Info SănătateaTV.ro: Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      05:55
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Dependenta de sex

Dependenta de sex

31 iulie 2015    

Termenii “dependenţă sexuală” sunt utilizaţi cel mai adesea pentru a descrie comportamentul unei persoane care dezvoltă o obsesie sau o inclinaţie intensă pentru sex.

Dependenţa sexuală - Aspecte generale

Sexul şi gândul la sex tind să domine mentalitatea persoanei respective, lucru care duce la imposibilitatea acestuia de a se angaja într-o relaţie normală.

Persoanele dependente de sex se angrenează într-o mentalitate deformată cu privire la obsesia lor, justificându-şi comportamentul prin blamarea persoanelor din jurul lor. Aceştia neagă faptul că s-ar confrunta cu o problemă şi caută tot timpul scuze pentru acţiunile lor.
 
Dependenţa de sex este în strânsă legătură cu asumarea riscurilor.
 
O persoană dependentă de sex nu se sustrage niciodată de la practica unor activităţi sexuale care pot avea consecinţe negative sau periculoase.
 
Cel mai adesea sunt prejudiciate relaţiile de tip social pe care persoana respectivă le poate dezvolta cu cei din jur.
Totodată, dependenţa de sex poate cauza şi lezarea emoţională a psihicului unei persoane.
 
În cazul unor persoane, dependenţa de sex se manifestă prin afişarea unui comportament scandalos care presupune molestare sau exhibiţionism (expunerea publică în ipostaze obscene).
 

Tipurile de comportament cu care este asociată dependenţa de sex

·         Auto-stimularea obsesivă
·         Legături extra-conjugale numeroase
·         Multipli parteneri sexuali / aventuri de o noapte
·         Folosirea permanentă a materialelor pornografice
·         Sex neprotejat
·         Exhibiţionism
·         Hărţuire sexuală
·         Molestare / viol
·         Voyeurism
 
De obicei, persoanele dependente de sex nu sunt pe deplin satisfăcute de activitatea lor sexuală, de aceea nu se pot lega emoţional de niciun partener.
 
În schimb persoanele obsedate de sex se pot confrunta cu sentimente de ruşine sau vinovăţie. De asemenea, unui dependent de sex îi este extrem de greu să-şi controleze comportamentul în ciuda consecinţelor negative (financiare, sociale, emoţionale, medicale) pe care acesta le induce.

Dependenţa sexuală - Tratament

Mulţi dependenţi de sex refuză să recunoască că au o problemă, lucru extrem de important în încercarea tratării oricărei dependenţe.
 
De foarte multe ori conştientizarea unei astfel de probleme survine doar în momentul în care persoana respectivă trece printr-o serie de situaţii importante, precum pirderea slujbei, un divorţ, un arest sau apariţia unor probleme de sănătate grave.
 
Tratamentul dependenţei sexuale se bazează pe oferirea unui sprijin persoanei afectate pentru ca aceasta să poată dezvolta un comportament sexual sănătos.
 
Acest lucru se poate realiza printr-un control riguros a comportamentului adictiv.
 
Tratamentul face referire la consiliere psihologică, terapie de familie sau maritală, educaţie cu privire la dezvoltarea unei sexualităţi normale.
În unele situaţii medicamentele folosite pentru tratamentul persoanelor care suferă de maladia obsesiv-compulsivă, pot fi utile şi dependenţilor de sex.