Info SănătateaTV.ro: Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor Nivelul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pastrat printr-o ordonanta de urgenta Sondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor
Duminică, 25 feb 2018      15:55
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Metodele contraceptive hormonale

Metodele contraceptive hormonale

06 august 2015    
Metodele de contracepţie împiedică apariţia sau dezvoltarea unei sarcini. Alegerea unei metode trebuie să se facă cu ajutorul informaţiilor corecteşi nu pe baza zvonurilor, în funcţie de vârstă, indicaţii, contraindicaţii, avantaje, dezavantaje şi de particularităţile fiecărei persoane în parte.
De aceea, înainte de adoptarea unei metode de contracepţie este indicată o investigaţie detaliată efectuată de un medic ginecolog.

Ce sunt metodele de contracepţie?

Metodele de contracepţie au rolul de a preveni sarcinile nedorite, prin blocarea întâlnirii dintre un spermatozoid şi ovul sau prin generarea unor modificări ale învelişului uterului (a endometrului) pentru a nu fixa sarcina. 
 
Metodele contraceptive îi permit unei femei să aleagă momentul potrivit pentru a face un copil.

Metodele contraceptive hormonale

Metodele de contracepţie pe bază de hormoni sunt constituite din combinaţii de progesteroni sintetici sau numai dintr-un compus progesteronic şi estrogeni.
 
Acestea acţionează prin blocarea eliminării lunare a ovulului. În plus, metodele contraceptive hormonale contribuie la modificarea consistenţei mucusului de la intrarea în uter (endometrul), îngroşându-l pentru a nu permite spermatozoizilor pătrunderea în interiorul lui.   Acestea pot fi administrate sub formă de contraceptive orale, implantate şi preparate injectabile.
 
Unele dintre aceste contraceptive nu sunt recomandate femeilor care au anumite particularităţi fizice, cum ar fi o vârstă mai înaintată (peste 35 de ani). De aceea, se recomandă consultarea unui medic ginecolog înainte de a începe administrarea oricăror forme de contracepţie hormonală. 

Pilula monohormonală

Pilula contraceptivă monohormonală este constituită numai din progestageni în cantităţi infime, de aceea este recomandată în mod special femeilor care nu au toleranţă la estrogeni.
 
Pilula monohormonală acţionează prin îngroşarea mucusului cervical, împiedicând astfel intruziunea spermatozoizilor în cavitatea uterină. Aceasta are, de asemenea, un efect inhibitor asupra ovulaţiei, intervenind la jumătatea ciclurilor menstruale.
Administrarea pilulelor contraceptive monohormonale trebuie să se realizeze zilnic aproximativ la aceeaşi oră, pe o perioadă neîntreruptă, chiar şi în timpul menstruaţiei.
 
Metoda contraceptivă pe bază de progesteroni nu are efecte secundare estrogenice, poate fi adoptată şi de femeile aflate în perioada de alăptare, reduce durerile menstruale, protejează împotriva cancerului endometrial, reduce incidenţa bolilor benigne ale sânului şi poate fi folosită şi de femeile fumătoare.
 
Câteva dintre efectele secundare pe care le pot genera pilulele contraceptive monohormonale pot fi: posibile modificări ale menstruaţiei (cum ar fi prelungirea acesteia), sau chiar amenoree temporară, neregularităţi ale greutăţii corporale, senzaţii de tensiune, balonări, cefalee.
Eficienţa pilulelor monohormonale este de 99, 6%, adică pe an 4 din 1000 de femei care utilizează pilule pe bază de progesteron rămân însărcinate.

Pilula combinată (COC)

Pilulele combinate, cunoscute şi sub numele de pilule de control sau anticoncepţionale, au în componenţă hormoni sexuali feminini (estrogeni şi progesteroni) în microdoze. Comparativ cu contraceptivele hormonale combinate moderne, o pilulă de acelaşi tip disponibilă în anii ’60 –’70 avea doza de estrogeni echivalentă cu cea conţinută de 7 pilule moderne şi doza de progesteroni echivalentă unei folii cu 21 de pilule moderne. Aşadar, putem demonta, numai pe baza acestor date, miturile legate de ipoteticele efecte secundare pe care le pot avea pilulele combinate.
 
