Info SănătateaTV.ro: Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018 Studentii Facultatii de Medicina din Bucuresti dau startul primei editii a Campaniei „Doneaza sange! Fii erou!” din 2018
Luni, 23 apr 2018      09:30
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Fluorizarea dinților pentru prevenirea cariilor dentare

Fluorizarea dinților pentru prevenirea cariilor dentare

15 septembrie 2010    

Fluorul este o substanţă ce intră în compoziţia ţesuturilor dure ale organismului (cartilaje, oase, dinţi) şi a fluorurii de sodiu.

Fluorul este o componentă a structurii dentare care întăreşte smalţul, astfel încât dinţii sunt mai puţin expuşi atacului acizilor şi bacteriilor şi, în consecinţă, este mai puţin probabil să se producă carii pe suprafeţele dentare unde există suficient fluor.
 
Fluorul se poate administra atât pe cale generală, cât şi pe cale locală (lacuri şi geluri cu fluor, paste de dinţi şi ape de gură cu fluor).
 
Fluorul se poate găsi în: apă, aer, diverse alimente (sare, făina, lapte – fluorizate artificial sau în mod natural: frunze de ceai, alge marine, peşti oceanici, orez nedecorticat), dar şi în tablete speciale care se iau doar cu recomandarea medicului.
 
Efectele administrării fluorului: efect antibacterian, cu scăderea multiplicării celulare a bacteriilor, prezenţa ionilor de fluor pe suprafaţa smaltului inhibă aderanţa microbiană, scăzând formarea plăcii bacteriene, prezenţa ionilor de fluor în salivă determină intensificarea mineralizării smalţului.
 
Pentru realizarea unui efect anticariogen prin administrare pe cale generală, este necesar un aport de 1-1,3 ppm de fluor. Acest efect este dependent de: aportul zilnic, vârsta la care se începe administrarea şi durata administrării. Protecţia maximă se obţine la un aport de 1 ppm, din primul an de viaţă până la 12-14 ani, neîntrerupt. Ca rezultat, frecvenţa cariei scade cu 50%, iar indicii de gravitate scad cu acelaşi procent. Dacă administrarea de fluor începe după 10 ani, protecţia este foarte redusă. Doza zilnică recomandată de fluor este de 1,5–4 mg pentru un adult.
 
Pentru a avea dinţi sănătoşi, în afară de o igienă riguroasă sunt necesare şi suplimentele de fluor, astfel încât smalţul să reziste atacului cariilor.
 
Cariile dentare apar în urma acţiunii acizilor asupra sintelui. Fluorul limitează cantităţile de acizi produşi în cavitatea bucală şi contribuie la dezvoltarea şi creşterea structurilor osoase la copii şi întăreşte smalţul înainte ca dinţii să iasă.
Fluorul lucrează în timpul proceselor de demineralizare şi remineralizare care au loc în cavitatea bucală.
 
În urma unei mese, saliva care conţine acizii care cauzează demineralizarea acţionează asupra dintelui, dizolvând calciul şi fosforul. Atunci când saliva este mai puţin acidă, are loc refacerea depozitelor de calciu şi fosfor, pe care fluorul le întăreşte pentru a preveni dizolvarea în timpul următorului proces de demineralizare. Absorbţia fluorului se realizează la nivelul intestinului subţire fiind dependentă de felul sării, implicit ai ionului de însoţire.
După absorbţie, fluorul este transportat de sânge şi repartizat în proporţie de 90 % ţesuturilor dure iar restul ţesuturilor moi.
 
Fluorul devine periculos atunci când este ingerat în cantităţi mari şi într-o formă concentrată. De asemenea, prea mult fluor la o vârstă fragedă poate determina discromii ale dinţiilor permanenţi. Acest tip de discromii se manifestă sub forma unor linii sau pete albe, neregulate, pe suprafaţa dinţilor şi se numeşte fluoroză dentară.
 
Tratamentul cu fluor poate fi recomandat în următoarele situaţii: pete pe dinţi, risc crescut de carii, tratamente cu aparate ortodontice, ensibilitate dentară, protejarea rădăcinilor dentare descoperite, pacienţi cu radioterapie şi flux salivar scăzut.