Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Gabriela Radulian, noul presedinte al Societatii de Neuropatie Diabetica Prof. dr. Gabriela Radulian, noul presedinte al Societatii de Neuropatie Diabetica Prof. dr. Gabriela Radulian, noul presedinte al Societatii de Neuropatie Diabetica
Marţi, 25 iul 2017      13:38
Disfunctia ATM - a articulatiei temporomandibulare

Disfunctia ATM - a articulatiei temporomandibulare

27 august 2015    
Articulaţia temporo-mandibulară (ATM) este articulaţia dintre mandibulă şi maxilar, cea mai complexă articulaţie a corpului uman. O afecţiune la acest nivel înseamnă că această articulaţie nu funcţionează normal.
 
Disfuncţia articulaţiei temporo-mandibulare – Cauze
 
Cauzele exacte ale disfuncţiei articulaţiei temporo-mandibulare nu se cunosc.
Disfuncţia la acest nivel poate fi influenţată de orice afecţiune la nivelul muşchilor, ligamentelor, discurilor sau oaselor. Astfel, îmbinarea incorectă a dinţilor, stresul şi uzarea articulaţiei pot fi incriminaţi în apariţia disfuncţiei ATM.
 
Disfuncţia ATM – Simptome
 
În cadrul disfuncţiei ATM, apar durerile de cap – ce pot fi confundate cu migrenele-, dureri de urechi, se sesizează o presiune în spatele globilor oculari, dar şi dureri la nivelul muşchilor gâtului sau umerilor. De asemenea, în disfuncţia articulaţiei temporo-mandibulare mai apar dureri la căscat sau la deschiderea largă a gurii sau la masticaţie. Un alt semn al acestei afecţiuni este blocajul temporar al maxilarelor sau deplasarea acestora, apariţia unei sensibilităţi a muşchilor maxilari, dar şi prezenţa unei modificări bruşte a ocluziei dentare (adică modul în care dinţii superiori se suprapun (muşcă) peste cei inferiori).
 
Disfuncţia ATM – Diagnostic
 
Un diagnostic al acestei disfuncţii include o vizită la medicul specialist, pentru o examinare orală completă. Astfel, acesta va observa încordarea muşchilor, dacă sunt prezente sau nu sunete în timpul deschiderii şi închiderii gurii. În acest fel se examinează articulaţiile, pentru a evalua gradul de deschidere, devierea sau eventualele asimetrii între cele 2 articulaţii temporo-mandibulare.
Medicul mai poate avea nevoie de radiografii craniale, de RMN sau CT pentru a observa mai multe detalii de la nivelul articulaţiilor – în afara semnelor clinice.
 
Disfuncţia ATM – Tratament
 
Medicul specialist, după un diagnostic documentat, poate recomanda, în funcţie de severitatea simptomelor, de la un alt stil de viaţă până la un tratament chirurgical.