Info SănătateaTV.ro: Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer Prognoza: Romania va avea mult mai multe zile caniculare Accesul pacientilor la medicamente inovative, extins prin intermediul unei Ordonante de Urgenta Studii: Romania, pe locul 4 si 7 in topul tarilor europene unde adolescentii de 13 si 15 ani fumeaza saptamanal Federatia Sindicala Hipocrat isi manifesta sustinerea fata de protestele anuntate de reprezentantii Sanitas Proiect derulat de Asociatia P.A.V.E.L. si arhitectul Daniel Bratescu pentru sustinerea copiilor bolnavi de cancer
Miercuri, 25 apr 2018      18:30
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Metode naturale de contraceptie

Metode naturale de contraceptie

01 iulie 2015    
Metodele naturale de contracepţie se bucură încă de un mare succes în rândul cuplurilor, rejectarea metodelor de contracepţie moderne fiind întemeiată fie pe miturile împământenite - rezultatul speculaţiilor şi dezinformării legate de efectele secundare pe care le pot avea acestea, fie pur şi simplu din confort.

Ce sunt metodele naturale de contracepţie?

Metodele naturale de contracepţie se bazează pe evitarea întâlnirii dintre spermatozoizi şi ovul sau prin renunţarea la contacte sexuale în perioada de ovulaţie, când sunt şanse maxime ca fecundarea ovulului să se producă.


Metode naturale de contracepţie - Tipuri

 
Metodele naturale de contracepţie cunoscute sunt împărţite în trei categorii. Prima constă în identificarea perioadei fertile, iar pentru acestea există cel puţin trei metode: metoda temperaturii bazale, metoda calendarului, metoda mucusului cervical.


Metoda temperaturii bazale

 
Metoda temperaturii bazale se realizează prin identificarea începutului şi a finalului perioadei de maximă fertilitate în funcţie de fluctuaţiile temperaturii bazale.
 
Metoda temperaturii bazale constă în măsurarea zilnică a temperaturii bazale (rectală, vaginală sau orală) imediat după trezire, în postura de repaus. Determinarea temperaturii se realizează cu ajutorul unui termometru special cu scara extinsă între temperaturile de 36 si 38 de grade Celsius, pentru o înregistrare riguroasă a oscilaţiei temperaturii corpului.
 
În perioada de maximă fertilitate, temperatura corpului creşte cu 0.2 – 0.5 grade Celsius – şi va rămâne ridicată pe toată perioada de producere maximă a progesteronilor, faţă de temperatura din perioada preovulatorie, când măsoară mai puţin sau egal cu 36.6 grade Celsius.
 
Pentru identificarea perioadelor de ovulaţie, este foarte important ca metoda temperaturii bazale  să fie aplicată de-a lungul a mai multor cicluri menstruale, pentru a putea observa oscilaţiile acestora. Este indicat să notaţi fluctuaţiile temperaturii pe un grafic pentru o acurateţe a calculelor. 
 
Metoda naturală de contracepţie realizată prin determinarea temperaturii bazale are o eficienţă de până la 85%, însă doar în cazul persoanelor cu un ciclu menstrual foarte regulat. De asemenea, sunt extrem de mulţi factori care pot influenţa cursul natural al temperaturii. De exemplu, o mâncare picantă poate duce la creşterea temperaturii bazale şi în cele din urmă la determinarea eronată perioadelor de ovulaţie.  
 

Metoda calendarului

 
Metoda calendarului are o eficienţă contraceptivă îndoielnică, în condiţiile în care fiecare femeie are particularităţile sale, iar ritmul ciclului menstrual nu este tocmai constant. Pentru a putea fi utilizată, metoda calendarului trebuie să fie precedată de o perioadă mai mare de 6 luni de monitorizare a ciclurilor menstruale, pentru a putea fi observate variaţiile şi modificările acestuia.
 
Metoda calendarului consistă în determinarea începutului şi sfârşitului perioadei de ovulaţie, care poate fi determinată cu ajutorul unor calcule facile.
 
