Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Cum ne protejam picioarele in cazul in care avem diabet (P) Cum ingrijim piciorul diabetic. Reguli simple ce asigura sanatatea piciorului (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Marţi, 22 mai 2018      14:06
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Albirea dinților

Albirea dinților

14 septembrie 2010    

Colorarea dinţilor este cauzată de tutun, cafea, vârsta sau de efectul unor medicamente. Administrarea în exces a fluorului utilizat, de regulă, pentru albirea dinţilor, poate duce, de asemenea, la îngălbenire. 

Procedeul de albire a dinţilor este unul dintre cele mai solicitate tratamente în cosmetica dentară.
 
Pasta de dinti
În general, aproape toate pastele de dinţi îndepartează petele de la suprafaţă, iar pastele special dedicate albirii au în componenţă substanţe chimice cu efect de şlefuire blândă. Pastele de dinţi însă elimină doar petele superficiale, neavând puterea de a acţiona în profunzime, în lipsa unui agent de albire. Produsele profesionale de albire conţin peroxid de hidrogen.
 
Benzile şi gelurile de albire
Gelurile pentru dinţi ce au în componenţă peroxid se aplică folosind o periuţă de dinţi. În general, sunt recomandate a fi folosite de două ori pe zi, timp de 14 zile.
Se pot folosi şi gutiere (mulaje pentru dinţi) astfel încât gelul stă în contact strâns cu smalţul şi nici nu irită gingia. Perioada de aplicare este de 5 zile pt fiecare arcadă pentru o perioadă de 1,5 ore până la 6 ore.
Se folosesc şi benzile pentru dinţi ce sunt, adesea, invizibile, fiind acoperite cu un strat de gel pe bază de peroxid de hidrogen. Ele se aplică de câte două ori pe zi (timp de 30 de minute), pentru o perioadă de 14 zile.
 
Albirea realizată de stomatolog
Este recomandată ca fiind cea mai eficientă, rapidă şi sigură metodă de curăţare a petelor nedorite. Produsul de albire se aplică direct pe dinţi, cu ajutorul unei surse de caldură, lumină sau laser. Rezutatele se pot observa în maximum 60 de minute de la efectuarea tratamentului.
Prin folosirea luminii polarizate, este îndeajuns o singură şedinţă pentru rezultate foarte bune. Singura metodă care oferă o finalitate multumiţoare chiar după prima sesiune de tratament este laserul.
 
Faţetarea cu porţelan este alt procedeu, prin care se aplică porţelan pe faţa vestibulară a dinţilor.
 
Efectul de albire a dinţilor nu este permanent, chiar folosind cele mai moderne tehnici, după doi-trei ani dispare, necesitând repetarea procedeului. Agenţii de albire sunt uşor de folosit şi asigură adaptabilitate pentru foarte mulţi dintre pacienţi, dacă sunt respectate câteva reguli. Înainte şi după albirea dinţilor este contraindicat consumul de cafea, sucuri naturale, citrice şi tutunul.
Pentru persoanele care îşi expun dinţii acestor factori, rezultatele încep să dispară în aproximativ 6-9 luni după tratament, iar în celelalte cauzuri, albirea dinţilor se poate păstra 12-18 luni.
Albirea dinţilor este recomandată persoanelor care au dinţi şi gingii sănătoase, care nu au fost supuse multor tratamente sau care nu au explozii carioase. Hipersensibilitatea dentinară şi dinţii cu fluoroze sunt contraindicaţii ale albirii dentare.
 
Abirea dinţilor nu este recomandată copiilor sub 16 ani (pulpa dintelui creşte până la această vârstă), femeilor însărcinate sau care alăptează.
 
Cariile se tratează după albire, pentru că eventualele plombe existente nu se albesc. Cariile existente se protejează eventual cu un ciment şi se tratează ulterior. De aceea, orice procedură de albire a dinţilor trebuie făcută înainte de repararea dinţilor, pentru a nu apărea problema albirii neuniforme.
 
Riscuri asociate cu albirea dinţilor
Efectele negative cel mai des întâlnite ale albirii dinţilor sunt: creşterea sensibilităţii dentare şi apariţia unor mici iritaţii ale gingiei, întâlnită în primele etape ale tratamentului. Ambele efecte dispar, de obicei, după 1-3 zile de la oprirea tratamentului sau de la finalizarea acestuia.