau masochist şi exhibiţionismul.
 
Persoanele care prezintă comportamente sexuale deviante folosesc sexul pentru a scăpa de alte probleme cum ar fi singurătatea, depresia, stresul sau anxietatea şi nu reuşesc să se stăpânească, deşi pot apărea consecinţe grave precum problemele de sănătate, bolile cu transmitere sexuală sau pierderea partenerului.
 
Comportamentul sexual deviant poate să afecteze pe oricine, chiar şi pe cele mai aparent normale persoane, indiferent de preferinţele sexuale, inclunzând heterosexualii, homosexualii sau bisexualii.

Comportamentul sexual deviant - Diagnostic

Cele mai multe persoane care prezintă un comportament sexual exagerat necesită tratament, indiferent de încercările pe care le fac de a rezista tentaţiei, deoarece dorinţa este mult prea puternică, iar în subconştient există o mare nevoie de a domina sau de a se lăsa dominaţi sexual.
 
Dacă o persoană nu îşi poate controla comportamentul sexual, dacă sexul este prezent în gânduri chiar şi atunci când îşi impune să nu se gândească, dacă există explozii sexuale puternice şi dese sau dacă acest comportament îi afectează viaţa secială şi emoţională, ar trebui să se adreseze unui specialist.
 
Această problemă este mult prea personală şi prea profundă, dar ruşinea poate împiedica evoluţia normală şi sănătoasă a unui comportament sexual.
 
Nefiind considerat oficial ca o afecţiune distinctă, comportamentul sexual deviant este un subtip al problemelor în menţinerea controlului sau al dereglărilor sexuale.
 
Unele forme pot fi considerate parafilii, cum sunt fetişismul sau pedofilia, altele pot fi forme uşoare cum este masturbarea, dar dusă la extrem.
 
Pentru diagnostic, specialistul face o evaluare psihologică amănunţită despre gândurile sexuale, comportamente sexuale, stabilitate emoţională, despre abuz de alcool, droguri, familie, antecedente, situaţia socială şi abuzuri fizice sau sexuale, în trecut.

Comportamentul sexual deviant - Tratament

Fie că se recomandă un tratament abmulator sau spitalizare, acesta va fi intens la început. Netratat, comportamentul sexual deviant poate conbduce la complicaţii, de la pierderea partenerului, a prietenilor, a serviciului sau banilor, până la boli grave cu transmitere sexuală, arest, o sarcină nedorită sau depresii pe termen lung.
 
Psihoterapia psihodinamică, terapia cognitivo-comportamentală, terapia de grup şi terapia de familie sau consilierea de cuplu pot ajuta la eliminarea unui comportament sexual deviant.
 
Există şi medicaţie recomandată în tratarea comportamentului sexual deviant, care conţine antidepresive, anti-androgeni sau medicamente anxiolitice.
 
De reţinut este faptul că numai un specialist poate recomanda tratamentul medicamentos.