Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata
Sâmbătă, 21 apr 2018      23:16
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Donovanoza sau granulomul inghinal

Donovanoza sau granulomul inghinal

14 iulie 2015    
Donovanoza sau granulomul inghinal este o afecţiune cu transmitere sexuală, cauzată de bacteria Klebsiella granulomatis, mai frecventă în regiunile topicale şi subtropicale. Infectarea este semnalată de prezenţa intracelulară a corpilor patogeni numiţi “corpi Donovan”.
 
Donovanoza afectează mai adesea bărbaţii decât femeile şi este preponderent transmisă prin raport sexual anal.
La bărbaţi, leziunile de dezvoltă mai ales la nivelul penisului (glandul penian, prepuţ) sau în regiunea perianală, iar la femei, la nivelul labiilor mari şi mici. Leziunile extragenitale sunt frecvente şi implică regiunea feţei, gâtului, gura.
 

Donovanoza - Simptomatologie şi evoluţie

 
Granulomul inghinal se caracterizează prin apariţia unei ulceraţii cronice la nivelul organelor genitale externe şi regiunii inghinale, noduli subcutanaţi care se sparg formând ulcere roşii, cărnoase, nedureroase. Aceşti noduli apar la locul de inoculare, după o perioadă de incubaţie de maxim 2 săptămâni, primele leziuni vor apărea la 30 zile de la contactul sexual infectant.
 
Leziunile care evoluează cu distrucţii tisulare extinse şi cu apariţia unor infecţii secundare pot cauza inclusiv moartea, iar afectarea oaselor, articulaţiilor şi ficatului, în urma extinderii, reprezintă cazuri mortale. De asemenea, infecţia se poate extinde în organismul pacientelor însărcinate.
 
Aceste leziuni se extind şi erodează formând ulceraţii indolore, fiind totodată frecventă autoinocularea prin atingerea ţesuturilor deja infestate de alte regiuni ale corpului (prin autoinoculare pot fi implicate zone extragenitale sau procesul se poate extinde spre organele subiacente: osul, intestinul, vezica urinară).
Forma clinică cicatricială sau sclerotică este mai rară şi constă în ulcere uscate, nesângerânde, care se extind în plăci cu cicatrizare în benzi.
 

Donovanoza - Diagnostic

 
Diagnosticul donovanozei se pune în urma biopsiei, iar tratamentul se bazează pe administrarea de antibiotice. De obicei, donovanoza nu produce simptome de ordin sistemic.
 
Microscopia directă este considerată cea mai sigură procedură pentru identificarea donovanozei care permite vizualizarea directă a incluziunilor intracitoplasmatice colorate bipolar, numite “corpii Donovan”, structuri în formă de tijă care pot fi găsite în interiorul histiocitelor ţesutului granular.
 

Donovanoza - Diagnostic diferenţial

 
Donovanoza se pot confunda cu sifilisul secundar, mai mult, infecţia cu sifilis se poate suprapune peste infecţia generatoare de donovanoză.
 

Donovanoza - Tratament

Pentru tratamentul donovanozei se diferite antibiotice numai prescrise de medicul de boli infecţioase tropicale după un diagnostic documentat -  biopsie sau microscopie directă.

Tratamentului va fi prelungit până la vindecarea completă a tuturor leziunilor, prin reepitelizare şi cicratizare. “Corpii Donovan” dispar după câteva zile de la iniţierea terapiei.

În cazurile de donovanoză, nu este posibilă realizarea unei antibiograme, din cauza dificultăţilor de cultivare a patogenilor.