Info SănătateaTV.ro: Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa Sfaturi pentru a ne pastra vederea sanatoasa
Duminică, 21 ian 2018      06:23
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cauzele apariţiei durerilor de dinţi

Cauzele apariţiei durerilor de dinţi

11 februarie 2011    

Durerea de dinţi face referire la un disconfort localizat în jurul maxilarului sau a unui dinte. De cele mai multe ori durerile de dinţi sunt cauzate de afecţiunile dentare, precum cariile, bolile gingivale, un dinte fracturat sau parodontoză. Durerile de dinţi se pot manifesta ca un disconfort  uşor, dar pot produce şi dureri insuportabile. Procesul de masticaţie sau consumul de băuturi calde sau reci poate contribui la intensificarea durerii.

Un examen de specialitate care include de obicei radiografia dentară, poate determina dacă durerea de dinţi are o cauză legată de o afecţiune la nivelul unui dinte sau a maxilarului în ansamblu.
 
Există şi situaţii când durerile de dinţi sunt independente de afecţiunile din jurul maxilarului sau a unui dinte. Durerea de dinţi poate fi simptomul unei boli de inimă de tipul anginei pectorale sau a infarctului miocardic, sau a unor infecţii externe sau interne ale urechilor. Angina pectorală (care apare atunci când celulele musculare ale inimii nu primesc suficient oxigen pentru a permite inimii să pompeze sângele eficient) este localizată de obicei la nivelul pieptului sau a braţului. Pentru unii pacienţi, durerile de dinţi reprezintă singurul indiciu al contractării unei afecţiuni cardiace. Infecţiile interne şi externe ale urechii, dar şi a sinusurilor cauzează şi ele dureri la nivelul dinţilor şi a maxilarului.
 
Este recomandat să consultaţi întotdeauna un medic specialist pentru a evita ca durerea dentară să se transforme într-o urgenţă medicală.
 
Care sunt principalele cauze ale durerilor de dinţi?
 
Principalele afecţiuni stomatologice care pot determina durerile de dinţi sunt abcesele, cariile, bolile gingivale, fracturarea unui dinte, parodontoza etc.
 
Abcesele dentare şi cariile
 
Cariile sunt cea mai comună cauză a durerilor de dinţi. Cariile apar în momentul în care bacteriile din gură descompun zaharurile în acizi. În combinaţie cu saliva acestea dizolvă smalţul şi dentina. Cariile trebuie tratate întotdeauna pentru a evita inflamarea pulpei dentare care se produce atunci când resturile alimentare rămân în cavităţile mari. Dacă se ajunge la inflamarea pulpei dentare, de cele mai multe ori, se apelează la obturaţia canalului respectiv sau chiar la extracţia dintelui.
 
Cariile dentare sunt şi cauza creşterii sensibilităţii la dulce, fierbinte sau rece. Abcesele dentare produc dureri înţepătoare, inflamaţii şi sunt responsabile pentru respiraţia urât mirositoare şi gustul amar din gură.
 
Parodontoza
 
Parodontoza presupune inflamarea parodontitului dentar care se manifestă prin sângerări ale gingiei şi mişcări ale dinţilor. În unele situaţii mobilitatea dintelui apare din cauza pierderii osului care îl înconjoară. În cazuri grave se poate produce pierderea dintelui. Parodontita este o inflamaţie bacteriană a aparatului de susţinere a dintelui. Bacteriile din cavitatea bucală se grupează între spaţiul dintre gingie şi dinte care poartă numele de şanţ gingival şi atacă dintele şi gingia, în aceeaşi măsură. Dacă nu este tratată, această afecţiune adânceşte şanţul gingival şi contribuie la formarea pungii gingivale. Numărul mare de bacterii din şanţul gingival determină distrugerea ţesutului care susţine dintele şi, în consecinţă, determină mobilitatea acestuia.
Apariţia parodontozei este influenţată şi de alţi factori, cum ar fi: igiena orală precară, fumatul, istoricul familial privind parodontoza.
 
Sensibilitatea dentară
 
Sensibilitatea dentară apare atunci când gingia se retrage iar rădăcina dintelui rămâne expusă. Stomatologul poate trata această afecţiune cu pastă de dinţi sau gel cu fluor.
 
Fracturarea dintelui  
 
Fracturarea dinţilor apare în urma unui traumatism ce a presupus muşcarea unui obiect sau a unui aliment dur. Pentru rezolvarea acestei afecţiuni este necesară aplicarea unei coroane dentare. În schimb, dacă pulpa dentară este afectată, se va produce obturarea canalului.
 
Disfuncţia articulaţiei temporomandibulare
 
Apare la nivelul în care mandibula se conectează cu craniul. O serie de factori precum artrita, traumatismele faciale sau bruxismul stau la baza inflamaţiei dureroase de la nivelul dinţilor. În jurul articulaţiei temporomandibulare se produc spasme musculare ce pot crea dificultăţi în deschiderea gurii, dar şi dureri de cap, gât, maxilar sau urechi.
 
Erupţiile dentare
 
Presupun mişcarea dintelui de la locul de erupţie intraosos către creasta alveolară pentru a se alinia pe arcadă şi a crea o legătură cu ceilalţi dinţi din cavitatea bucală. Durerea apare atunci când se produce un impact cu ceilalţi dinţi asupra cărora se instalează o presiune. Cele mai comune afecţiuni de acest gen apar la nivelul molarilor.
 
Prevenirea durerilor dentare
 
Medicii stomatologi recomandă luarea unor măsuri de precauţie pentru a evita apariţia durerilor dentare. Acestea constau în: o bună igienă dentară, renunţarea la guma de mestecat cu zahăr, menţinerea unei diete echilibrate, evitarea băuturilor carbogazoase şi renunţarea la fumat.