Info SănătateaTV.ro: Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan” Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan” Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan”
Vineri, 23 mar 2018      07:24
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Impotenta poate aparea ocazional

Impotenta poate aparea ocazional

20 iulie 2015    

Ce este impotenţa?

Impotenţa reprezintă incapacitatea de a obţine sau menţine o erecţie a penisului adecvată pentru satisfacerea ambilor parteneri.Impotenţa poate fi devastatoare pentru respectul de sine al individului şi al partenerului său. Impotenţa afectează în mod continuu un număr de 20 de milioane de bărbaţi sau femei din Statele Unite, iar episoade tranzitorii afectează aproape toţi bărbaţii adulţi.
Aproape toţi bărbaţii care se tratează obţin un grad de ameliorare.

Impotenţa - Cauze şi Simptome

Incapacitatea de a avea sau menţine o erecţie este semnul definitoriu al impotenţei.
 
Problema se poate manifesta în mai multe moduri.
Dacă impotenţa este temporară sau apare doar ocazional, probabil că nu este o problemă serioasă; toţi bărbaţii pot manifesta impotenţă la un moment oarecare.
Dacă apare treptat şi persistă, există probabil o cauză fizică. Aceasta se întâlneşte în impotenţa cronică.
În cazul în care apare brusc, dar bărbatul continuă să aibă erecţii matinale şi erecţii la masturbare, problema este probabil de cauză psihologică.

Impotenţa - Factori

Cu numai douăzeci de ani în urmă, medicii aveau tendinţa să atribuie impotenţa unor probleme psihologice sau, la bărbaţii mai vârstnici, procesului normal de îmbătrânire. Astăzi, pendulul opiniei medicale s-a îndepărtat de ambele noţiuni, în timp ce obţinerea excitaţiei durează mai mult pe măsură ce un om îmbătrâneşte, impotenţa cronică impune consultul medical. Mai mult, dificultăţile au deseori cauze organice. Azi, urologii cred că la baza a poate mai mult de 90% din cazurile de impotenţă persistentă, la bărbaţi peste 50 de ani, stau factori fizici.
 
Deoarece erecţia este un proces în esenţă vascular, nu este surprinzător că cele mai frec­vente cauze în acest grup de vârstă sunt afecţiunile care blochează fluxul sangvin spre penis, cum sunt ateroscleroză sau diabetul.
 
Altă cauză vasculară poate fi o venă defectuoasă, care lasă sângele să se scurgă prea repede din penis.
 
Alte afecţiuni fizice, ca şi dezechilibre hormonale şi anumite operaţii, pot, de asemenea, provoca impotenţă.
 
Procesele vasculare care determină o erecţie sunt controlate de sistemul nervos, iar anumite medicamente indicate de medic pot avea efecte secundare care interferează cu semnalele ner­voase necesare.
 
Printre posibilii vinovaţi se numără diferite stimulante, sedative, diuretice, antihistaminice şi agenţi pentru tratamentul hipertensiunii, cancerului sau depresiei. În plus, pot contribui la impotenţă alcoolul, tutunul şi drogurile- de exemplu marijuana.
 
La bărbaţii mai tineri, cele mai probabile cauze ale impotenţei sunt problemele psihologice. Tensiunea şi anxietatea pot proveni dintr-o slabă comunicare cu partenerul sexual sau din diferenţe în preferinţele sexuale.
 
Dificultăţile sexuale pot fi legate şi de depresie, de sentimente de inadecvare, temeri sexuale personale, respingerea de către părinţi sau cei din jur ori de abuz sexual în copilărie.

Impotenţa - Diagnostic

Cauzele fizice de impotenţă pot fi indicii ale unor afecţiuni mai generale, cu potenţial nociv mai mare; de exemplu, îngustarea arterei peniene poate indica o cardiopatie ischemică.
 
Pentru impotenţa în sine, e posibil ca medicul să vă poată sugera un procedeu care să amelioreze problema sau, dacă nu puteţi fi vindecat, vă poate sfătui să folosiţi un dispozitiv mecanic.
 

Impotenţa - Tratament

Dacă sunteţi îngrijorat de impotenţa ocazională, reţineţi că obţinerea excitaţiei este mai lentă pe măsură ce îmbătrâniţi şi că satisfacţia nu trebuie echivalată cu performanţa. Dacă aveţi o impotenţă gravă şi persistentă, trebuie să vă adresaţi medicului. Numărul de opţiuni terapeutice a crescut în ultimii ani.
 
Pentru siguranţă şi eficacitate, prima alegere a multor urologi, în cazurile de impotenţă severă şi cronică, este un dispozitiv de umflare cu vid, în special pentru bărbaţii vârstnici.
 
Acest instrument atrage sânge în penis, creând o presiune negativă în jurul acestuia; un inel de cauciuc este, apoi, poziţionat la baza penisului, pentru menţinerea erecţiei. Inelul trebuie scos după 30 de minute pentru reluarea circulaţiei.
 
O erecţie poate fi produsă şi prin autoinjectarea de papaverină sau de prostaglandină înainte de actul sexual. Aceste medicamente pot ameliora (şi pe termen lung potenţa) şi fluxul sangvin penian. Injecţiile cu testosteron sunt utile anumitor bărbaţi, dar nu există un anumit nivel al hormonului care să garanteze potenţa.

Alte tratamente

Alte stimulante sexuale pot fi psihologic utile anumitor bărbaţi.
 
Pentru problemele vaselor de sânge, intevenţiile chirurgicale vasculare de deschidere a arterelor care merg spre penis au rezultate benefice la jumătate din pacienţii care optează pentru acest tratament.
 
Eficienţa acestui tip de intervenţii a fost supraevaluată la momentul apariţiei lor, în anii '70, dar tehnicile s-au îmbunătăţit.
 
Când nici una dintre aceste terapii nu funcţionează, unii bărbaţi aleg o proteză peniană. Cea mai convenabilă ca preţ este de tip semirigid, care produce o erecţie permanentă. Protezele mai sofisticate şi mai scumpe sunt umflate de o pompă plasată sub pielea scrotului.
 
Dacă se consideră că originea e psihologică este crucial să vă analizaţi relaţia cu partenerul si să vă examinaţi alte posibile surse de stres viaţă. În aceste cazuri, un psihoterapeut experimentat poate fi de folos şi vă poate ajuta să scoateţi la lumină probleme cum ar fi sentimente nejustificate de vină, anxietate legată de performanță sau atitudini inhibate faţă de sex, care au fost învăţate la o vârstă fragedă.

Metode contra impotenței

Practicaţi diferite feluri de intimitate şi atingere; încercaţi să nu vă concentraţi doar pe erecţie. Partenerii care procedează cu răbdare şi învaţă să se bucure unul de celălalt în multiple feluri îşi recapătă deseori potenţa deplină.
 
Exerciţiile fizice moderate (nu excesive) pot contribui la relaxarea corpului, cresc nivelurile energetice, măresc percepţiile fizice şi stimulează sexualitatea.
 
Stresul sau anxietatea îndepărtează sângele din organele sexuale. Încercaţi tehnicile de relaxare, cum sunt yoga, meditaţia şi masajul. Masajul reciproc încetineşte actul sexual şi favorizează comunicarea.