Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      14:08
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Formele de manifestare ale sifilisului

Formele de manifestare ale sifilisului

01 iulie 2015    
Sifilisul se încadrează în categoria bolilor cu transmitere sexuală majore, având o putere de propagare foarte ridicată şi în zilele noastre.
 

Ce este Sifilisul?

 
Sifilisul este o infecţie bacteriană determinată de Treponema Pallidum. Această infecţie este transmisă, de obicei, prin  contact sexual, dar poate fi contractat şi prin contactul direct cu zona infectată.
 
Acesta se manifestă prin leziuni specifice la nivelul organelor genitale, pielii şi membranele mucoase, iar în stadii mai avansate, sifilisul poate duce la deteriorarea creierului, a funcţiilor cardiace şi a sistemului nervos.
 
Sifilisul se poate manifesta sub mai multe forme. Astfel, sifilisul poate fi primar, secundar, terţiar şi congenital (infectarea fătului de către mamă). De asemenea, sifilisul poate trece prin trei stadii active (manifeste) şi unul latent (nemanifest).
 

Sifilisul - Simptome şi manifestări 

 
Sifilisul urmează scheme diferite de manifestare în funcţie de forma acestuia, prezentând simptomatologii uşor diferite. Forma latentă a sifilisului este asimptomatică, însă poate fi depistată cu ajutorul testelor specifice.
 

Sifilisul primar

 
Sifilisul primar este recunoscut prin petele roşii care se pot localiza în zona vaginului, a labiilor, a uretrei şi a perineului sau a penisului.
 
În acelaşi timp pot fi afectate şi buzele, limba, amigdalele, zona anorectală în cazul ambelor sexe.
 
Iritaţia specifică sifilisului primar, numită şancru, se poate transforma într-o eroziune, iar în cele din urmă, poate lua forma unei ulceraţii dureroase, dacă infecţia nu este tratată la timp
Aceste leziuni pot fi însoţite şi de inflamaţii nedureroase ale glandelor din zona genitală.
 
Sifilisul primar se manifestă de obicei după o perioadă de incubaţie care se poate prelungi de la 10 la 90 de zile, timp în care persoanele infectate sunt asimptomatice. Şancrul poate persista timp de 4-6 săptămâni şi după această perioadă poate dispărea brusc, spontan, însă dacă sifilisul primar nu este tratat în primele stadii de manifestare, atunci gradul de risc pentru instalarea sifilisului secundar sunt majore.
 
Complicaţiile sifilisului primar includ obturarea căilor limfatice cu edemul penisului, a scrotului sau a labiilor, infectări grave ale leziunilor sau apariţia fimozei (îngustarea congenitală sau inflamatorie a prepuţului, împiedicând retractarea completă a prepuţului) sau a parafimozei sau evoluţia către sifilis secundar.
 

Sifilisul secundar

 
Sifilisul secundar este forma cu cea mai mare capacitate de propagare de la o persoană la alta şi poate implica şi alte sisteme de organe ale corpului, fiind considerat stadiul sistemic al bolii.
 
Semnele şi simptomele sifilisului secundar sunt reprezentate de leziuni de culoare roşie (sifilide) care pot apărea în orice parte a corpului, prurit persitent, febră, stări de oboseală şi disconfort, cefalee, inflamaţii ale meningelui, ganglioni limfatici inflamaţii, pierdere în greutate, dureri musculare, iar în zonele umede (zona genitală, gură) ale corpului iritaţia are aspect albicios şi poartă denumirea de condylomata lata.
 
Simptomele sifilisului secundar pot dispărea şi apărea în mod constant, iar dacă nu se intervine la timp pentru tratarea acestei infecţii, există pericolul unor complicaţii majore sau poate trece la al treilea stadiu, adică la sifilisul terţiar.
 
Printre complicaţiile sifilisului secundar se numără hepatita, boala renală, colita ulceroasă, proctita sau artrita.
 

Sifilisul latent

 
Sifilisul latent este un stadiu intermediar între sifilisul secundar şi cel terţiar şi este caracterizat prin absenţa simptomelor, însă germenii sunt activi în organism. Simptomatologia poate dispărea cu desăvârşire sau să recidiveze prin apariţia sifilisului terţiar.
 

Sifilisul terţiar

 
Sifilisul terţiar apare cu o frecvenţă destul de redusă, datorită mijloacelor de informare în masă.
 Acesta poate afecta părţi şi organe din întregul corp, cum ar fi dezvoltarea de noduli mari, inflamaţii ce pot apărea în diferite părţi ale corpului, deteriorarea vederii şi a auzului, dilatarea aortei (care poate cauza probleme coronariene).
Sifilisul terţiar poate duce la o infecţia majoră a creierului care poate avea ca urmare stări de confuzie mentală, meningită, deteriorarea capacităţii simţurilor sau chiar la deces.
 

Sifilisul - Diagnostic

 
Sifilisul poate fi diagnosticat, în stadiul lui primar, prin examinarea microscopică a secreţiilor din şancru, pentru a putea fi detectată bacteria Treponema. În schimb, în cazul sifilisului secundar procesul de diagnosticare se realizează prin analiza sângelui pentru a detecta astfel răspunsul imunitar al corpului la microbul Treponema.
 

Sifilisul - Tratament

 
Tratamentul sifilisului se va efectua de urgenţă în urma diagnosticării documentate la medicul de boli infecţioase, împreună cu partenerul - partenerii sexuali. Astfel, se va avea o mai bună eficacitate a acestui tratament.
 
Sifilisul poate fi vindecat cu mare uşurinţă dacă tratamentul este făcut de la primele lui stadii, cu ajutorul unor antibiotice orale sau intramusculare şi penicilină. Acestea acţionează prin exterminarea agentului cauzal, adică a microbului Treponema.
 
Tratamentul va îndepărta microbii de organism şi va împiedica pe viitor recidiva, însă nu va trata urmele lăsate de sifilis!
 

Sifilisul - Prevenire

 
Fiind o boală cu transmitere sexuală, se recomandă evitarea contactelor sexuale cu persoane infectate sau cu persoane a căror istorie medicală vă este necunoscută.
 
Sifilisul nu este transmisibil numai prin contactele sexuale neprotejate, dar şi prin contactul direct cu zona infectată - în leziunile specificice fiecărui stadiu este un lichid plin de Treponeme!