Info SănătateaTV.ro: Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan” Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan” Autoritatile au semnat protocolul pentru construirea unei maternitati in curtea spitalului „Sfantul Ioan”
Vineri, 23 mar 2018      13:08
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Eroziunea dinţilor

Eroziunea dinţilor

01 octombrie 2010    
Uzura dentară poate apărea în orice dentiţie şi poate avea atât cauze patologice cât şi psihologice. Pierderea morfologiei marginei incizale poate fi o problemă psihologică la un adult tâna,  gradele uzurii crescând odată cu vârsta. Uzura dentară e considerată excesivă sau patologică când comparativ cu vârsta pacientului e avansată şi când e necesară intervenţia pentru scopuri funcţionale sau cosmetice.
 
Uzura dentară poate fi clasificată în funcţie de cauze: atriţia, ce reprezintă o pierdere graduală a ţesuturilor dentare dure ca rezultat al funcţiilor sau parafuncţiilor dentare; abrazia, o uzură patologică cauzată de acţiunea care apare în urma frecării unui corp străin pe dinte; eroziunea dentară reprezintă pierderea substanţei dure dentare ca urmare a unui proces chimic. Un diagnostic diferenţial nu e întotdeauna posibil deoarece pot coexista toate cauzele.
 
Uzura danturii este influenţată de factori precum: vârsta, sexul, ocluzie, parafuncţie, afecţiuni gastrointestinale, consumul excesiv de citrice sau alimente cu PH scăzut, factori salivari, anomalii congenitale, amelogeneză imperfecta ori dentinogeneză imperfectă.
 
Aşadar, eroziunea dinţilor presupune pierderea ireversibilă a smalţului dentar (învelişul exterior de protecţie al dintelui, iar în momentul în care dispare, dentina este expusă, fapt ce duce la apariţia durerii), cauzată de atacuri acide, nebacteriene.
 
Eroziunea dinţilor apare ca urmare a dizolvării structurii dentare sub acţiunea unor substanţe acide intrinseci (reflux reflux gastro-esofagian, vomă) sau extrinseci (băuturi acide, citrice). De fiecare dată când dintele intră în contact cu mâncarea sau cu o substanţă acidă, şmaltul se înmoaie pentru o perioadă scurtă de timp, pierzând din conţinutul de minerale. Saliva neutralizează însă acest atac acid, refăcând echilibrul natural însă dacă aceste atacuri acide sunt repetate, saliva nu reuseste să refacă smalţul, suprafaţa dintelui începe să se erodeze. Capacitatea salivei de a neutraliza aciditatea din gură este dată de conţinutul de bicarbonat.
 
Tratamentul pentru eroziunea dinţilor constă în măsuri de prevenire prin controale regulate la medicul stomatolog. Dentina din zona erodată se poate acoperi cu o plombă, pentru a preveni sensibilitatea şi cariile.
Cea mai evidentă măsura de prevenţie a uzurii dentare este evitarea consumului de alimente dăunătoare dinţilor, iar când în cazul băuturilor acidulate sau sucurilor din fructe, se recomandă folosirea unui pai pentru a evita contactul cu dinţii.
Tot printre măsurile de prevenire a eroziunii dentare se mai recomandă: lapte sau brânză în timpul mesei pentru a neutraliza acidul, după masă să se folosească gumă fără zahăr pentru a stimula producţia de salivă.