Info SănătateaTV.ro: Cum reducem pofta de mancare Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa Cum reducem pofta de mancare Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa Cum reducem pofta de mancare Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa
Duminică, 21 ian 2018      22:38
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Dispareunia, o disfunctie sexuala intalnita cu precadere la femei

Dispareunia, o disfunctie sexuala intalnita cu precadere la femei

03 august 2015    

Dispareunia poartă numele şi de durere resimţită în timpul actului sexual.

Pe lângă aspectul dureros, dispareunia poate avea şi implicaţii psihologice, de aceea este indicat un control de specialitate care să fie efectuat în momentul în care aceasta se manifestă. Controlul este necesar cu atât mai mult cu cât dispareunia afectează şi viaţa de cuplu.

Dispareunia afectează în special persoanele de sex feminin. La bărbaţi dispareunia se manifestă rar şi are cauze fizice, de cele mai multe ori.

Dispareunia - Clasificare

Dispareunia poate fi de mai multe tipuri. Printre acestea putem aminti dispareunia superficială, dispareunia profundă, dispareunia primară sau pe cea secundară. Clasificare este făcută în funcţie de momentul în care are loc penetrarea, în cazul dispareuniei secundare durerile survenind cel mai adesea din pricina unui traumatism psihologic.
 
În ceea ce priveşte dispareunia superficială care survine la începutul penetrării aceasta se caracterizează printr-o stare de disconfort, senzaţii de înţepături sau arsuri dar şi dureri la nivelul vulvei.
 
Durerile pot apărea în foarte multe cazuri şi din pricina unei lubrifieri ineficiente.

Dispareunia - Cauze

Cu toate acestea, dispareunia apare în momentul în care o femeie suferă de următoarele afecţiuni infecţii vaginale, vaginism, endometrioza (endometrul se dezvoltă în afara peretelui uterin), menopauză, boli cu transmitere sexuală, sarcina ectopică – aceasta presupune ca ovului,  fecundat să se dezvolte în afara uterului. Alte cauze mai pot fi boala inflamatorie pelvină, herpes genital şi infecţiile de tract uterin.
 
Se pare că apariţia dispareuniei este favorizată la femeile care au suferit un abuz sexual. Alţi factori care pot favoriza dispareunia sunt cei care privesc educaţia religioasă a unei femei, teama sau anxietatea legată de raporturile sexuale sau traumatismele regionale ale vaginului.

Dispareunia - Diagnostic

Femeile care sunt afectate de dispareunie suferă de fapt de o afecţiune care le provoacă durerea şi care este vizibilă în timpul unui consult medical de specialitate.
 
Controlul ginecologic sau ecografia sunt cele mai indicate metode pentru diagnosticul dispareuniei.
 
Nu mai puţin importantă în stabilirea diagnosticului este şi evaluarea psihologică.

Dispareunia - Tratamentul 

În cazul dispareuniei superficiale medicul recomandă aplicarea unui unguent cu efect anestezic. Totodată, se recomandă şi folosirea lubrifiantelor pe bază de apă.
 
Dispareunia care cauzează uscarea şi subţierea mucoasei vaginale după menopuază se poate trata cu ajutorul unor creme  pe bază de estrogeni.
 
Dacă pacienta se confruntă cu o inflamaţie sau infecţie, medicul va recomanda administrarea de antibiotice sau antifungice. Inflamaţia vulvei poate fi tratată cu ajutorul soluţiei de acetat de aluminiu.
 
Pentru îndepărtarea chisturilor sau a abceselor se apelează însă la tratamentul chirurgical.
 
Nu mai puţin importantă este şi terpaia de cuplu care ajută la înlăturarea percepţiilor negative despre sex. De asemenea, psihoterapia îmbunătăţeşte şi problemele de comunicare care pot apărea între cei doi parteneri şi care pot contribui la manifestarea dispreuniei.