Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata
Sâmbătă, 21 apr 2018      23:17
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Mirosul urat al respiratiei

Mirosul urat al respiratiei

20 iulie 2015    

Ce este miroul urât al respiraţiei?

Majoritatea adulţilor şi mulţi copii au ocazional episoade de miros urât al respiraţiei, iar unii oameni sunt convinşi că respiraţia le miroase urât, când de fapt nu este aşa.
 
Teama de mirosul urât al respiraţiei a generat o vastă industrie ce promovează paste de dinţi, ape de gură şi alte produse ce promit să alunge mirosurile.
 
Pentru cei mai mulţi dintre noi, o bună igienă a gurii şi o alimentaţie echilibrată sunt suficiente pentru ca respiraţia să aibă un miros proaspăt, însă în unele cazuri, mirosul urât al respiraţiei sau halena fetidă poate semnala probleme de sănătate.

Mirosul urât al respiraţiei - Cauze

 
Placa dentară, un material lipicios, pe suprafaţa dinţilor, format din particule de alimente, salivă şi bacterii este o cauză majoră a mirosului urât al respiraţiei.
 
Reziduurile de cafea, băuturi alcoolice, fum de tutun şi alimente foarte condimentate sau intens aromate pot contribui şi ele la mirosul gurii.
 
Un flux regulat de salivă ajută la curăţarea gurii, astfel încât o gură uscată, după o noapte de somn, poate avea un miros stătut. Fluxul de salivă este stimulat de alimentaţie, astfel încât poate apărea un miros urât al respiraţiei şi dacă nu se mănâncă absolut nimic. Însă, şi atunci când saliva se acumulează în gură, în special în depresiunile de la baza limbii şi este digerată de bacteriile orale, pot rezulta mirosuriputernice.
 
Mirosul urât al respiraţiei poate fi provocat si de indigestie şi afecţiuni precum cariile dentare, problemele gingiilor şi secreţiile faringiene. Halena fetidă poate fi provocată şi de unele boli, precum suferinţele pulmonare şi digestive, cancerul, diabetul, bolile de rinichi, tuberculoza, sinuzita şi faringita streptococică.

Mirosul urât al respiraţiei - Simptome

 
Simptomele mirosului urât al respiraţiei includ un miros rânced, neplăcut, ce vine din gură, un miros urât, putrid, care vine prin gură din stomac sau alte organe interne.

Mirosul urât al respiraţiei - Tratament

 
 Tratamentul cu unele medicamente, în special cu anumite antidepresive, poate provoca uscăciunea gurii şimiros urât al respiraţiei. În rare cazuri, în special la copiii mici, mirosul urât al respiraţiei pe durate lungi de timp poate indica un corp străin blocat în nas.
 
Orice persoană cu un miros urât persistent al respiraţiei, ce nu pare a fi asociat cu igiena orală sau cu indigestia temporară, trebuie să consulte un medic.
 
O bună igienă a gurii rezolvă majoritatea cazurilor de miros urât al respiraţiei. De aceea, se recomandă curăţarea dinţilor cu aţa specială de cel puţin două ori pe zi, în special după mese, când pot rămâne în gură particule de alimente.
 
Pasta de dinţi poate fi înlocuită cu bicarbonat de sodiu, pentru că acesta este un bun agent de curăţare şi elimină şi mirosul urât al respiraţiei.
 
Excluderea alimentelor intens aromate poate contribui la diminuarea problemei, la fel ca stimularea fluxului de salivă şi băutul apei în cantităţi mari. Apa de gură, bomboanele şi gumele de mestecat mentolate asigură numai o acoperire tempora mirosului urât al respiraţiei.
 
Acumularea plăcii dentare reprezintă o cauză majoră a mirosului urât al respiraţiei. Halena fetidă cronică trebuie diagnosticată şi tralată de un medic sau un stomatolog.
 
Ca apă de gură zilnică, poate fi folosită o infuzie de echinacea, smirnă , sclipetele şi mentă. Preparatele ce conţin cuişoare şi chimen dulce sunt recomandate.
 
O dietă bogată în fibre, cu cereale integrale, fructe proaspete şi legume crude cu frunze  ajută la o bună digestie şi reduce şansele de apariţie a mirosului urât al respiraţiei.
 
Din nefericire, persoana a cărei respiraţie miroase urât este deseori ultima care află. Încercaţi un test: puneţi mâinile în faţa gurii astfel încât să formeze o cupă, expiraţi profund, apoi inspiraţi pe nas pentru a vă mirosi respiraţia.
Curăţarea limbii, pe care mulţi oameni o neglijează, este foarte importantă: periaţi suprafaţa limbii cu periuţa de dinţi, cât mai departe posibil.
 
Ca mijloace imediate de împrospătare a respiraţiei, se pot lua bomboane mentolate, apă de gură sau gumele de mestecat ce conţin clorofilă, însă acestea nu pot ţine locul unei igiene orale corecte!
 
Pentru a evita mirosul neplăcut al respiraţiei, se recomandăevitarea alimentelor foarte condimentate sau intens aromate precum ceapa, ardeiul, usturoiul, pastrama, salamul, anşoa. Ele nu au numai un miros puternic, ci pot fi şi dificil de digerat, provocând balonări, ce pot contribui la mirosul urât al respiraţiei.
 
* Datele sunt preluate din volumul “Medicina în familie”