Info SănătateaTV.ro: Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata Statistici: 3% din populatia Romaniei sufera de boli reumatice de tip inflamator Campanie europeana de constientizare asupra bolilor reumatice, lansata si in Romania Norma de hrana a bolnavilor din spitalele bucurestene administrate de ASSMB va fi majorata
Sâmbătă, 21 apr 2018      23:20
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Boala polichistica renala

Boala polichistica renala

15 iulie 2015    
Chistul este o formaţiune plină cu lichid. Cel mai frecvent întâlnit este chistul renal simplu, care se descoperă întâmplător în cursul unei ecografii, de obicei la persoane de peste 50 de ani.
 
Chisturile nu sunt periculoase, nu dau simptome, rar se pot infecta şi nu necesită tratament.
 
Cea mai importantă boală generată de chisturi este boala polichistică renală. În acest caz, sunt afectaţi ambii rinichi, ei având multiple chisturi care cresc treptat în dimensiuni şi distrug ţesutul rinichiului, ducând în final la afectarea funcţiei acestuia.
Boala se transmite de la părinţi, de multe ori e suficient ca un părinte să aibă această boală pentru ca ea să apară şi copiilor.

Boala polichistică renală - Tipuri

 
Şi alte afecţiuni se manifestă prin chisturi renale, cum ar fi rinichiul spongios. În acest caz se depune mult calciu în rinichi, formându-se pietre. Rinichiul spongios are o evoluţie mult mai uşoară decât boala polichistică renală.
Există şi o formă numită boala chistică medulară, care apare dacă unul din părinţi a avut şi el această afecţiune, în care pacientul are urina diluată şi în cantitate mare, deoarece rinichiul nu poate concentra urina.

Boala chistică medulară duce, de asemenea, la insuficienţă renală, chiar şi la vârsta de 20 de ani.

Boala polichistică renală - Simptome

 
Iniţial, boala polichistică renală nu dă simptome, însă chisturile sunt prezente încă din copilărie şi pot fi descoperite prin ecografie. Când devin adulte, chisturile, crescând în dimensiuni, pot începe să dea simptome, cum ar fi dureri în regiunea lombară, infecţii urinare, sânge prezent în urină, chiar pietre la rinichi.
 
Pacienţii cu boala polichistică renală pot prezenta tensiune arterială crescută, precum şi defecte ale valvelor inimii sau chiar dilataţii ale unor vase de la nivelul creierului (anevrisme).
 
Anevrismele cerebrale se pot rupe ducând la hemoragie cerebrală şi deces, iar pagubele aduse valvelor inimii pot necesita intervenţii chirurgicale de înlocuire a lor.
 
O treime dintre pacienţi au chisturi şi la nivelul ficatului. Rinichii ajung să fie măriţi în volum.  Medicul poate sesiza diferenţa prin palpare, iar analiza uriniei este modificată.
 

Boala polichistică renală - Tratament

 
În boala polichistică renală ţesutul renal este distrus treptat de aceste chisturi şi pacientul ajunge la insuficienţă renală, uneori chiar înainte de 55-60 ani. Astfel se ajunge la dializă sau transplant renal.
Până se ajunge în faza de insuficienţă renală, trebuie tratate infecţia urinară cronică şi hipertensiunea arterială, dacă sunt prezente.