Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata
Sâmbătă, 21 apr 2018      03:42
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Preventia eroziunii dentare

Preventia eroziunii dentare

11 decembrie 2012    
Eroziunea dentară este un proces ireversibil de pierdere a smalțului dinților din cauza atacurilor chimicalelor din băuturile sau hrana pe care o consumăm, care nu includ acțiunea bacteriană. Eroziunea dentară este un proces progresiv, ce determină pierderea țesutului protector al dintelor, într-un timp îndelungat. Specialiștii susțin că eroziunea dinților este asemănătoare cu carierea dinților, cu deosebirea că prima este determinată de chimicale și nu de bacterii. Eroziunea dentară tinde să devină o problemă tot mai mare în rândul populație tinere din țările dezvolte, din cauza stilului de viață modern și obiceiurilor alimentare, ceea ce poate avea consecințe pe termen lung în ceea ce privește sănătatea dentară.
 
Eroziunea dentară – Cauze
 
Eroziunea dentară poate apărea în urma acțiunii acidului gastriccare pătrunde prin esofag în cavitatea bucală. De asemenea tulburările psiho-somatice, cum ar fi voma nervoasă, anorexia sau bulimia, sunt cauze ale regurgitației, ducând în final la erodarea dinților. Printre cauzele erodării dinților se numără consumul frecvent de citrice și de băuturi acidulate. Cu toate că fructele proaspete sunt benefice pentru sănătate, consumate în cantități mari acestea afectează smalțul dinților. De asemenea, consumul regulat de băuturi carbogazoase, în categoria cărora intră și apa minerală, influențează procesul de eroziune dentară. Eroziunea dentară este determinată de existența unor medicamente, care atunci când sunt mestecate sau sparte în dinți afectează smalțul dinților, dar și de chimicalele și clorul cu care este curățată apa din piscină. Alcoolismul, regimul alimentar haotic, capacitatea salivei de neutralizare a acidității din gură sunt factori extrem de importanți care în timp produc erodarea dinților.
 
Eroziunea dentară –Semne și simptome
 
Procesul de erodare dentară se manifestă prin decolorarea dinților sau îngălbenirea acestora ca urmare a expunerii dentinei la acizii care determină eroziunea dentară. De asemenea, pacientul care are probleme cu erodarea dinților resimte o sensibilitate crescută a acestora.
 
Eroziunea dentară – Tratament
 
Tratamentul în ceea ce privește erodarea dinților constă în primul rând în vizite regulate la medicul stomatolog pentru depistarea și plombarea zonelor afectate, aceasta fiind şi o metodă de a preveni cariile. Este de preferat consumul de băuturi fără acid, precum și înghițirea rapidă a acestora, fără a le permite lichidelor să umple întreaga cavitate bucală. De asemenea, periajul dinților de cel puțin două ori și folosirea pastei de dinți cu conținut ridicat de fluor sunt esențiale în ținerea sub control a eroziunii dentare.
 
Eroziunea dentară – Prevenție
 
Ca și măsuri de prevenție, medicii stomatologi recomandă evitarea contactului direct al dinților cu produsele acide, schimbarea modului de alimentație, reducerea consumului de mâncăruri și băuturi acidulate, dar și evitarea substanțelor acide seara. De asemenea, specialiștii ne recomandă evitarea spălatului pe dinți imediat după consumul de alimente și băuturi acidulate. În acest caz, periajul dinților este indicat la o oră după consumul mâncărurilor și băuturilor acide, când smalțul își revine în urma atacului acid. Pentru a preveni erodarea dinților, consultul stomatologic este mai mult decât necesar, cel puțin o dată la șase luni, medicul stomatolog fiind singurul care poate diagnostica eroziunea dentară. O altă recomandare este evitarea folosirii dinților pentru a deschide o sticlă, un pachet, spargerea semințelor sau roaderea unghiilor. Prin aceste acțiuni, pacienții ajung să își spargă sau crape smalțul dinților. 
 
Mai multe informaţii puteţi afla de la specialiştii Clinicii Stomatologice Multident.
 
Clinica Stomatologică Multident este orientată către sănătatea pacienților săi, având servicii personalizate pentru fiecare  dintre ei. Clinica oferă servicii clinice de înaltă calitate, tehnologie stomatologică de ultimă oră, profesioniști dedicați nevoilor pacienților, într-un mediu prietenos și reconfortant. Atenția pentru detalii îmbunătățește calitatea actului medical. De aceea, specialiştii Clinicii Stomatologice Multident se specializează continuu pentru a oferi servicii de calitate pacienților și pentru a obţine rezultate de excepţie.