Info SănătateaTV.ro: Problematica piciorului diabetic dezbatuta in cadrul Sesiunii de Picior Diabetic, Cluj-Napoca Studiu: Exercitiile fizice regulate pot proteja impotriva pierderilor de memorie Beneficiile consumului zilnic de iaurt in controlul greutatii corporale MS: 21 de noi medicamente din arii ce vizeaza oncologia, neurologia, cardiologia si pneumologia vor fi disponibile pacientilor Infectiile asociate asistentei medicale si vaccinarea, pe agenda Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie Ziua Mondiala a Osteoporozei, marcata in fiecare an in data de 20 octombrie Studiu: 75% dintre romani sunt preocupati de sanatate, insa 48% cauta sa aiba un stil de viata sanatos Problematica piciorului diabetic dezbatuta in cadrul Sesiunii de Picior Diabetic, Cluj-Napoca Studiu: Exercitiile fizice regulate pot proteja impotriva pierderilor de memorie Beneficiile consumului zilnic de iaurt in controlul greutatii corporale MS: 21 de noi medicamente din arii ce vizeaza oncologia, neurologia, cardiologia si pneumologia vor fi disponibile pacientilor Infectiile asociate asistentei medicale si vaccinarea, pe agenda Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie Ziua Mondiala a Osteoporozei, marcata in fiecare an in data de 20 octombrie Studiu: 75% dintre romani sunt preocupati de sanatate, insa 48% cauta sa aiba un stil de viata sanatos Problematica piciorului diabetic dezbatuta in cadrul Sesiunii de Picior Diabetic, Cluj-Napoca Studiu: Exercitiile fizice regulate pot proteja impotriva pierderilor de memorie Beneficiile consumului zilnic de iaurt in controlul greutatii corporale MS: 21 de noi medicamente din arii ce vizeaza oncologia, neurologia, cardiologia si pneumologia vor fi disponibile pacientilor Infectiile asociate asistentei medicale si vaccinarea, pe agenda Conferintei Nationale de Microbiologie si Epidemiologie Ziua Mondiala a Osteoporozei, marcata in fiecare an in data de 20 octombrie Studiu: 75% dintre romani sunt preocupati de sanatate, insa 48% cauta sa aiba un stil de viata sanatos
Vineri, 21 oct 2016      21:25
Detartrajul, esenţial pentru sănătatea dinţilor

Detartrajul, esenţial pentru sănătatea dinţilor

03 august 2012    

Igiena orală trebuie păstrată constant. După spălarea periodică pe dinţi şi tratarea cariilor, un rol deosebit de important îl are curăţarea dinţilor de tartrul ce se depune în special pe faţa internă a dinţilor de jos, dar şi pe faţa dinspre obraz a molarilor superiori şi în zonele în care dinţii nu se curăţă. Tartrul, o depunere de săruri de calciu din salivă, deşi are o culoare iniţială alb-gălbuie pe parcurs, din cauza consumului de diverse alimente sau din cauza fumatului, poate deveni negru sau maron. În cazul în care nu este îndepărtat, tartrul contribuie la apariţia unor afeciuni ale ţesutului care menţine dintele în os, respectiv la parodontopatii. Acestea din urmă favorizează infecţiile dentare şi chiar conduce la pierderea dintelui afectat.

Detartrajul - Tehnica de înlăturare a tartrului de pe dinţi
 
Înlăturarea tartrului se realizează de către medicul stomatolog prin detartraj, adică prin curăţarea dinţilor cu ajutorul unui instrument de mână sau cu un instrument cu ultrasunete, care dislocă tartrul de pe dinţi. Orice detartraj trebuie să fie urmat de o şedinţă de periaj professional. Acesta din urmă se realizează folosind o perie rotativă şi o pastă specială sau cu ajutorul unui aparat care şablează cu bicarbonat suprafaţa dentară. Un astfel de procedeu elimină şi ultimele resturi de tartru şi lustruieşte dinţii, întârziind astfel viitoarele depuneri de tartru. Specialiştii recomandă ca detartrajul să se realizeze de trei ori pe an, dinţii necesitând a fi curăţaţi indiferent dacă tartrul este vizibil sau nu.
 
Înlăturarea tartrului prin detartraj manual şi prin metoda ultrasonică
 
De asemenea, foarte important de reţinut este faptul că tartrul nu se poate înlătura prin periaj, acasă, ci se face în cabinetul stomatologic apelând fie la metoda manuală fie la cea ultrasonică, aceasta din urmă fiind necesară pentru a îndepărta tartrul vizibil de pe suprafeţele dentare. În ceea ce priveşte detartrajul manual, acesta este folosit tocmai pentru a curăţa tartrul depus pe acea parte a dintelui acoperită de gingie. Cât despre ritmul de formare a tartrului, acesta poate varia în funcţie de natura alimentelor şi a fluxului de salivă. Drept urmare, îndepărtarea lui poate varia în funcţie de fixarea şi aderenţa acestuia la suprafaţa dentară.
 
Detartrajul corect efectuat întârzie depunerea plăcii bacteriene
 
Pe de altă parte, este esenţial ca rezultatul detartrajului să fie o suprafaţă perfect netedă şi chiar lustruită astfel încât depunerea plăcii bacteriene şi a tartrului să nu fie favorizată. De altfel, apariţia plăcii bacteriene şi imlicit a tartrului dentar poate fi întârziată dacă se va folosi în igiena orală zilnică o tehnică de periaj corectă, apa de gură şi aţa dentară.
 

Societatea Romana de microbiologie