Pentru efectuarea calculelor este necesară înregistrarea perioadei ciclului menstrual, care începe în prima zi a menstruaţiei şi se finalizează în ziua dinaintea următoarei menstruaţii. Durata unui ciclu poate varia între 25 – 35 de zile. Astfel, din ciclul cel mai scurt se scade cifra 18, obiţinându-se astfel ziua în care începe perioada de ovulaţie, iar din cel mai lung ciclu se scade cifra 11 pentru a identifica ziua în care se termină perioada fertilă. Aşadar, dacă într-o perioadă de minim 6 luni cel mai scurt ciclu menstrual este de 27 de zile, se va scădea cifra 18, asta însemnând că perioada fertilă va începe în ziua a 9-a a ciclului.
 
Dacă cel mai lung ciclu este de 31 de zile, scădem cifra 11 şi vom obţine 20, ceea ce înseamnă că în a 20-a zi a ciclului menstrual va lua sfârşit perioada de ovulaţie.
 
Luând în considerare faptul că spermatozoizii pot rămâne viabili pe o perioadă de 5-7 zile în zona trompelor uterine, este imperios necesar să fie luată o marjă de eroare atunci când se utilizează metoda calendarului.
 
De asemnea, pentru creşterea eficienţei acestei metode, este indicat să o corelaţi cu alte metode naturale de contracepţie (cum ar fi coitul întrerupt etc.).
 

 Metoda mucusului cervical

 
Metoda mucusului cervical mai poartă numele de metoda glerei cervicale sau metoda Billings şi determină faza fertilă prin controlul permanent al modificărilor consistenţei şi cantităţii mucusului cervical (acesta are rolul de protecţie a spermatozoizilor, facilitându-le traseul spre uter până la trompele uterine, unde se realizează fecundarea ovulului). 
 
Pe perioada ciclului menstrual, caracteristicile mucusului cervical se modifică în funcţie de activitatea hormonilor sexuali şi a ovulaţiei. Astfel că, în primele 4-5 zile ale ciclului menstrual secreţia genitală este redusă sau chiar inexistentă şi opacă, la mijlocul ciclului menstrual (în perioada de ovulaţie) secreţia devine alunecoasă, elastică, abundentă şi cu un aspect clar, urmând ca la sfârşitul ciclului menstrual cantitatea să fie semnificativ redusă, căpătând o consistenţă vâscoasă şi lipicioasă.
 
 Eficienţa metodei mucusului cervical poate fi întinată de dereglările hormonale care pot surveni, astfel că este necesar ca monitorizarea glerei cervicale să se realizeze pe o perioadă mai îndelungată. De asemnea, ca în cazul oricărei metode naturale de contracepţie, metoda mucusului cervical trebuie corelată cu altă metodă de contracepţie.
 

Alte metode naturale de contracepţie

 Coitul întrerupt

 
Coitul întrerupt sau “coitus interruptus” (lat.) este una din cele mai răspândite metode naturale de contracepţie, cât şi una din cele mai confortabile pentru multe cupluri.
 
Aceasta constă în retragerea penisului din vagin înaintea ejaculării.
 

Coitul întrerupt nu este eficient dacă nu sunt folosite şi alte metode concomitent (cum ar fi metoda calendarului, măsurarea temperaturii bazale etc.), deoarece există riscul ca lichidul lubrifiant să fie eliminat înainte de ejaculare, iar probabilitatea ca acesta să conţină spermatozoizi este foarte mare.

 Riscul apariţiei unei sarcini în timpul utilizării metodei coitului întrerupt  este cu atât mai mare în cazul în care partenerul suferă de ejaculare precoce.
 

Abstinenţa

 
Abstinenţa este cea mai sigură metodă naturală de contracepţie, cu 100% eficienţă şi protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Însă trebuie să fiţi conştienţi de voinţa pe care o presupune o astfel de metodă.

Important de menţionat este că în afară de abstinenţă, nicio altă metodă naturală de contracepţie nu asigură 100% protecţie împotriva sarcinilor nedorite (în primul rand pentru că pot exista numeroşi factori care pot influenţa ritmul ciclului menstrual) şi a bolilor cu transmitere sexuală