Info SănătateaTV.ro: Specialisti: Screeningul de neuropatie diabetica este esential pentru reducerea ratei amputatiilor asociate diabetului zaharat Pacientii de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca, identificati prin bratari personalizate Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale Specialisti: Screeningul de neuropatie diabetica este esential pentru reducerea ratei amputatiilor asociate diabetului zaharat Pacientii de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca, identificati prin bratari personalizate Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale Specialisti: Screeningul de neuropatie diabetica este esential pentru reducerea ratei amputatiilor asociate diabetului zaharat Pacientii de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Cluj-Napoca, identificati prin bratari personalizate Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap matinale
Luni, 11 dec 2017      22:44
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Igiena cavității bucale

Igiena cavității bucale

07 iunie 2011    

Igiena cavității bucale înseamnă curățarea dintțlor, a gingiilor și chiar a limbii, reușind astfel să igienizăm eficient toate suprafețele dentare, într-un timp minim.

De aceea, trebuie îngrijite toate suprafețele dentare. Fiecare dinte are 5 suprafețe: una exterioară (vestibulară - spre buze și obraji), una orală, interioară (linguală), două laterale (proximale - prin care dintii vin in contact unii cu ceilalți) și una ocluzală (pe care mâncăm). Toți dinții alcătuiesc arcadele dentare: superioară și inferioră.
De obicei, sunt periate arcadele dentare (și nu dinte cu dinte), în special cele 3 suprafețe ale arcadelor dentare: exterioara (vestibulară), orală (interioară) și ocluzală (pe care mâncăm).
 
Cea mai bună metodă de evaluare a stării igienei cavității bucale și a metodelor folosite este vizita la medicul stomatolog.
 
Mijloace de igienizare a cavității bucale
1)      Periajul dentar - primul și cel mai uzual mijloc de igienizare dentară și gingivală cu periuța clasica, electrică sau cu ultrasunete. Trebuie făcut un periaj de cel puțin 2-3 ori pe zi, pe toate suprafețele arcadelor dentare, masând în același timp și cu aceleași mișcări și gingiile, și dinții dinspre gingie spre dinți și niciodată invers.
 
Periuța trebuie schimbată, în medie, la 3-6 luni, la primele semne de uzură, când filamentele încep să se îndoaie la vârf.
 
Nicio pasă de dinți nu este eficientă doar prin contactul cu dinții. Important este periajul în sine. Desigur, există diferite substanțe în paste, cu acțiune specifică de remineralizare superficială sau scădere a sensibilității sau substanțe antiplacă sau chiar antiinflamatoare.
2)      Acțiunea chimică asupra plăcii dentare bacteriene, ca mijloc suplimentar de menținere a unui mediu bucal sănătos: apă de gură, geluri și spray-uri.
Acțiunea chimică vine în completarea curațării mecanice, incluzând suprafețele cervicale (din vecinatatea gingiei) și proximale (laterale).
Modalitățile de acțiune a acestor ape, geluri etc sunt fie atacarea directă a microorganismelor (prin afectarea metabolismului lor), fie împiedicarea microorganismelor de a adera la placa dentară, fie creșterea rezistenței suprafeței smalțului dentar la atacul microbian (geluri pentru fluorizare etc.).
 
Odată cu apariția dinților, se poate folosi o periuță de dinți cu păr moale și pasta de dinți fluorurată. De aceea, copilul trebuie programat la controale dentare chiar de la vârsta de un an.
 
Cariile dentare și gingivita la copii pot fi evitate doar dacă se va impune de timpuriu o igienă orală corectă. Rutina igienei bucale trebuie formată din primii ani la vârsta de 2-3 ani, copilul poate fi învățat tehnici de periaj correct.
Dinții de lapte (temporari) sunt în număr de 20 și erup în totalitate, în jurul vârstei de trei ani, ordinea lor de apariție fiind diferită. Dinții permanenți apar în jurul vârstei de șase ani, procesul continuând până în jurul vârstei de 21 de ani. Adulții au cel putin 28 de dinți permanenti și cel mult 32 (incluzând molarii 3 - măselele de minte).
 
Tehnica de spălare corectă a dinților: cu periuța în unghi de 45 de grade față de suprafața dinților, se execută mișcări rotative, pe exteriorul și interiorul dinților (pe verticală), exercitând o apăsare mai mare spre partea cu care mestecăm sau mușcăm. Durata optimă pentru un periaj este de circa 3 minute. Dacă este posibil, e bine ca spălatul pe dinți să se realizeze după fiecare masă, iar dacă nu, cel puțin, de două ori pe zi (o dată dimineața, după micul dejun și o dată seara, înainte de culcare).