Pilulele contraceptive combinate pot fi monofazice şi multifazice. Cele monofazice conţin aceeaşi doză de hormoni în toate cele 21 de pilule active, pe când cele multifazice au conţinut diferit de progesteroni şi estrogeni. Acestea sunt disponibile în două variante, prima cu 21 de pilule cu hormoni activi, iar a doua cu 28 de pilule (21 de pilule cu hormone active, iar celelalte 7 cu hormoni inactivi care se administrează în perioadele de menstruaţie).
 
Pilulele combinate acţionează după aceeaşi schemă ca cele pe bază de progesteroni, adică prin modificarea consistenţei mucusului cervical, dar în plus, acestea contribuie la reducerea mobilităţii trompelor uterine.
 
Beneficiile suplimentare ale pilulelor contraceptive combinate sunt: menstruaţii regulate, dureri menstruale reduse sau absente, menstruaţii mai puţin abundente şi mai scurte ca perioadă de timp, reduc riscul apariţiei cancerului ovarian şi a cancerului de col uterin.
 
În perioada de acomodare cu pilulele  contraceptive combinate, este posibil ca unele persoane să resimtă mici neplăceri care vor dispărea după un anumit interval de timp. Acestea pot fi: modificări ale apetitului sexual, dureri de cap, balonări, sângerări.
Pilulele combinate nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală, lucru valabil pentru toate tipurile de contraceptive hormonale.

Contraceptivul injectabil

Contraceptivele injectabile sunt disponibile atât în variantă monohormonală (progesteron), cât şi combinată (un progesteron şi un estrogen). De la locul injecţiei, hormonii se eliberează progresiv, împiedicând ovulaţia şi îngroşând mucoasa cervicală, pentru a împiedica astfel pătrunderea spermatozoizilor.  
 
Efectul contraceptivelor injectabile se menţine active timp de 8-12 săptămâni, având o eficienţă de 99-99,7%.
Contraceptivele injectabile, cum nu necesită administrare zilnică, sunt adecvate persoanelor cărora li se poate întâmpla să uite să-şi administreze pilulele contraceptive de fiecare zi. Cu ajutorul acestora, pot rămâne “acoperite” timp de 3 luni.
 
Avantajele contraceptivelor injectabile sunt că pun organismul femeii la adăpost de cancerul endometrial, ajută la prevenirea fibromatozei uterine, poate ajuta la prevenirea cancerului la ovar şi au caracter reversibil.
Dezavantajele pe care le pot prezenta contraceptivele injectabile sunt: amenoree, menstruaţii deregulate, cefalee, greţuri, scăderea apetitului sexual. De asemenea, acestea nu asigură protecţia împotriva bolilor cu transmitere sexuală.


Implantul hormonal

Implantul hormonal constă în introducerea unei tije de dimensiuni mici din plastic în braţ, prin intermediul unei intervenţii chirurgicale minore. Implantul hormonal subcutanat este prevăzut cu un rezervor cu progesteron cu eliberare susţinută. Acesta are eficacitate maximă la concentraţii sanguine relative reduse de steroid.
 
Avantajele contracepţiei prin implant hormonal sunt urmatoarele: datorită eliberării hormonului în doze mici, acesta are eficienţă pe o perioadă de trei ani. De asemenea, tija subcutanată poate fi extrasă oricând printr-o mică intervenţie chirurgicală, reduce menstruaţiile abundente. Şi nu în ultimul rând, această metodă contraceptivă este complet reversibilă.
 
Dezavantajele implantului hormonal pot fi: scăderea apetenţei sexual, balonare, cefalee, mici scurgeri de sânge.
Implantul hormonal, ca orice altă metodă de contracepţie hormonală, nu asigură protecţie totală împotriva bolilor cu transmitere sexuală.